Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezerty z třešní: Upečte si cheesecake brownies nebo rychlou bublaninu

21. 8. 2014
Cheesecake brownies
Apetit

Nejlépe sice chutnají ještě teplé od slunce, čerstvě utržené ze stromu, ale naše sladké recepty vás přesvědčí, že se vyplatí přinést si třešní plný košík i domů! Ať už se rozhodnete použít je s peckami, nebo bez, zaručeně si pochutnáte. Pusťte se do bublaniny, brownies či semifredda!

Třešně je potřeba zpracovat snad ještě rychleji než jahody. Po utržení se srdcovky začnou rychle kazit, především v místě, kde byla stopka. Proto pokud je nestihnete co nejrychleji sníst, nabízíme několik receptů, jak je chutně zpracovat.

Třešně do pohárů

Když se vám v letních horkých dnech nechce stát u rozpálené trouby, a přesto máte chuť na sladkou dobrotu, poháry jsou jasnou volbou. Jejich příprava je často neskutečně rychlá a většinou se nemusíte řídit striktními recepty. Právě zralé sladké třešně do ovocných a zmrzlinových pohárů náramně zapadají.

  • Ať už čerstvé a vypeckované, nebo jako třešňový rozvar s kapkou ovocné pálenky, která jim dodá ten správný říz.
  • K třešním se dokonale hodí jemná vanilka, silná hořká čokoláda, káva i ovocný likér.

Třešňová bublanina

Nejznámější třešňový moučník je jednoznačně bublanina. Nadýchané piškotové těsto plné svěžího ovoce, které lze v průběhu sezóny obměňovat. Skvěle poslouží jahody, višně, meruňky, rybíz i borůvky.

  • Aby ovoce nepropadlo během pečení na dno, nejdřív ho omyjte a ještě mokré obalte v polohrubé mouce. Kapky vody na sebe mouku přilepí a tyto „moučné tečky“ na ovoci zajistí, že zůstane uprostřed těsta.

Clafoutis

Francouzský dezert na první pohled připomíná naši bublaninu. Oproti ní je těsto na clafoutis hutnější a vysoké jen tak, aby zakrylo ovoce.

  • Třešně se často předem macerují v třešňové pálence a poté se v jedné vrstvě rozprostřou po dně pečicí formy.
  • Teprve potom se přelijí těstem.
  • Dezert se podává ještě teplý a posypaný moučkovým cukrem.

Záviny

Někomu se může zdát, že pečené třešně nemají příliš výraznou chuť. Možná právě proto se výborně párují s klasickými náplněmi, které se běžně používají do koláčů nebo buchet.

  • Třešně se výborně doplňují s makovou, tvarohovou i pudinkovou náplní.
  • Zabalit je můžete do listového, plundrového i taženého těsta.

Jako třešnička na dortu

Pro svůj pevný tvar a krásnou červenou barvu se třešně velmi často používají jako ozdoba nejen na již zmíněné poháry, ale také na dorty.

Typicky třešňovým hvězdným dortem je slavný black forest neboli schwarzwald, kde rudé třešně dokonale vyniknou v kontrastu s tmavým korpusem a sněhově bílým krémem.

Zavařeniny všeho druhu

Jestli jste už v pečení vyčerpali všechny své možnosti, a přesto máte přebytky třešní, zakonzervujte je. Ať už jako třešně ve vlastní šťávě, kompot nebo zavařeninu. V zimě – jako když najdete. Můžete z nich připravit třešňový sirup, víno nebo rychlou domácí griotku.

Třešňová griotka

  1. Do poloviny třílitrové zavařovací sklenice nasypejte umyté (neodpeckované) třešně.
  2. Zasypejte přibližně 750 g cukru.
  3. Až po okraj dolijte tuzemákem.
  4. Sklenici zavíčkujte a nechte na teplém místě asi měsíc macerovat.

Griotku přelijte do čistých, uzavíratelných lahví a skladujte v temné, chladné místnosti, kde vydrží do příští sezóny. Ochucené třešně přendejte do uzavíratelné skleničky a uchovejte v lednici.

