V rodině naší produkční Míšy Englišové se o Vánocích podává tato hrachová polévka podle rodinného receptu. „Jako malá jsem ji na Štědrý den nechtěla a maminka vždycky říkala: ,Tak ji nejez, aspoň uvidíš zlatý prasátko.‘ Teď ji miluju a jedla bych ji pořád, nejen o Vánocích,“ směje se Míša. Hustá polévka z hrachu voní saturejkou a majoránkou a k podávání nesmí chybět křupavé krutony.
Ač se obvykle za jednu z tradičních vánočních polévek považuje ta rybí, podle nás by neměla na menu chybět ani polévka hrachová. Je to jeden z těch pokrmů, které umí spojit tradici, vzpomínku na rodinné stolování a jednoduchou, poctivou chuť, která zahřeje tělo i duši. Recepty na ni se mnohdy předávají z generace na generaci a stejně tak je tomu i u této vánoční hrachovky. Je ideální volbou pro štědrovečerní menu, je sytá a výrazná a je jen na vás, zda ji budete podávat k obědu nebo na večeři.
Hustý hrách, jemně orestovaná cibulka a voňavé bylinky jako saturejka a majoránka se krásně doplňují s křupavými krutony a dělají z polévky opravdový sváteční zážitek – zaslouží si stejnou pozornost jako rybí polévka nebo zelňačka.
Jak uvařit vánoční hrachovou polévku:
Jak uvařit vánoční hrachovou polévku krok za krokem
Množství: 6 porcí
Ingredience: 250 g zeleného nebo žlutého hrachu namočeného přes noc, 500 ml zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 1 čajová lžička sušené saturejky, 50 g másla + 2 lžíce na krutonky, 1 střední cibule nakrájená nadrobno, 1/2 čajové lžičky kmínu, 1 polévková lžíce pšeničné hladké mouky, 2 starší housky nakrájené na kostičky, 1 čajová lžička drhnuté majoránky, 2 stroužky drceného česneku, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
- Hrách den předem namočte do studené vody. Druhý den hrách slijte, zalijte zhruba 1 litrem čisté vody a vývarem, přidejte bobkové listy a saturejku a vařte 20–25 minut do změknutí.
- Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte světlou cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou za stálého míchání vlijte do polévky (pozor, ta nesmí vřít, jinak vzniknou hrudky!) a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí.
- Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.
- Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenými krutony.
Vychytávky a chuťové variace
-
Důkladné namočte hrách: Suchý hrách nechte namočený v chladné vodě nejméně 8–12 hodin (ideálně přes noc). Zkrátí to nejen dobu vaření, ale zlepší i jeho stravitelnost.
-
Vývar pro výraznější chuť: Použijte zeleninový nebo jemný kuřecí vývar místo čisté vody, dodá to polévce bohatší aromatický základ.
-
Kořeňte postupně: Saturejka a bobkový list dodají polévce „charakter“, ale bobkový list nezapomeňte vyjmout před podáváním.
-
Krémová verze: Pokud máte rádi hladší texturu, můžete část polévky rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci.
-
Rustikálnější chuť dodají polévce kostičky nakrájené uzeniny, např. uzeného masa nebo klobásy.
-
Místo houskových krutonů můžete zkusit opečené plátky chleba s česnekem nebo slaninou, dostanete pikantnější a výraznější chuť.
-
Pokud se vyhýbáte pšeničné mouce, můžete jíšku nahradit kukuřičným nebo rýžovým škrobem pro zahuštění. Ideální bezlepková varianta je rovněž z pohankové mouky.
-
Polévka skvěle chutná teplá s čerstvě namletým pepřem a kapkou kvalitního oleje nebo trochou zakysané smetany, která ji zjemní a dodá jí sváteční šmrnc.
Zdroj informací: Apetit