
Štěpánská hovězí pečeně je proslulým pokrmem české kuchyně, který se tradičně podává na druhý svátek vánoční, na svatého Štěpána. Tento recept spojuje šťavnaté hovězí maso, chuť natvrdo uvařených vajec a jemnou, dokonale dochucenou omáčku. Je ideální volbou pro sváteční tabuli i všední rodinný oběd.
Na druhý svátek vánoční si připomínáme svatého Štěpána, prvního křesťanského mučedníka, který byl podle legendy ukamenován za víru v Krista. Tento den byl tradičně spojen s koledováním – lidé obcházeli domy a přáli štěstí a zdraví do nového roku, často za drobnou odměnu. Štěpán je patronem koledníků, koní, kameníků a zedníků.
Dnes je tento svátek spíše příležitostí k rodinným návštěvám a společnému odpočinku po štědrovečerním shonu. Uchovává si svou symboliku pohostinnosti a radosti z blízkosti rodiny, přátel a pochopitelně také dobrého jídla. Kromě drobného slaného pečiva by na stole neměla chybět ani štěpánská hovězí pečeně. Rádi vám poradíme, jak připravit tuto sváteční lahůdku – křehké maso s vejci a hedvábnou omáčkou.

Dokonalá štěpánská? Vařené vejce a barevná mozaika
Na štěpánskou budete potřebovat kvalitní hovězí, nejlépe zadní váleček. Jde o dokonale libové maso, ze kterého zpravidla není nutné nic seřezávat, ani ho speciálně upravovat. Chcete-li mu dodat větší šťavnatost a další chuťový prvek, prošpikujte ho špalíčky bílého špeku nebo do něj vetkněte mrkev. Zvolíte-li obojí, po rozkrojení se objeví krásná mozaika, která s tmavým masem skvěle kontrastuje.
Receptury teplých pokrmů z roku 1986 dokonce doporučují vetknout i vejce: „Opláchnutý podlouhlý díl masa po stranách protkneme slaninou, uprostřed prořízneme ostrým nožem otvor (kapsu) a do něho opatrně vsuneme oloupaná, natvrdo uvařená vejce. Otvor uzavřeme špejlí nebo jehlou, maso osolíme a opepříme.“ Právě vařená vejce jsou pro štěpánskou charakteristické, a pokud je nechcete schovat do hovězího válečku, položte je těsně před servírováním na talíř nebo do pekáčku, stejně jako jsme to v receptu udělali my.
Jak připravit štěpánskou hovězí pečeni
-
Opečení masa: Na rozpáleném oleji maso ze všech stran orestujte, aby se zatáhlo. Poté ho vyjměte a odložte stranou.
-
Příprava základu: Ve stejném hrnci osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte nakrájený špek, koření (bobkový list, nové koření) a promíchejte.
-
Vaření: Vraťte maso do hrnce, podlijte vývarem a duste pod pokličkou na mírném ohni 1,5 až 2 hodiny, dokud není maso měkké. Pravidelně podlévejte a otáčejte.
-
Příprava omáčky: Po dovaření maso vyjměte a hrnec dejte na sporák. Za stálého míchání nechte odpařit přebytečnou tekutinu tak, aby vám zbyl pouze tuk. Ten zaprašte moukou a vytvořte hladkou jíšku. Omáčku rozřeďte vodou nebo hovězím vývarem a provařte. Dochuťte solí a pepřem.
-
Servírování: Maso nakrájejte na plátky tak, aby uprostřed vynikla mozaika. Podávejte s omáčkou a tradičními přílohami.
Přílohy ke štěpánské hovězí pečeni
Nejoblíbenější přílohou jsou kynuté nebo houskové knedlíky. Skvěle se však hodí i dušená rýže. Pokud chcete pokrm odlehčit, můžete ho servírovat s bramborovou kaší nebo křupavým pečivem. Děti nejspíš ocení i vařené těstoviny.
Tipy a triky pro dokonalou štěpánskou pečeni
Štěpánská hovězí pečeně zaručeně nadchne každého milovníka masa a tradičních českých omáček. Její příprava vyžaduje trochu času, ale výsledek stojí za to. Na závěr prozradíme několik dalších tipů, jak si tento gurmánský pokrm ještě vylepšit.
- Prošpikování masa: Pokud chcete maso ještě šťavnatější, nezapomeňte na prošpikování. Nejlépe klasickým bílým špekem, který mu dodá bohatší chuť. Pro snadnější práci dejte špek zamrazit, ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.
-
Výběr masa: Hovězí zadní je ideální volbou, ale lze použít i roštěnou nebo falešnou svíčkovou. Některé regionální varianty uvádějí také vepřové nebo dokonce drůbež.
-
Omáčka: Pro extra jemnou omáčku ji můžete přecedit nebo rozmixovat či propasírovat. Pro dokonalý výsledek nezapomeňte na závěr vmíchat studené máslo.
Zdroje informací: Apetit, Kudy z nudy, Receptury teplých pokrmů z roku 1986