PAPRIKOVÉ MINIBURGERY
PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ NA 9 KOUSKŮ ■ VELMI SNADNÉ
V misce rozpusťte 3 lžíce cukru v 6 lžících červeného vinného či sherry octa. V rendlíku na středním ohni rozehřejte 1 lžíci panenského olivového oleje. Vsypte 1 šalotku, nadrobno, 1 chilli papričku, bez semen a nadrobno, a špetku soli. Za občasného míchání opékejte asi 3–4 minuty. Přidejte 2–3 kusy nakládané papriky, na kostičky, minutu míchejte, vlijte ocet a duste, než se vypaří, 7–9 minut. Vmíchejte 1,5 lžičky čerstvého tymiánu, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Promíchejte 450 g hovězího masa na burgery, 125 ml vzniklého paprikového reliše, osolte, opepřete. Opatrně promíchejte. Vytvarujte 9 burgerů o něco vyšších než 1 cm, opečte je na grilovací pánvi (cca 2 minuty z každé strany) a podávejte v burgerových žemlích, doplněné zbývajícím relišem.
PRAVIDLA KONZERVÁRNY
Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?
- ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120 °C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
- VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají.
- SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
- ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin.