Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční hrachová polévka jako součást rodinné tradice: Jak ji připravit, aby se stala královnou slavnostního menu?

22. 12. 2025
Vánoční hrachová polévka
Apetit

V rodině naší produkční Míšy Englišové se o Vánocích podává tato hrachová polévka podle rodinného receptu. „Jako malá jsem ji na Štědrý den nechtěla a maminka vždycky říkala: ,Tak ji nejez, aspoň uvidíš zlatý prasátko.‘ Teď ji miluju a jedla bych ji pořád, nejen o Vánocích,“ směje se Míša. Hustá polévka z hrachu voní saturejkou a majoránkou a k podávání nesmí chybět křupavé krutony. 

Ač se obvykle za jednu z tradičních vánočních polévek považuje ta rybí, podle nás by neměla na menu chybět ani polévka hrachová. Je to jeden z těch pokrmů, které umí spojit tradici, vzpomínku na rodinné stolování a jednoduchou, poctivou chuť, která zahřeje tělo i duši. Recepty na ni se mnohdy předávají z generace na generaci a stejně tak je tomu i u této vánoční hrachovky. Je ideální volbou pro štědrovečerní menu, je sytá a výrazná a je jen na vás, zda ji budete podávat k obědu nebo na večeři.

Hustý hrách, jemně orestovaná cibulka a voňavé bylinky jako saturejka a majoránka se krásně doplňují s křupavými krutony a dělají z polévky opravdový sváteční zážitek – zaslouží si stejnou pozornost jako rybí polévka nebo zelňačka.

Jak uvařit vánoční hrachovou polévku:

Jak uvařit vánoční hrachovou polévku krok za krokem

Množství: 6 porcí

Ingredience: 250 g zeleného nebo žlutého hrachu namočeného přes noc, 500 ml zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 1 čajová lžička sušené saturejky, 50 g másla + 2 lžíce na krutonky, 1 střední cibule nakrájená nadrobno, 1/2 čajové lžičky kmínu, 1 polévková lžíce pšeničné hladké mouky, 2 starší housky nakrájené na kostičky, 1 čajová lžička drhnuté majoránky, 2 stroužky drceného česneku, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Hrách den předem namočte do studené vody. Druhý den hrách slijte, zalijte zhruba 1 litrem čisté vody a vývarem, přidejte bobkové listy a saturejku a vařte 20–25 minut do změknutí.
  2. Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte světlou cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou za stálého míchání vlijte do polévky (pozor, ta nesmí vřít, jinak vzniknou hrudky!) a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí.
  3. Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.
  4. Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenými krutony.

Hrachová polévka s opečenou slaninou

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

< 75 min
4.6(44x)
Přečíst recept

Vychytávky a chuťové variace

  • Důkladné namočte hrách: Suchý hrách nechte namočený v chladné vodě nejméně 8–12 hodin (ideálně přes noc). Zkrátí to nejen dobu vaření, ale zlepší i jeho stravitelnost.

  • Vývar pro výraznější chuť: Použijte zeleninový nebo jemný kuřecí vývar místo čisté vody, dodá  to polévce bohatší aromatický základ. 

  • Kořeňte postupně: Saturejka a bobkový list dodají polévce „charakter“, ale bobkový list nezapomeňte vyjmout před podáváním. 

  • Krémová verze: Pokud máte rádi hladší texturu, můžete část polévky rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci.

  • Rustikálnější chuť dodají polévce kostičky nakrájené uzeniny, např. uzeného masa nebo klobásy.

  • Místo houskových krutonů můžete zkusit opečené plátky chleba s česnekem nebo slaninou, dostanete pikantnější a výraznější chuť.

  • Pokud se vyhýbáte pšeničné mouce, můžete jíšku nahradit kukuřičným nebo rýžovým škrobem pro zahuštění. Ideální bezlepková varianta je rovněž z pohankové mouky.

  • Polévka skvěle chutná teplá s čerstvě namletým pepřem a kapkou kvalitního oleje nebo trochou zakysané smetany, která ji zjemní a dodá jí sváteční šmrnc.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Vánoce Polévky Luštěninová polévka Hrachová polévka

Související články