Slovenská kuchyně je trochu rustikální, trochu nečekaná, ale vždycky poctivá a výborně sladěná. V době, kdy se trendy točí kolem fermentace a kimchi, přichází slovenský talíř s kysaným zelím, domácí klobásou a bramborami, které pamatují časy, kdy se jedlo podle sezony, ne podle Instagramu.
Když se řekne „slovenská kuchyně“, většině z nás se automaticky vybaví halušky – a není to chyba, vždyť se jedná o kulinářskou ikonu našich sousedů. Ale slovenská kuchyně je víc než jen jeden pokrm. Je založená na surovinách, které byly dostupné v horských a venkovských oblastech: brambory, zelí, mouka, mléčné výrobky, maso, uzeniny. Je to kuchyně, která neplýtvá, ale umí z mála vykouzlit jídlo, které zasytí i potěší.
Historie slovenské kuchyně
Kuchyně v severní a jižní části Slovenska se poměrně dost liší, což je dáno nejen rozdílnými geografickými a klimatickými podmínkami, ale i sousedními státy, jejichž kuchyně tu slovenskou také ovlivňují.
- V hornatých částech na severu převažovaly vždy brambory, uzené maso, kysané zelí, mléčné výrobky, mouka a luštěniny. Po celý rok se jedly sladkovodní ryby, jehněčí maso, během sezony houby a lesní ovoce. Tradiční je zde i chov včel, proto je významnou surovinou také med.
- V nížinách na jihu byla vždy surovinová základna pestřejší. Z masa se ve velkém konzumovalo hovězí, husí, kachní i krůtí. Oproti severu převažovala pestrá paleta ovoce, z něhož se vyráběly džemy, sušilo se a čerstvé se využívalo nejen v dezertech.
Oblíbené pokrmy: Tajemství jednoduchosti a kombinací
Příprava tradičních slovenských jídel často vyžaduje čas a trpělivost, zejména pokud jde o těsto na halušky nebo správné kvašení kysaného zelí. Klíčem je kvalita surovin – čerstvé brambory, domácí brynza a kvalitní uzeniny.
- Brynzové halušky – malé bramborové halušky (knedlíčky či nočky), smíchané s brynzou (ovčí měkký sýr) a doplněné slaninou, jsou považované za národní slovenský pokrm.
- Kapustnica – hustá polévka z kysaného zelí, často doplněná uzeným masem nebo klobásou, je oblíbená především v zimních měsících.
- Lokše – tyto tenké bramborové placky pečené na suché pánvi nebo na plotně mohou být servírované jak na slano (např. se zelím), tak i na sladko.
- Pirohy (slané i sladké) – těsto je naplněné např. brynzou, tvarohem, bramborami či ovocem, každá variace odpovídá danému regionu.
- Živáňská – pečená směs vepřového masa, klobásy, slaniny a brambor je připravovaná tradičně v alobalu na ohni. Ale i tento recept má mnoho variant.
A tip na závěr? Pokud chcete slovenským jídlům dodat trochu svěžesti, zkuste k nim podávat kysané okurky nebo křenové čatní. Tradiční chutě se tím lehce probudí a doplní.
Zdroj: Apetitonline
Recepty