Nová registrace Zapomenuté heslo

Džem a marmeláda: Jak je rozeznat, připravit, na co si dát pozor a k tomu 30 oblíbených receptů

15. 12. 2025
shutterstock_2027055935.jpeg
Shutterstock

Sladké džemy a marmelády patří k tradičním stálicím domácích spíží, přesto kolem jejich pojmenování panuje spousta omylů. Když člověk stojí před regálem s ovocnými skleničkami, často netuší, jaký rozdíl se skrývá mezi dvěma zdánlivě stejnými produkty. Základ obou pochoutek je totožný: ovoce, cukr a želírovací prostředek. Jaký je tedy rozdíl a jak je připravit?

Podle pravidel platných v rámci Evropské unie dostal název marmeláda jasný význam. Jedná se o ovocnou pomazánku výhradně z citrusů s minimálně 20% podílem těchto plodů. Navíc má jemnější a hladší konzistenci, protože se většinou mixuje.

Naopak džem je název pro směsi z libovolného ovoce (jahody, meruňky, třešně, borůvky atd.), ovšem musí obsahovat aspoň 35 % ovoce. Druhy mezi sebou můžete kombinovat. Pokud je procento ovoce vyšší, často se setkáte s označením „výběrový“ či „extra“. Konzistence džemu může být řidší s kousky ovoce.

Co je dobré vědět před přípravou džemu či marmelády

Základní kouzlo pomazánek spočívá v jednoduché kombinaci: ovoce, cukr, případně želírovací prostředek s pektinem a kyselinou citronovou, který společně s ovocem zajistí gelování a konzervaci.

  • Kvalita džemu a marmelády začíná u ovoce samotného. Vybírejte proto hodně zralé kusy ovoce.
  • Důležitou složkou je také cukr, který působí jako konzervant. Většinou v receptech najdete, že poměr ovoce a cukru by měl být 1 : 1. Pokud nesladíte cukrem, můžete přidat náhradní sladidla.
  • Pektin se přidává proto, že zajišťuje pevnější konzistenci džemu či marmelády. Některé druhy ovoce se bez pektinu snadno obejdou – například rybíz či angrešt jsou na pektin bohaté samy o sobě.
  • Kyselina citronová zajistí lepší želírování. Kromě toho se přidává tzv. pro barvu, díky ní je džem či marmeláda zářivější.

Jak připravit džem

Příprava džemu je velmi jednoduchá.

  1. Stačí mít dostatečně velký hrnec, do kterého nasypete vybrané ovoce.
  2. Hrnec dejte na plotnu a vařte.
  3. Jakmile ovoce pustí šťávu, přidejte cukr s pektinem a směs přiveďte za stálého míchání k varu.
  4. Poté teplotu snižte a na mírném ohni vařte ještě 5–10 minut.
  5. Ještě horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Jak připravit marmeládu

Příprava marmelády je trochu náročnější, je totiž potřeba odstranit hořkost citrusové kůry. Používejte bio ovoce, ale i tak jej pečlivě omyjte (ideálně kartáčkem).

  1. Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, poté do ní opatrně nasypejte omyté citrusy a vařte 15 minut. Vodu slijte a postup zopakujte ještě dvakrát. Díky tomu se odstraní hořkost z kůry.
  2. Nakonec citrusy zalijte čerstvou vodou tak, aby byly ponořené a vařte na mírném ohni, dokud nezměknou (asi 2 hodiny). Během vaření mohou citrusy popraskat, což je v pořádku. Vodu tentokrát neslévejte.
  3. Vychladlé citrusy nakrájejte na menší kusy, odstraňte případná jadérka.
  4. Nakrájené citrusy dejte do vyvařené vody, přidejte cukr a přiveďte k varu.
  5. Do vroucí směsi zamíchejte pektin a vařte ještě cca 5 minut.
  6. Směs můžete promixovat dohladka.
  7. Ještě horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

A tip na závěr? Na povrchu připravovaného džemu či marmelády se bude tvořit pěna – tu sesbírejte, protože způsobuje kazivost džemů a marmelád. Můžete ji použít například na chleba, palačinky či lívance, do jogurtů, kaší nebo do pečení, dodá koláčům, buchtám i závinům vláčnost a ovocnou chuť.

 

Zdroj: Apetitonline

Recepty

Doporučujeme článek s videem

Právě v sezoně: Proměňte jahody v džem, sirup či kompot – budete si je tak moci vychutnat kdykoli během roku

Sdílet kolekci receptů

biomarmelády marmeláda džem džemy džemy a pomazánky domácí džem

Podobné kolekce receptů