
Ve směsici sladkého hruškového mámení si přijde na své každý, kdo má rád tohle podzimní ovoce. Zveme všechny do knihovničky receptů na kynuté buchty, koláče, záviny, sušenky, vdolky i valašské frgály.
Jaké odrůdy hrušek jsou pro sladké dobroty nejvhodnější
Odrůd hrušek (stejně jako v případě jablek) existuje nepřeberné množství. Některé jsou vhodné k přímé konzumaci, jiné ke skladování a dalšímu zpracování.
- Obecně se dá říci, že do moučníků můžete využít jakoukoliv odrůdu, která se nachází v konzumní zralosti.
- Pokud byste chtěli ovoce zavařovat, pak je vhodné poohlédnout se po konkrétních odrůdách hrušní.
Podle toho, kdy dozrávají, můžeme hrušky rozdělit na odrůdy:
- letní (Clappova, Laura, Radana)
- podzimní (Armida, Boscova Lahvice, Elektra, Konference)
- zimní (Lucasova zvaná máslovka, Erica, Nela, Bohemica)
Konzumní vs. sklizňová zralost
Pojem konzumní a sklizňová zralost není totožný a ve zkratce znamená, že sklizené plody nemusejí být vhodné k jídlu. Každá odrůda má daný termín sklizně i zralosti, tedy doby, kdy jsou hrušky již vhodné k jídlu. Tato doba se u podzimních a zimních odrůd liší. Některé druhy hrušní, a to zejména letní odrůdy, dlouho ve sklepě ani chladničce nevydrží. Vyžadují sníst co nejdříve, nebo rychle zpracovat.
- Pro krátkodobé uchování v chladničce vždy plody omyjte a pravidelně kontrolujte.
- Pokud se na plodech začnou objevovat známky poškození, postiženou část vykrojte a hrušku co nejdříve spotřebujte.
K uskladnění jsou ideální zimní odrůdy, které je potřeba nechat ve sklepě tzv. uležet. Při sklizni jsou pevné a většinou mají tuhou trpkou slupku. V koláči by ale takové hrušky zůstaly tvrdé. Proto je potřeba počkat, až během skladování dosáhnou konzumní zralosti.
- Pokud máte možnost uchovat ovoce v ovocném sklepě, máte do jisté míry vyhráno.
- Obecně pro uskladnění ve sklepě jsou stěžejní dva ukazatele: teplota a vlhkost. Optimální podmínky pro hrušky jsou 2–5 °C při 85–90% vlhkosti vzduchu.
- Pozor si dejte na uložení do bedýnek, hrušky vždy uchovávejte v jedné vrstvě, aby se plody vzájemně nepomačkaly a neurychlil se tak proces jejich degradace.

Jak pracovat s hruškami v kuchyni
Hrušky je nejlepší jíst i se slupkou, která společně s dužinou bezprostředně pod ní ukrývá nejvíce tělu prospěšných látek. Do koláčů a buchet je ovšem vhodnější hrušky slupky zbavit.
- Jeden důvod je estetický, například při glazování získají plody šťavnatý lesklý povrch. I když ani to slupku vyloženě nediskvalifikuje.
- Druhý pak technicko-gastronomický. Některé odrůdy s tužší slupkou mohou požitek z jídla pokazit nepříjemným drhnutím v krku.
Pokud si ovšem vyberete pro své kulinářské kousky takovou letní a šťavnatou hrušku Willamsovu, můžete ji díky měkké slupce kupříkladu do závinu nakrájet i se slupkou.
Čištění hrušek s minimem ztrát
- Nachystejte si středně veliký nůž a lžičku.
- Rozřízněte plod na dvě poloviny.
- Lžičkou vyjměte jádřinec.
- Nožem vyřízněte stopku a dřevnatá vlákna vedoucí k jádřinci (řez provádějte do písmene V)
Recepty

















