Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dokonalou štěpánskou pečeni: Zvolte kvalitní maso, nespěchejte a nezapomeňte na vejce!

22. 12. 2024
Štěpánská hovězí pečeně
Apetit

Štěpánská hovězí pečeně je proslulým pokrmem české kuchyně, který se tradičně podává na druhý svátek vánoční, na svatého Štěpána. Tento recept spojuje šťavnaté hovězí maso, chuť natvrdo uvařených vajec a jemnou, dokonale dochucenou omáčku. Je ideální volbou pro sváteční tabuli i všední rodinný oběd.

Na druhý svátek vánoční si připomínáme svatého Štěpána, prvního křesťanského mučedníka, který byl podle legendy ukamenován za víru v Krista. Tento den byl tradičně spojen s koledováním – lidé obcházeli domy a přáli štěstí a zdraví do nového roku, často za drobnou odměnu. Štěpán je patronem koledníků, koní, kameníků a zedníků.

Dnes je tento svátek spíše příležitostí k rodinným návštěvám a společnému odpočinku po štědrovečerním shonu. Uchovává si svou symboliku pohostinnosti a radosti z blízkosti rodiny, přátel a pochopitelně také dobrého jídla. Kromě drobného slaného pečiva by na stole neměla chybět ani štěpánská hovězí pečeně. Rádi vám poradíme, jak připravit tuto sváteční lahůdku – křehké maso s vejci a hedvábnou omáčkou.

Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně

> 120 min
3.7(31x)
Přečíst recept

Dokonalá štěpánská? Vařené vejce a barevná mozaika

Na štěpánskou budete potřebovat kvalitní hovězí, nejlépe zadní váleček. Jde o dokonale libové maso, ze kterého zpravidla není nutné nic seřezávat, ani ho speciálně upravovat. Chcete-li mu dodat větší šťavnatost a další chuťový prvek, prošpikujte ho špalíčky bílého špeku nebo do něj vetkněte mrkev. Zvolíte-li obojí, po rozkrojení se objeví krásná mozaika, která s tmavým masem skvěle kontrastuje.

Receptury teplých pokrmů z roku 1986 dokonce doporučují vetknout i vejce: „Opláchnutý podlouhlý díl masa po stranách protkneme slaninou, uprostřed prořízneme ostrým nožem otvor (kapsu) a do něho opatrně vsuneme oloupaná, natvrdo uvařená vejce. Otvor uzavřeme špejlí nebo jehlou, maso osolíme a opepříme.“ Právě vařená vejce jsou pro štěpánskou charakteristické, a pokud je nechcete schovat do hovězího válečku, položte je těsně před servírováním na talíř nebo do pekáčku, stejně jako jsme to v receptu udělali my.

Jak připravit štěpánskou hovězí pečeni

  1. Opečení masa: Na rozpáleném oleji maso ze všech stran orestujte, aby se zatáhlo. Poté ho vyjměte a odložte stranou.

  2. Příprava základu: Ve stejném hrnci osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte nakrájený špek, koření (bobkový list, nové koření) a promíchejte.

  3. Vaření: Vraťte maso do hrnce, podlijte vývarem a duste pod pokličkou na mírném ohni 1,5 až 2 hodiny, dokud není maso měkké. Pravidelně podlévejte a otáčejte.

  4. Příprava omáčky: Po dovaření maso vyjměte a hrnec dejte na sporák. Za stálého míchání nechte odpařit přebytečnou tekutinu tak, aby vám zbyl pouze tuk. Ten zaprašte moukou a vytvořte hladkou jíšku. Omáčku rozřeďte vodou nebo hovězím vývarem a provařte. Dochuťte solí a pepřem.

  5. Servírování: Maso nakrájejte na plátky tak, aby uprostřed vynikla mozaika. Podávejte s omáčkou a tradičními přílohami.

Přílohy ke štěpánské hovězí pečeni

Nejoblíbenější přílohou jsou kynuté nebo houskové knedlíky. Skvěle se však hodí i dušená rýže. Pokud chcete pokrm odlehčit, můžete ho servírovat s bramborovou kaší nebo křupavým pečivem. Děti nejspíš ocení i vařené těstoviny.

Tipy a triky pro dokonalou štěpánskou pečeni

Štěpánská hovězí pečeně zaručeně nadchne každého milovníka masa a tradičních českých omáček. Její příprava vyžaduje trochu času, ale výsledek stojí za to. Na závěr prozradíme několik dalších tipů, jak si tento gurmánský pokrm ještě vylepšit.

  • Prošpikování masa: Pokud chcete maso ještě šťavnatější, nezapomeňte na prošpikování. Nejlépe klasickým bílým špekem, který mu dodá bohatší chuť. Pro snadnější práci dejte špek zamrazit, ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.
  • Výběr masa: Hovězí zadní je ideální volbou, ale lze použít i roštěnou nebo falešnou svíčkovou. Některé regionální varianty uvádějí také vepřové nebo dokonce drůbež.

  • Omáčka: Pro extra jemnou omáčku ji můžete přecedit nebo rozmixovat či propasírovat. Pro dokonalý výsledek nezapomeňte na závěr vmíchat studené máslo.

Zdroje informací: Apetit, Kudy z nudy, Receptury teplých pokrmů z roku 1986

Sdílet článek

Hovězí maso

Související články