Nová registrace Zapomenuté heslo

Okurkový upgrade: recepty, které vás vytáhnou z kuchyňské rutiny – od dušených jídel po opilé nanuky

15. 8. 2025
Dušené okurky s bramborovou kaší a krůtími kuličkami
Image Professionals

Zabírá vám okurka místo v lednici a salát na všechny způsoby se vám už přejedl? Vyzkoušejte z ní i jiné recepty – studenou polévku, teplé hlavní jídlo, přidejte ji do sendviče, do osvěžujícího drinku nebo dokonce do nanuku. A to je jen zlomek našeho okurkového repertoáru...

Salátová okurka botanicky patří do čeledi tykvovitých a je vzdálenou příbuznou dýně a melounu. Obsahuje přes 90 % vody, proto je vhodná především v horkých letních dnech, kdy nepřímo pomáhá doplňovat tekutiny. Zároveň dokáže do jídla přinést jemnou křupavost, vůni a pochopitelně chuť.

Okurka trochu jinak, než ji znáte

V různých světových kuchyních hraje salátovka jinou roli. V Indii se často míchá s jogurtem a kořením do raitu, v Japonsku ji podávají naloženou v rýžovém octu a v Turecku ji najdete v chlazené polévce cacık. U nás se pořád drží hlavně syrová forma, ale jakmile ji zapečete nebo podusíte, rázem změkne, nasaje chuť koření a přestane být jen „křupavou dekorací” na talíři.

  • Pokud se chystáte okurku tepelně upravovat, je lepší vydlabat semínka. Ušetříte si tak přebytečnou vodu v jídle a konzistence náplní nebo salátů zůstane pevnější.

Plněné okurky s kuskusem a pečenými rajčaty

Okurku rozpulte, vydlabejte a naplňte směsí z pánve, kde se na oleji opeče cibule s česnekem, kostičky papriky a kuskus ochucený kořením. Vydlabané půlky se naplní, přiklopí, zaváží provázkem a nechají nejdřív zapéct pod alobalem v rajčatovém základu, následně se odkryjí, aby se povrch trochu zpevnil a lehce zezlátl. Recept bude stejně dobře fungovat také s mladou cuketou.

Okurky plněné kuskusem

Okurky plněné kuskusem

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Studená okurková polévka s bramborem a smetanou

Základ studené okurkové polévky tvoří brambory, cibule a okurka vařené ve vývaru se smetanou. Následně se vše rozmixuje, dochutí citronovou šťávou a dá vychladit. Těsně před servírováním se každá porce ozdobí nočky z čerstvého sýra, kostičkami okurky a koprem. Nejlepší je připravit ji alespoň hodinu předem a uložit do lednice.

Studená okurková polévka s koprem

Studená okurková polévka s koprem

< 50 min
5(2x)
Přečíst recept

Dušené okurky s bramborovou kaší a masovými kuličkami

Jednoduché hlavní jídlo ze všedních surovin, které ovšem může na první pohled lehce překvapit. Přiznáváme, že dušené okurky jsou dost neobvyklá úprava, avšak rozhodně stojí za vyzkoušení. Na talíři se setkají s všeobecně oblíbenou bramborovou kaší a masovými kuličkami z krůtího masa, které milují i malé děti.

Dušené okurky s bramborovou kaší a krůtími kuličkami

Dušené okurky s bramborovou kaší a krůtími kuličkami

< 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Voda s okurkou, melounem a mátou

Není potřeba v létě kupovat předražené limonády, bohatě si vystačíte s tím, co vám roste na balkoně, zahrádce a na parapetu. Do studené vody přidejte plátky salátové okurky, kostičky melounu (a nemusí to být nutně jen vodní), přidejte lístky máty a zalijte perlivou vodou. Uložte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby se chutě propojily.

Voda infuzovaná okurkou a melounem

Voda infuzovaná okurkou a melounem

< 10 min
5(2x)
Přečíst recept

Nanuky s okurkou, tequilou a zázvorem

Další level předchozího receptu jsou tyto nanuky – inspirované letními drinky s kapkou alkoholu. My do nich použili tequilu, ale můžete ji vyměnit za dobrý gin nebo vodku. Budete-li je připravovat pro děti, tuto přísadu pochopitelně vynechte.

Nanuky s okurkou, tequilou a zázvorem

< 10 min
5(7x)
Přečíst recept

Asijský okurkový salát s melounem a sezamem

Tenké plátky okurky a melounu se krátce marinují v zálivce z sójové omáčky, sezamového oleje, medu, rybí omáčky a limetové šťávy. Navrch se přidají mořské řasy wakame a sezamová semínka. Příprava je rychlá a asijský okurkový salát můžete ihned podávat. Třeba jako přílohu k pečené rybě nebo grilovanému masu.

Asijský okurkový salát s wakame

Asijský okurkový salát s wakame

< 10 min
5(1x)
Přečíst recept

Sendviče s avokádem, okurkou a nakládanou cuketou

Bezmasá svačina na cesty nebo studená večeře pro ty dny, kdy se vám nechce nic vařit. Cuketa se naloží do nálevu z octa, cukru, soli, česneku a hořčičného semínka. Avokádovou pomazánku naneste na krajíc chleba, přidejte sýr, kolečka okurky, okapanou naloženou cuketu a klíčky. Sendviče následně přiklopte, lehce stlačte, a pokud si je berete s sebou, tak i zabalte.

Sendviče s avokádem, okurkou a cuketou

Sendviče s avokádem, okurkou a cuketou

< 15 min
5(2x)
Přečíst recept

Bramborový salát s vejcem, okurkou a zelenými fazolkami

Tahle verze bramborového salátu je lehčí, ale pořád dost sytá na to, aby zastoupila hlavní jídlo. Brambory a fazolky se po uvaření smíchají s tenkými plátky fenyk­lu a okurky. Zálivka se připravuje z čerstvých bylinek, kapar, česneku, jogurtu a citronové šťávy. Po promíchání se salát rozdělí na talíře a ozdobí půlkami natvrdo vařených vajec a fenyklovou natí.

Bramborový salát s vejcem, okurkou a fazolkami

Bramborový salát s vejcem, okurkou a fazolkami

< 50 min
5(2x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Okurky Netradiční jídla Letní zelenina Letní tipy

Podobné kolekce receptů

Související články

20250731_Cuketová_buchta_foto-2.jpg

Zapomeňte na suché a nudné moučníky: Vláčná cuketová buchta s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou vás nadchne

Cuketová buchta je dokonalý letní dezert, který překvapí vláčností i jemně nasládlou chutí. Díky nastrouhané cuketě zůstává těsto krásně měkké a šťavnaté, navíc pokud ji neoloupete, bude mít buchta zajímavou barvu. Navrch přijde vanilkový tvarohový krém a čokoládová poleva – a když přidáte kapku rumu, kokos nebo skořici, buchta se promění v dezert, který obstojí i na slavnostním stole. Jak na to krok za krokem?