Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Vy máte cuketu, my máme recepty – chutné, jednoduché a jiné než obvykle

8. 8. 2025
Bramborové knedlíky s uzeným masem a cuketovým zelím
Apetit
Cuketová koprová polévka Cuketové koule s fetou v rajské omáčce Cuketové vafle s čedarem, slaninou a avokádem Další
2 fotky

(Ne)chcete cuketu? To by nebylo to pravé léto, kdybyste tuto větu neslyšeli aspoň třikrát denně… Stačí otevřít lednici, zajít na trh, nebo – nedejbože – navštívit babičku s opečovávaným záhonem. Cukety letos opět rostou rychleji než nápady, co s nimi. Ale nebojte, máme pro vás šest receptů, které vás zaručeně budou bavit. Najdete v nich kopr, rajčatovou omáčku a dokonce i slaninu nebo citron a med.

Cuketa možná nevypadá jako hvězda večera, ale v kuchyni to dokáže pořádně rozjet. Je totiž jako chameleon. Když jí dáte kopr, promění se v letní polévku, která vás osvěží i ve třicetistupňovém vedru. S fetou a rajčaty hraje řeckou letní telenovelu, v poctivé české verzi si rozumí s uzeným masem, a co teprve, když z ní upečete koláč s citronem! Že vás to nikdy nenapadlo? Stačí pár surovin a vykouzlíte jídlo, které překvapí i ostřílenou kuchařku.

Jak z cukety vytěžit maximum chuti (a radosti)

Cuketa může být skvělá, nebo taky... tak trochu nuda. Aby to dopadlo jako v prvním případě, tady je pár fíglů, které z ní vytáhnou to nejlepší:

  1. Nasolit a vyždímat: Než cuketu pustíte do pánve nebo trouby, dejte jí chvilku o samotě se solí. Nechte ji „vypotit“ a pak pořádně vymačkejte. Zabráníte tak tomu, že se vám místo křupavých placek nebo hutného těsta promění všechno v mokrou kaši.
  2. Kyselé jí svědčí: Citronová šťáva, ocet nebo trocha hustého jogurtu cuketu probudí a vytáhne její chuť. Funguje to podobně jako u ryby nebo salátu – bez kapky „kyselého“ to prostě není ono.
  3. Nenechte ji o samotě: Cuketa je měkká, a proto ocení parťáky, kteří jí dodají kontrast. Přidejte nasekané ořechy, křupavou slaninu, pečenou cizrnu nebo třeba brambory.
  4. Bylinky nejsou jen dekorace: Kopr a cuketa jsou letní láska. Oregano jí zase dodá řecký nádech. A klidně přihoďte mátu, estragon nebo tymián – s nimi se cuketa v kuchyni skutečně projeví.
  5. Nebojte se sladko-slaných kombinací: Cuketa se umí přizpůsobit. V jedné verzi si rozumí s čedarem a slaninou, v druhé vesele přijme med nebo citronovou polevu. Placky s medovou zálivkou? Vafle s avokádem? My říkáme ano!

Cuketová koprová polévka

Slunce na talíři? Tohle je letní polévka, která má vše: jemnou cuketu orestovanou na másle, lehce nakyslou smetanu a pořádnou dávku čerstvého kopru. Je lehká, a přitom sytá – ideální start víkendového vaření. Pokud milujete chuť koprovky, ale chcete něco o fous svěžejšího, jiný recept už hledat nemusíte.

Cuketová koprová polévka

Cuketová koprová polévka

< 30 min
3.5(17x)
Přečíst recept

 

Bramborové knedlíky s uzeným masem a cuketovým zelím

Bramborové knedlíky v jejich nejlepší formě: plněné šťavnatým uzeným, doplněné cuketovým zelím, které je lehké, svěží a s příjemně nakyslou linkou. Klasika, která dostala letní kabátek – a funguje to skvěle. Pokud jste ještě cuketu jako „zelí“ nezkusili, garantujeme vám, že tahle kombinace vás odzbrojí.

Bramborové knedlíky s uzeným masem a cuketovým zelím

Bramborové knedlíky s uzeným masem a cuketovým zelím

> 60 min
5(3x)
Přečíst recept

 

Cuketové koule s fetou v rajské omáčce

Cuketové koule s fetou jsou přesně ten recept, který má potenciál spojit všechny tábory – fanoušky sýra, zeleniny i rajské. Omáčka je voňavá, lehce nasládlá a ideální na vytření kouskem chleba. A že jich padne! V redakci jsme pekáček vytřeli do poslední kapky. Kdo by odolal kombinaci sýru, cukety a bylinek?

Cuketové koule s fetou v rajské omáčce

Cuketové koule s fetou v rajské omáčce

< 75 min
4.3(34x)
Přečíst recept

 

Slané cuketové vafle s čedarem, slaninou a avokádem

Tahle vaflová dekadence v sobě kombinuje všechno, co máme rádi: cuketu, křupavou slaninu, rozteklý čedar a avokádo. Vafle jsou zvenku křupavé, uvnitř vláčné – a pokud přidáte javorový sirup, přenesete snídani na zcela novou úroveň. Výborné jsou nejen na pozdní snídani, ale klidně i jako originální večeře nebo oběd.

Cuketové vafle s čedarem, slaninou a avokádem

Cuketové vafle s čedarem, slaninou a avokádem

< 60 min
4.3(26x)
Přečíst recept

 

Cuketové placky s medovou zálivkou

Když se snoubí slané se sladkým, bývá to láska. A tady to platí dvojnásob. Placky z jemně nastrouhané cukety s kapkou citronu, medu a špetkou chilli přinesou na talíř úplně nový zážitek. Jogurtová nebo medová zálivka fungují jako třešnička „na placce“. A navíc – zeleninu snědí i ti, kteří ji jinak obcházejí obloukem.

Cuketové placky s medovou zálivkou

Cuketové placky s medovou zálivkou

> 60 min
4.8(18x)
Přečíst recept

 

Koláč s cuketou, polentou a citronovou kůrou

Sladká tečka na závěr – koláč, který v sobě spojuje jemnou cuketu, nezvyklou polentu a svěží chuť citronu. Je lehký jako vánek a hodí se ke kávě, na piknik nebo jen tak pro radost. Dokazuje, že zelenina v dezertech vůbec nemusí být extravagance, ale naopak – úplně přirozená součást letní kuchyně.

Koláč s cuketou, polentou a citronem

Koláč s cuketou, polentou a citronem

> 60 min
4.6(19x)
Přečíst recept

Cuketa je víc než sezónní surovina

Kdo by řekl, že tahle nenápadná zelenina vám může zpříjemnit celý víkend? Cuketa totiž zvládne (téměř) všechno. Připravit všechny recepty během jednoho víkendu? Jistě. Myslet si, že cuketa je nuda? To už se nestane. Takže až vám někdo řekne: „Chcete cuketu?”, můžete směle odpovědět: „Jasně a rovnou dvě!“ Překvapíte tak nejednu sousedku.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Cuketové vafle s čedarem, slaninou a avokádem

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Cuketa Letní tipy Letní zelenina Rychlé recepty

Související články