Sladké džemy a marmelády patří k tradičním stálicím domácích spíží, přesto kolem jejich pojmenování panuje spousta omylů. Když člověk stojí před regálem s ovocnými skleničkami, často netuší, jaký rozdíl se skrývá mezi dvěma zdánlivě stejnými produkty. Základ obou pochoutek je totožný: ovoce, cukr a želírovací prostředek. Jaký je tedy rozdíl a jak je připravit?
Podle pravidel platných v rámci Evropské unie dostal název marmeláda jasný význam. Jedná se o ovocnou pomazánku výhradně z citrusů s minimálně 20% podílem těchto plodů. Navíc má jemnější a hladší konzistenci, protože se většinou mixuje.
Naopak džem je název pro směsi z libovolného ovoce (jahody, meruňky, třešně, borůvky atd.), ovšem musí obsahovat aspoň 35 % ovoce. Druhy mezi sebou můžete kombinovat. Pokud je procento ovoce vyšší, často se setkáte s označením „výběrový“ či „extra“. Konzistence džemu může být řidší s kousky ovoce.
Co je dobré vědět před přípravou džemu či marmelády
Základní kouzlo pomazánek spočívá v jednoduché kombinaci: ovoce, cukr, případně želírovací prostředek s pektinem a kyselinou citronovou, který společně s ovocem zajistí gelování a konzervaci.
- Kvalita džemu a marmelády začíná u ovoce samotného. Vybírejte proto hodně zralé kusy ovoce.
- Důležitou složkou je také cukr, který působí jako konzervant. Většinou v receptech najdete, že poměr ovoce a cukru by měl být 1 : 1. Pokud nesladíte cukrem, můžete přidat náhradní sladidla.
- Pektin se přidává proto, že zajišťuje pevnější konzistenci džemu či marmelády. Některé druhy ovoce se bez pektinu snadno obejdou – například rybíz či angrešt jsou na pektin bohaté samy o sobě.
- Kyselina citronová zajistí lepší želírování. Kromě toho se přidává tzv. pro barvu, díky ní je džem či marmeláda zářivější.
Jak připravit džem
Příprava džemu je velmi jednoduchá.
- Stačí mít dostatečně velký hrnec, do kterého nasypete vybrané ovoce.
- Hrnec dejte na plotnu a vařte.
- Jakmile ovoce pustí šťávu, přidejte cukr s pektinem a směs přiveďte za stálého míchání k varu.
- Poté teplotu snižte a na mírném ohni vařte ještě 5–10 minut.
- Ještě horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Jak připravit marmeládu
Příprava marmelády je trochu náročnější, je totiž potřeba odstranit hořkost citrusové kůry. Používejte bio ovoce, ale i tak jej pečlivě omyjte (ideálně kartáčkem).
- Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, poté do ní opatrně nasypejte omyté citrusy a vařte 15 minut. Vodu slijte a postup zopakujte ještě dvakrát. Díky tomu se odstraní hořkost z kůry.
- Nakonec citrusy zalijte čerstvou vodou tak, aby byly ponořené a vařte na mírném ohni, dokud nezměknou (asi 2 hodiny). Během vaření mohou citrusy popraskat, což je v pořádku. Vodu tentokrát neslévejte.
- Vychladlé citrusy nakrájejte na menší kusy, odstraňte případná jadérka.
- Nakrájené citrusy dejte do vyvařené vody, přidejte cukr a přiveďte k varu.
- Do vroucí směsi zamíchejte pektin a vařte ještě cca 5 minut.
- Směs můžete promixovat dohladka.
- Ještě horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
A tip na závěr? Na povrchu připravovaného džemu či marmelády se bude tvořit pěna – tu sesbírejte, protože způsobuje kazivost džemů a marmelád. Můžete ji použít například na chleba, palačinky či lívance, do jogurtů, kaší nebo do pečení, dodá koláčům, buchtám i závinům vláčnost a ovocnou chuť.
Zdroj: Apetitonline
Recepty