Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrušky od A do Z: Co o nich vědět, než přijde první mráz + 25 nejlepších receptů

3. 10. 2025
Hrušky s ořechy v karamelu
Immediate Media

Další podzimní ovoce je tu – hrušky! A protože letošní úroda byla skutečně úspěšná, stojí za to připomenout, na co jsou hrušky dobré, které recepty stojí za vyzkoušení a jak naložit s tím, co vám ještě zbyde. Usušit, zavařit nebo uskladnit? To vše v zimě jak když najdete.

Jak poznat zralé hrušky?

Abyste si na hruškách skutečně pochutnali, je důležité trhat je v jejich nejlepší zralosti. Období sklizně záleží především na odrůdě, ale pohybuje se od konce léta do konce podzimu. Zralou hrušku poznáte především podle barvy a také podle toho, že když plod lehce uchopíte a mírně zatáhnete, stopka se zlehka oddělí od větvičky a vám v ruce zůstane neporušená hruška. Pokud tu správnou dobu prošvihnete, plody budou přezrálé, moučnaté a příliš měkké.

Proč jíst hrušky?

Když vynecháme jejich charakteristicky sladkou chuť a podíváme se blíže pod slupku, najdeme zde celou řadu zdraví prospěšných látek. Především vlákninu, která je velmi důležité pro správné trávení, také obsahují velký podíl vody, a to až 83 %. Rozhodně jsou skvělou alternativou pro lidi, kteří mají problém s příjmem tekutin, ať už jde o starší generaci, nebo malé děti. Z důležitých vitaminů jmenujme vitamin C, kterého ale mají třeba oproti jablkům méně.

Jak připravit hruškový koláč?

Hruškový koláč je skvělý způsob, jak zpracovat i přezrálé ovoce. Receptů existuje mnoho a můžete si vybrat mezi klasickým koláčem z křehkého těsta, vláčného litého těsta nebo vyzkoušet kynuté. Hrušky si také výborně rozumí s kořením, jako jsou skořice, hřebíček nebo badyán. V některých případech jim výtečnou křupavou vrstvu dodá drobenka nebo plátky mandlí.

Hrnkový hruškový koláč

Hrnkový hruškový koláč

< 75 min
4.1(319x)
Přečíst recept

Jak připravit pečené hrušky?

Pečené hrušky jsou jednoduchý a elegantní dezert, na který není nutné znát přesnou gramáž ani shánět netradiční suroviny. Stačí hrušky rozpůlit, odstranit jádřince a položit je do zapékací misky. Posypte skořicí, trochou cukru nebo zakápněte medem. Vylepšit je můžete ještě tím, že vlašské ořechy společně s rozinkami rozsekáte na hrubou pastu a směs poté vložíte do důlku po jádřinci. Pečte v troubě při 180 °C asi 20 minut.

Jak udělat hruškový crumble?

Crumble neboli krambl je rychlý a nenáročný dezert, který lze udělat z jakéhokoli ovoce. Do zapékací misky vložte nakrájené hrušky s trochou cukru a skořice. Navrch nasypte drobenku z másla, mouky a cukru. Pečte při 180 °C asi 30 minut, dokud není povrch krásně zlatý a křupavý. Podávejte ještě teplé s vanilkovým krémem nebo zmrzlinou.

Švestkovo-hruškový krambl

Švestkovo-hruškový krambl

< 60 min
4.9(21x)
Přečíst recept

Jak připravit hrušky ve víně?

Tzv. pošírované hrušky ve víně jsou elegantní dezert, který okouzlí na první pohled a přitom nevyžaduje tolik práce, jak by se na první pohled mohlo zdát. Oloupané hrušky pozvolna vařte v červeném víně spolu s cukrem, skořicí a hřebíčkem asi 20 minut. Ovoce získá nádhernou barvu i chuť. Chcete-li víno vyměňte za jinou tekutinu – skvěle funguje cider nebo hruškový mošt. Pošírované hrušky podávejte teplé nebo studené, například s čokoládovou omáčkou.

Pošírované hrušky s čokoládovou omáčkou

Pošírované hrušky s čokoládovou omáčkou

< 25 min
5(3x)
Přečíst recept

Jak dlouho vydrží čerstvé hrušky?

Trvanlivost hrušek záleží na odrůdě a způsobu skladování. V pokojové teplotě dozrají během několika dnů, v lednici vydrží až 2 týdny. Tvrdší odrůdy lze skladovat i déle, ideálně v chladném sklepě, kde se čerstvé plody uchovají až několik měsíců. Odrůdy, které nejsou vhodné ke skladování, nebo lehce přezrálé ovoce raději ihned zpracujte.

Jak zavařit hrušky na zimu?

Zavařování je skvělý způsob, jak si užít chuť hrušek i v zimě. Očištěné a nakrájené hrušky naskládejte do sklenic, zalijte cukrovým sirupem (voda a cukr v poměru 2:1), přidejte kousek skořice nebo hřebíčku a sterilujte při 85 °C asi 20 minut. Takto připravené hrušky vydrží několik měsíců a můžete je servírovat k hlavnímu jídlu, nebo přidat do hruškového koláče.

Jak udělat hruškový kompot?

Hruškový kompot patří mezi klasiku českých kuchyní. Na 1 litr vody rozpusťte 300 g cukru, přidejte citronovou šťávu (aby hrušky nezhnědly) a koření podle chuti. Do sirupu vložte oloupané a nakrájené hrušky a povařte je jen krátce, aby zůstaly pevné. Pak je horké naplňte do sklenic a dobře uzavřete, nebo po vychladnutí rozlít do misek a podávat.

Jablečno-hruškový kompot s bylinkami

< 20 min
4.7(6x)
Přečíst recept

Jak připravit hruškový džem?

Na hruškový džem budete potřebovat dobře vyzrálé hrušky. Oloupané plody nakrájejte, povařte s trochou vody a rozmixujte. Přidejte želírovací cukr nebo pektin a dochuťte citronovou šťávou. Hruškový džem se skvěle hodí k sýrům i do sladkého pečiva. Tradičnější způsob představují hrušková povidla.

Voňavá hrušková povidla

Voňavá hrušková povidla

> 60 min
4.1(150x)
Přečíst recept

Jak usušit hrušky?

Sušené hrušky, tzv. křížaly, byly oblíbenou pochoutkou už u našich babiček. Hrušky nakrájejte na tenké plátky, zbavte jádřinců a sušte v sušičce ovoce nebo na plechu při 60 °C několik hodin. Správně usušené kousky jsou vláčné, ale nelepí se. Hodí se do čaje, müsli i jako zdravá svačina.

Jak zamrazit hrušky?

Hrušky můžete bez problémů i zamrazit. Nejlepší je ovoce oloupat, zbavit jádřinců a nakrájet na kousky. Aby nezhnědly, pokapejte je citronovou šťávou. Kousky rozložte na plech, nechte je ‚předmrazit‘ a pak je přesuňte do sáčků. Takto vydrží v mrazáku až rok.

Zdroje informací: Apetit, dTest.cz

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Hrušky Představení suroviny Jak na to

Podobné kolekce receptů