Nová registrace Zapomenuté heslo

Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě

30. 3. 2022
Butter chicken
Azmaan Baluch/Unsplash

Lahodná, kořeněná, pestrá, rozmanitá – to jsou slova, kterými se labužníci snaží vystihnout indickou kuchyni. Každému nabízí zážitek nepřeberných chutí a vůní. Ať už holdujete masu, nebo nikoliv, recepty z Indie vás uspokojí. Možná vás zpočátku zaskočí svou pálivostí, tu si ale každý může upravit podle sebe.

Rozlehlá Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě, a tak je pochopitelné, že se tradiční indické pokrmy připravují v každé části trochu jinak. Významným rozdílem je použití masa na severu a jihu země.

  • V severoindickém jídle běžně najdete drůbeží a jehněčí maso jako základ pro kari a kebab.
  • Jihoindické pokrmy naopak bohatě využívají luštěniny, zeleninu a rýži a zaujmou tak více vegetariány.
  • I přes tyto výrazné odlišnosti najdeme něco, co recepty indické kuchyni propojuje a současně jim dává neuvěřitelnou rozmanitost. Tím spojujícím prvkem je nekonečné množství koření a jejich kombinace, z nichž každé přináší na talíř jedinečnou chuť.

 

Proč si zamilovat indická jídla 

Rozmanitost chutí a vůní 

Kořeněné, výrazné, bohaté, návykově chutné. Za tyto přívlastky vděčí především již zmiňované pestré škále koření. Díky použití kurkumy, kardamomu, badyánu, kajenského pepře a dalších výrazných ingrediencí se vám výsledné chuťové kombinace neodmyslitelně spojí s indickou kuchyní.

Nasytí vegetariány i masožrouty 

Vegetariáni si přijdou na své především v kuchyni jižních oblastí Indie. Většina receptů stojí na základu z luštěnin, které ochucuje koření a další přísady. Zelenou zde mají také mléčné výrobky. K oblíbeným přísadám patří jogurt, přepuštěné máslo ghí a sýr paneer.

Masu se naopak nevyhýbá kuchyně indického severu. Zde se běžně vaří z kuřecího, jehněčího či vepřového, na talíři ale nikdy nenajdete hovězí – kráva v Indii patří k posvátným zvířatům.

Domácí panýr

Domácí panýr

< 30 min
4.4(31x)
Přečíst recept

Přirozeně bez lepku

Vyhýbáte-li se lepku, v indické kuchyni najdete výborného spojence. Většina indických jídel nepoužívá k zahuštění mouku, hustší konzistence se častěji dosahuje rozvařením luštěnin nebo 

zeleniny. Jako přílohu zvolte rýži. Oblíbené placky čapatí nebo nadýchané naan z knutého pšeničného těsta pro vás bohužel nejsou, zato můžete ochutnat čočkové palačinky dosa nebo křupavé papadam z luštěninové mouky.

Z jednoho stolu

Pokud se vám stává, že si v restauraci nemůže vybrat a potom závidíte spolustolovníkům jejich volbu, indická kuchyně je vaše výhra. Před vámi se ve stejný okamžik objeví spousta misek a táců s různými druhy jídel, která můžete libovolně ochutnávat a kombinovat. 

Neformální hodování

Indové rádi jedí rukama, k nabírání jídla používají nejrůznější placky, do kterých zručně balí jak maso a omáčku, tak rýži a další ingredience. Odložte příbor a vyzkoušejte to také.

Zdroj info: Apetit

Recepty

Vegetariánská rýže po indicku
Vegetariánská rýže po indicku
< 30 min
Polévka z červené čočky
< 30 min
Zeleninové kari
Zeleninové kari
< 30 min
Čapátí
Čapátí
< 30 min
Rýžový pudink
Rýžový pudink s kardamomem
< 60 min
Červenočočkový dhal s cizrnou
Červenočočkový dhal s cizrnou
< 45 min
Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso
< 20 min
Grilovaný naan s bylinkami a sýrem
Grilovaný naan s bylinkami a sýrem
< 30 min
Indická květáková polévka s panýrem
Indická květáková polévka s panýrem
< 60 min
Domácí panýr
Domácí panýr
< 30 min
Indické květákové kari s hráškem
Indické květákové kari (žluté) s hráškem
< 45 min
Kořeněná indická rýže
Kořeněná indická rýže
< 45 min
Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami
Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami
< 60 min
Indické džaldí-džaldí
Indické džaldí-džaldí
> 60 min
Indická omáčka a sladká červená omáčka
Indická omáčka a sladká červená omáčka
< 10 min
Indické kuře se salátem
Indické kuře se salátem
< 10 min
Pastýřský koláč po indicku
Pastýřský koláč po indicku
< 60 min
Ryba s kořeněnou čočkou po indicku
< 60 min
ryze
Rýže po indicku
< 30 min
Bramboráky po indicku
< 30 min
Kysané zelí ochucené po indicku
< 60 min
Květákové kari s kokosovým mlékem
Květákové kari s kokosovým mlékem
< 50 min
Kari s pórkovo-hráškovými knedlíčky
Kari s pórkovo-hráškovými knedlíčky
< 60 min
Květákové kari s vejci
Květákové kari s vejci
> 60 min
Pistáciové kulfí s mangem
Pistáciové kulfí s mangem
> 60 min
Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
< 60 min
Indické jednohubky se špenátem a halloumi
Indické jednohubky se špenátem a halloumi
< 60 min
Tikka masála
Tikka masála
> 60 min
Kuřecí tikka masála
> 60 min
Listová kapsa tikka masala
Listová kapsa tikka masala
< 20 min
Pečené kuře tandoori & salát s fenyklem a pomerančem
Pečené kuře tandoori & salát s fenyklem a pomerančem
> 60 min
Tandoori květák s rýžovým salátem
Tandoori květák s rýžovým salátem
< 60 min
Kuřecí biryani
Kuřecí biryani
< 60 min
Biryani
Biryani
> 120 min
Biryani s kuřetem
Biryani s kuřetem
< 75 min
Vepřové vindaloo
Vepřové vindaloo
< 90 min

Sdílet kolekci receptů

Indická kuchyně Asijská kuchyně Asijské recepty Vegetariánská kuchyně Jednoduché recepty Světová klasika

Podobné kolekce receptů