Nová registrace Zapomenuté heslo

20 podzimních dobrot aneb Sladké hruškové mámení

Hrušky
Shutterstock

Ve směsici sladkého hruškového mámení si přijde na své každý, kdo má rád tohle podzimní ovoce. Zveme všechny do knihovničky receptů na kynuté buchty, koláče, záviny, sušenky, vdolky i valašské frgály.

Jaké odrůdy hrušek jsou pro sladké dobroty nejvhodnější

Odrůd hrušek (stejně jako v případě jablek) existuje nepřeberné množství. Některé jsou vhodné k přímé konzumaci, jiné ke skladování a dalšímu zpracování.

  • Obecně se dá říci, že do moučníků můžete využít jakoukoliv odrůdu, která se nachází v konzumní zralosti.
  • Pokud byste chtěli ovoce zavařovat, pak je vhodné poohlédnout se po konkrétních odrůdách hrušní.

Podle toho, kdy dozrávají, můžeme hrušky rozdělit na odrůdy:

  • letní (Clappova, Laura, Radana)
  • podzimní (Armida, Boscova Lahvice, Elektra, Konference)
  • zimní (Lucasova zvaná máslovka, Erica, Nela, Bohemica)

Konzumní vs. sklizňová zralost

Pojem konzumní a sklizňová zralost není totožný a ve zkratce znamená, že sklizené plody nemusejí být vhodné k jídlu. Každá odrůda má daný termín sklizně i zralosti, tedy doby, kdy jsou hrušky již vhodné k jídlu. Tato doba se u podzimních a zimních odrůd liší. Některé druhy hrušní, a to zejména letní odrůdy, dlouho ve sklepě ani chladničce nevydrží. Vyžadují sníst co nejdříve, nebo rychle zpracovat.

  • Pro krátkodobé uchování v chladničce vždy plody omyjte a pravidelně kontrolujte.
  • Pokud se na plodech začnou objevovat známky poškození, postiženou část vykrojte a hrušku co nejdříve spotřebujte.

K uskladnění jsou ideální zimní odrůdy, které je potřeba nechat ve sklepě tzv. uležet. Při sklizni jsou pevné a většinou mají tuhou trpkou slupku. V koláči by ale takové hrušky zůstaly tvrdé. Proto je potřeba počkat, až během skladování dosáhnou konzumní zralosti.

  • Pokud máte možnost uchovat ovoce v ovocném sklepě, máte do jisté míry vyhráno.
  • Obecně pro uskladnění ve sklepě jsou stěžejní dva ukazatele: teplota a vlhkost. Optimální podmínky pro hrušky jsou 2–5 °C při 85–90% vlhkosti vzduchu.
  • Pozor si dejte na uložení do bedýnek, hrušky vždy uchovávejte v jedné vrstvě, aby se plody vzájemně nepomačkaly a neurychlil se tak proces jejich degradace.

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

> 60 min
4.2(53x)
Přečíst recept

Jak pracovat s hruškami v kuchyni

Hrušky je nejlepší jíst i se slupkou, která společně s dužinou bezprostředně pod ní ukrývá nejvíce tělu prospěšných látek. Do koláčů a buchet je ovšem vhodnější hrušky slupky zbavit.

  • Jeden důvod je estetický, například při glazování získají plody šťavnatý lesklý povrch. I když ani to slupku vyloženě nediskvalifikuje.
  • Druhý pak technicko-gastronomický. Některé odrůdy s tužší slupkou mohou požitek z jídla pokazit nepříjemným drhnutím v krku.

Pokud si ovšem vyberete pro své kulinářské kousky takovou letní a šťavnatou hrušku Willamsovu, můžete ji díky měkké slupce kupříkladu do závinu nakrájet i se slupkou.

Čištění hrušek s minimem ztrát

  • Nachystejte si středně veliký nůž a lžičku.
  • Rozřízněte plod na dvě poloviny.
  • Lžičkou vyjměte jádřinec.
  • Nožem vyřízněte stopku a dřevnatá vlákna vedoucí k jádřinci (řez provádějte do písmene V)

Recepty

Doporučujeme recept s videem

Neviditelný koláč s jablky a hruškami

Sdílet kolekci receptů

Koláče Buchty Hrušky Moučníky Podzim Úroda ze sadu Úroda ze zahrady

Podobné kolekce receptů

Související články