Nová registrace Zapomenuté heslo

Velký test svařáků v Praze: Kde najdete ten nejlepší a čemu se raději vyhnout? Redaktorky otestovaly 7 míst od tajných dvorků až po adventní trhy

21. 12. 2025
Svařák ve Františkánské zahradě Svařák v Coffee Black Cube Praha adventní trhy Další
4 fotky

Voní po hřebíčku, skořici a v ideálním případě po poctivém víně. Jenže najít v předvánoční Praze ten pravý svařák, který vás nezalepí cukrem, ale příjemně zahřeje a pohladí po duši, je občas skoro detektivní úkol. Redaktorky Darinka a Katka proto vyrazily do ulic na svou vlastní „our de svařák“. Prošly sedm adres – od zapadlých kaváren s klidnou atmosférou až po tepající adventní trhy. Kde dostanete do nápoje hrst oříšků a rozinek, kde vás čeká vůně perníčků a který stánek nás naopak trochu zklamal? Inspirujte se naším průvodcem po těch nejlepších horkých adresách v centru Prahy.

Jak chutná správný svařák?

Měl by být z dobrého vína, ideálně takového, u kterého vám prodejce řekne původ. Měl by být přiměřeně sladký a kořeněný, dominovat by neměl ani cukr, ani koření, ale ani alkohol. Prostě takový, který příjemně zahřeje, naladí, nezalepí ani nezkroutí pusu kyselostí a klidně po něm máte chuť ještě na jeden kalíšek. Takový jsme se vydali hledat do centra Prahy a vynechat jsme nemohly ani adventní trhy.

Je jasné, že každý z nás má chutě trochu někde jinde. Nechtěly jsme proto sestavovat klasický žebříček a ani jsme nechtěly chodit úplně naslepo, protože játra máme jen jedna. Posbíraly jsme proto tipy od přátel a sestavily dopředu seznam osvědčených svařákových adres.

Na Staroměstském náměstí jsme se rozhodly spolehnout na vlastní instinkt. Dobrá zpráva na začátek: žádný z testovaných vzorků nebyl průšvih. Někde nám chutnalo víc, někde méně (možná se ale dostavila i únava materiálu), někde trochu víc pomyslných bodů přihrál genius loci nebo vlídná obsluha. Žádný ze zkoušených svařáků nebyl nepitelný patok, nikde jsme nenarazily na instantní svařák z prášku. Rozhodně jsme neobešly všechny možnosti, takže se s námi podělte o tipy, kam chodíte na dobrý svařák vy!

První zastávka: Café Truhlárna

Vycházku začínáme v kouzelném prostoru v rohu Františkánské zahrady. Café Truhlárna sídlí skutečně v bývalé truhlárně františkánského kláštera, což se odráží na interiéru. Má poměrně rozlehlou, žárovkami nasvícenou zahrádku, ale my volíme útulný vnitřek a využíváme pro naši túru ojedinělou možnost dopřát si svařák do skla. Připravují jej z plnějšího italského cabernetu sauvignon a sladí vlastním karamelovým sirupem. Je to svařák tak akorát, ani moc sladký, ani moc kořeněný, v chuti je znát příjemně víno. 

  • Cena: 110 Kč
  • Verdikt: Perfektní místo, když se chcete v centru někde zašít. Je tu klid a pohoda a svařák má všechno, co od něj čekáte. Cena je však trochu vyšší. Klidně si ale svařák nechte dát s sebou a vyražte na procházku Prahou. Pohlídejte si ale pracovní dobu, kavárna v zimě zavírá v 19:00.

Druhá zastávka: Coffee Cube Black na Jungmannově náměstí

Minimalistický prostor víceméně na stojáka nebo na odnos, to je Coffee Cube Black. Svařák dostáváme do kelímku, základem je frankovka. Sladí jej opět domácí sirup, v jeho základu je nejen cukr a koření, ale také mandarinky. Ty jsme v chuti moc necítily, ale šlo o velmi příjemný, rovněž vyvážený vzorek. 

  • Cena: 90 Kč
  • Verdikt: Rychlý svařák do ruky, když se nechcete tlačit na trzích a nacházíte se vedle spodní části Václaváku. Tady je to na jistotu, že svařák bude dobrý. Malou nevýhodou je otevírací doba do 19:00.

Třetí zastávka: Adventní trhy na Václavském náměstí, vinařství Tesařík

Mají tu hned tři druhy svařáku, červený, růžový a bílý, podle obsluhy jsme je seřadili od nejsladšího po nejméně sladký – to je ale také jediná informace, kterou jsme od pána za pultem dostaly. Tady se zákazníky moc nemazlí a na slovo byli skoupí. Zkusili jsme pro změnu nejméně sladký bílý. Byl připravený z chardonnay a zdálo se nám, že ohřátí vínu příliš neprospělo, velmi vystoupila květinová aromatika a nápoj na patře působil trochu jako tekutý šampon. Pro jistotu jsme vyzkoušely i červený vzorek, skutečně patřil mezi ty sladší. 

