Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
> 120 min
5,0 (2x)
6. 11. 2025
Svatomartinská husa
Apetit
Svatomartinská husa
Apetit


Velmi snadné
> 120 min
5,0 (2x)

Svatomartinská husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc. Nebo také období dlouho a pomalu pečených mas, kdy se kuchyně provoní bylinkami, jablky a karamelizovanou cibulí. Křehké maso, které se rozpadá pod vidličkou, a křupavá zlatavá kůrka jsou výsledkem trpělivého pečení, jež odmění každého poctivého kuchaře. Tradičně se podává s červeným zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem – jídlo, které v sobě nese vůni podzimu, sváteční atmosféru i kus české tradice.


Nezhasínat obrazovku
Pro 4-6 osob
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4-6 osob
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce, z vydání Apetit 2024/11

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 5,0/5

Hodnocení receptu

5,0/5
(2 hlasy)
5
4
3
2
1
Sdílet
Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2024/11

Listopadové číslo Apetitu je plné podzimních surovin a hřejivých jídel. Hlavním tématem je svatomartinské menu, husu jsme upekli natřikrát: pro začátečníky, mírně pokročilé i mistry. Vyhráli jsme si především s přílohami: knedlíky plníme jablečnými škvarky, bílé zelí jsme upekli, z červeného zelí uvařili pyré. Hvězdou listopadu jsou polévky plné luštěnin a kořenové zeleniny, zvěřina v různých podobách a také brambory. Tuto typickou surovinu vám představíme jinak, než jste zvyklí. Máme pro vás housky z bramborového těsta s bramborovou pomazánkou, slaný koláč i sladký dort, kde se brambory objevují v těstě i krému. Halloween oslavíme zábavnými sladkostmi: upečeme si strašidelný dort, roládu s duchy i sušenky s pavučinami. Na pikantní snídani vás zveme do Asie: podáváme omelety v rýžovém papíru, vejce v pikantní omáčce s rýží, korejský toust nebo vývar ičiban daši s knedlíčky wonton. V listopadovém čísle jsme si povídali s šéfkuchařem Radkem Kašpárkem, kterého nyní můžete vídat v pořadu Hell‘s Kitchen. Nabídneme vám dezert Tarte Tatin od Vojtěch Vrtišky, vítěze Peče celá země, který vydává novou kuchařku. Ta je specifická tím, že se u každého dezertu objevují recepty ve dvou stupních obtížnosti. Na cesty za jídlem se vydáme do Vietnamu a také vás seznámíme s degustátorkou olivových olejů. Apetit, napsáno s chutí

Související články

Pecena_husa se_zelim_bramborovymi_knedliky_a_jablecnymi_skvarecky.jpg.webp

Svatomartinská husa: Recept na maso, které se rozpadá, a kůži, která křupe! Co je klíčem k dokonalé huse?

Ve chvíli, kdy spadané listí šustí pod nohama a objevují se první sněhové vločky, husa vystupuje z kuchyňského zákulisí a stává se hlavní hvězdou. Pro řadu domácností je právě v čase sv. Martina symbolem, který znamená rodinnou pohodu u společného oběda. Ať už husu pečete poprvé, nebo máte na svém kontě desítky pokusů, máme pro vás fígly, díky kterým bude svatomartinská husa chutnat tak, jako by u vás stála babička a pomáhala vám.