  • Naložené třešně můžete použít na clafoutis, do zmrzlinových pohárů nebo přidat do čokoládových brownies.

Třešně jsou chutné, šťavnaté v kuchyni bohatě využitelné a ještě obsahují důležité živiny jako vitamíny, minerály a vlákninu.

  • Významným minerálem v třešních je draslík, který podporuje vylučování toxických a odpadních látek. Třešně mají močopudný a očistný účinek.

Zdroj: časopis Apetit

Recepty

Muffiny s čokoládou a třešněmi
< 30 min
Závin s třešněmi
Závin s třešněmi
< 60 min
Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou
Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou
< 60 min
Třešňové taštičky
Třešňové taštičky
> 60 min
Pohár s kávovou granitou a třešněmi
Pohár s kávovou granitou a třešněmi
< 30 min
Třešňový clafoutis
Třešňový clafoutis
> 60 min
Třešňové blues
Třešňové blues
< 60 min
Třešňové střapečky
Třešňové střapečky
> 60 min
Třešně v červeném víně s vanilkovým krémem
Třešně v červeném víně s vanilkovým krémem
> 60 min
Jednoduchá třešňová marmeláda
Jednoduchá třešňová marmeláda
< 60 min
čokoládový pohár s třešněmi
Čokoládový pohár s třešněmi
< 30 min
Rychlá bublanina s třešněmi
Rychlá bublanina s třešněmi
< 50 min
Pěna z bílé čokolády s třešněmi
> 60 min
Třešňový koláč s citronem
Třešňový koláč s citronem
< 90 min
Křehký třešňový koláč s krémem
Křehký třešňový koláč s krémem
> 60 min
Džem bez receptu
Džem z třešní a ostružin
> 60 min
Krém s třešněmi, čokoládou a mandlovým likérem
> 60 min
Marokánky
Marokánky s kandovanými třešněmi
> 60 min
Štrúdl s třešněmi
Štrúdl s jablky, banány a třešněmi
< 60 min
Simnel dort s třešněmi
Simnel dort s třešněmi
> 60 min
Vafle s třešněmi
Vafle s třešněmi
< 60 min
Granita z černých třešní
< 20 min
Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč
Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč
< 60 min
Marokánky s kandovanou pomerančovou kůrou
> 60 min
Zmrzlina z kokosového mléka a pečených třešní
< 10 min
Cantuccini s pistáciemi a třešněmi
Cantuccini s pistáciemi a třešněmi
< 60 min
Třešňový float s colou
Třešňový float s colou
< 30 min
Sundae
< 30 min
Blondies s třešněmi a mandlemi
Blondies s třešněmi a mandlemi
> 60 min
Pohár Černý les
< 20 min
Kynutý chlebíček s třešněmi a mákem
> 60 min
Vánoční poleno
Vánoční poleno
> 60 min
Fermentovaná kaše s třešněmi
Fermentovaná kaše s třešněmi
< 10 min
Pohár Černý les
< 20 min
Čokoládovo-třešňový pusinkový dort
> 60 min
Palačinky s tvarohem a opilými třešněmi
Palačinky s tvarohem a opilými třešněmi
< 10 min
Třešňové semifreddo
Třešňové semifreddo
> 60 min
Cheesecake brownies
Cheesecake brownies s třešněmi
< 50 min
Pohár s čokoládovou pěnou a černými třešněmi
Pohár s čokoládovou pěnou a černými třešněmi
< 10 min
Rychlá bublanina s třešněmi
Rychlá bublanina s třešněmi
< 60 min

Sdílet kolekci receptů

Nejlepší dezerty Rychlé dezerty Sladké pečení

Podobné kolekce receptů

Související články

Třešňový závin s vanilkovou omáčkou

Co s třešněmi a jak je skladovat? Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel

Třešně jsou oblíbeným letním ovocem, jsou totiž sladké a šťavnaté. A připravíte z nich spoustu zajímavých dezertů, jako jsou bublaniny, knedlíky nebo džemy či zmrzliny. Jak třešně správně skladovat, aby vydržely co nejdéle? Správným uchováním nejenže prodloužíte jejich trvanlivost, ale také zachováte jejich jedinečnou chuť.