  • Cena: 100 Kč
  • Verdikt: Spíš než na Václaváku bychom horké víno pořídily v předešlých dvou zastávkách a trhem se jen prošly. Jako zahřívací nápoj nás více oslovila horká hustá čokoláda ze stánku čokoládovny Steiner a Kovařík. Body ale dáváme za použití klínku jablíčka do vína místo kolečka citrusů, to je celkem milá změna (ale klidně by to příště mohla být křížala!).

Čtvrtá zastávka: Adventní trhy Staromětské náměstí

Vyhnuli jsem se centrálnímu velkému kiosku s nápoji, který inzeroval svařák z vína z Chateau Valtice, a hledaly jsme trochu originality. Našli jsme ji u stánku, který nabízel rovněž koblížky (umístěn je blízko Pařížské ulice, naproti prodejně Cartier). I tady mají víno z Valtic, konkrétně odrůdu Svatý Vavřinec.

Získal si nás komunikativní prodejce, který nám vysvětlil, že vinařství Valtice má na trhy tak trochu „monopol“ a všem stánkařům dodávají už připravený svařákový (rozuměj oslazený) vinný základ, ale trhovci mají volnou ruku v tom, jak a čím nápoje dále dosladí a doladí. V tomto stánku používají kvalitní kořeněný sirup ze Sirupárny, který nám prodejce ochotně ukázal včetně složení a sladkost byla akorát. 

  • Cena: 100 Kč
  • Verdikt: Příjemné pití, obsluha, která zná produkt. Do kelímku nedostanete žádné ovoce nebo kousky koření, ale svařák je ani nepotřebuje.

Pátá zastávka: Ungelt

Tak tohle místo se vís získá! Je tu jedinečná atmosféra díky uzavřenému historickému dvoru a stolkům s „ohýnky“, které ihned dovedou příjemně naladit. Vystojíte si frontu u svařákového pultu a pak se můžete přesunout k autíčku, kde si svařák sami vylepšíte. Z volně přístupných mističek si můžete do nápoje přidat sušený pomeranč, plátky mandlí, rozinky nacucané v rumu, vypeckované višně a mix oříšků. A to v podstatě neomezeně a klidně můžete zajít pro přídavek. 

  • Cena: 110 Kč
  • Verdikt: Na alkohol rozhodně nejslabší kousek, takové pitíčko na hraně limonády. Obsluha netušila, že čeho svařák připravují, pohybovala se jen v kategorii červené a bílé víno. Na druhou stranu slabost svařáku není úplně na škodu, klidně si dáte dva tři a nebudou se vám motat nohy. Sypání v podobě ovoce a oříšků (ve stylu skandinávského glöggu) nás ale naprosto nadchlo. Lehká slanost arašídů je ve svařáku perfektní!

Šestá zastávka: Adventní trhy na Náměstí Míru, stánek Perníčkové dobroty

Tady na vás pořádně dýchnout Vánoce. Už jen proto, že svařák (většinou z italských nebo francouzských vín, my jsme natrefili na sicilské Nero‘d avola) se tu jemně ohřívá na ohni a nalévá pěkně sběračkou, což má prostě domácké kouzlo.

Sladí jej vlastním perníčkovým sirupem (namíchaný je kromě cukru ze skořice, semen koriandru, anýzu, hřebíčku a muškátového oříšku), ale pokud je vám nápoj sladký málo, klidně si do kelímku přilejte sirupu, co hrdlo ráčí – je volně k dispozici. Stejně tak můžete dotunit víno sušeným pomerančem, kouskem badyánu a perníčkovým srdíčkem. My ho přikusovaly, ale byli i tací, co jej hodili rovnou do vína.

  • Cena: 90 Kč (plus 50 Kč záloha na kelímek).
  • Verdikt: Nejlépe kořeněný svařák ze všech vzorků. Je možné, že naše nadšení zapříčinila i milá obsluha a postupující večer, ale tenhle svařák chutnal jako vlídné pohlazení. A nalijou vám ho tady klidně i do vlastní termosky.

Sedmá, finální zastávka: Adventní trhy na Tylově náměstí, Poctivý svařák vinařství Kubík

Na zdejší poctivý svařák jsme slyšely hodně nadšených ohlasů a tak jsme byly natěšené. Možná spíš než poctivým bychom ho nazvaly přímo striktním. Působil trochu těžce a alkoholově, snad i pro to, že cukrem se spíše šetřilo. Podle obsluhy šlo o cuveé, v němž dominoval Modrý portugal. Koření se ve svařáku prý maceruje za studena asi pět dnů, každopádně v pohárku nebylo prakticky znát. Nejvíc nás potěšila parádní sušená švestka na dně. 

  • Cena: 85 Kč (plus 50 Kč záloha na kelímek)
  • Verdikt: Za nás spíše skutečně horké víno, než typický svařák. Pokud si nepotrpíte na chuť koření a preferujete, aby vystupovalo do popředí hodně samo víno, tohle může být tip pro vás.

Sdílet článek

Svařené víno Svařák Praha Vánoční trhy Předvánoční trhy Horké nápoje Alkoholické nápoje