Nová registrace Zapomenuté heslo

Pro zkušené
> 60 min
4,3 (69x)
21. 3. 2016
Valašské frgále
Apetit
Valašské frgále
Apetit


Pro zkušené
> 60 min
4,3 (69x)

Tenoučké kynuté těsto a spousta voňavé náplně – to jsou frgály, typické koláče z Valašska. Můžete zkusit i tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplň, ale podle nás je nejlepší hrušková! Recept na valašské frgále hravě zvládnete, postup jsme rozepsali do nejmenších detailů.


Nezhasínat obrazovku
2 koláče
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

2 koláče

Na náplň

Na drobenku

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 2933.5 kcal
  • Bílkoviny 46.5 g
  • Sacharidy 376 g
  • Tuky 128.5 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2006/3

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,3/5

Hodnocení receptu

4,3/5
(69 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Doporučujeme recept s videem

Nejlepší kynuté buchty

Komentáře

Alexandra Páral profile image
Alexandra Páral
24.01.2015 17:40

Doba pečení je v horkovzdušné troubě cca 10 min a to max. Právě jsem je vydala :)

  profile image
kettie
13.05.2010 21:27
Pocházím z Valašska a tak nechyběly frgály na našem stole skoro žádnou sobotu. Každá rodina má trošku odlišný recept, ale ve finále jsou stejně vynikající. Mám radost, že recept je i tady. Jen podotknu, že pravý valašský frgál by měl být buď tvarohový, povidlový (tzv. hruščák z hruškových povidel). My často pečeme i tvarohový s ovocem - můžete použít čerstvý rybíz, borůvky, jahody, meruňky,... i kompotované okapané ovoce. Tvarohovou náplň děláme na 4-6 frgálů z cca půl kila (domácího) tvarohu, 10-15 dkg cukru a jeden vanilkový, trošku vanilkového pudingu, aby tvaroh při pečení příliš netekl a 1 vejce, rozinky. No a na žádném valašském frgálu by neměla chybět poleva z másla, rumu a cukru, čím víc tím líp :-) Dobrou chuť :-)))) A budeme rádi, když přijedete na Valašsko a okoštujete ty naše :)
Ivona Novohradská profile image
Ivona Novohradská
30.08.2009 23:26
Přiznám,že zatím jsem si je doma udělat nezkoušela, ale při jakékoliv na valašsko nezapomene koupit frgály s hruškovou náplní,můžu se po nich utlouct,takže tento recept je mi výzvou:-)
  profile image
monrougemerise
09.01.2009 20:03
Všechny ingredience jsem dala do domácí pekárny na program vyhnětení a vykynutí těsta. Výsledek byl naprosto výborný a bez práce. Doporučuju.
  profile image
petra
05.10.2008 16:59
Jakožto milovnice povidel,upekla jsem tuto lahůdku v povidlové verzi.Vše dopadlo perfektně,akorát mi nedošlo,že když je těsto tak tenké,musí se dát povidel přiměřeně,přesněji řečeno jen slabá vrstvička.Jinak vám vznikne,tak jako mně, pěkně přeslazená dobrota.Výhodou toho je,že jste pak schopni sníst jen 2 kousky a o to déle vám koláč vydrží.Příště už budu moudřejší...
  profile image
Eva
24.07.2008 19:32
Frgále opravdu vinikající, s těstem se velice dobře pracovalo... Použila jem povidla, ty máme všichni nejradši... Sklidila jsem samou chválu :-)
  profile image
Alena
04.09.2007 18:40
Recept se nachází v č.3/06, str.49
  profile image
Alena
04.09.2007 18:37
Recept se nachází v č.3/06, str.49
  profile image
Jura
11.02.2007 16:46
Zkusil jsem recept na frgále.Musím konstatovat, že se to nedá jíst, ale s prominutím se to musí žrát a přitom dávat pozor na prsty aby jste se nekousli. Ale k věci.Prosím o recept s náplní tvarohovou a makovou.Je to možná jednoduché, ale pro mne laika ne.Děkuji předem a snad dostanou tyto koláče v Bruselu opravdu evropské uznání jako Štramberské uši, které jsou také vynikajicí.Z jižních čech zdraví Jura.
  profile image
Martina
29.05.2007 13:02
Zkoušela jsem udělat tvarohovou náplň, jednoduše jsem smíchala plnotučný tvaroh s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem, přidala rozinky a hotovo. Frgály byly výborné.

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2006/3

Březen 2006