Tipy pro dokonalé kynuté buchty
Klasika od klasika
Nejlepší buchty jsme hledali v prastarých kuchařkách i pomocí internetových vyhledávačů. Recepty, které nás zaujaly, jsme poctivě zkoušeli: znovu a znovu dávali kynout těsto, plnili buchty, hlídali troubu a vychytávali další triky a fígly. Ačkoli jsme původně chtěli sestavit vlastní recept, výběrové řízení na nejlepší kynuté buchty nakonec vyhrála naprostá klasika – Buchty I. od Marie Sandtnerové z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů. Jsou chutné, nadýchané a po vychladnutí přímo ukázkově měkké. Nádhera!
Mouka, mléko, vejce, máslo…
- Suroviny zůstávají ve všech receptech víceméně stejné – na pekáč klasických rozměrů potřebujete půl kila hladké mouky. Dobře ji prosijte, aby byla nadýchaná, a zamíchejte do ní špetku soli; můžete mouku i trochu prohřát.
- Téměř ve všech receptech se pak zvlhčuje čtvrtlitrem mléka. Záleží však na savosti mouky, proto mléko přilévejte postupně a pro jistotu ho mějte po ruce trochu víc.
- Prakticky nikde nechyběly voňavé ingredience jako vanilka (nebo aspoň vanilinový cukr) a citronová kůra.
- Poměry ostatních surovin – hlavně másla, cukru a také vajíček – se už lišily výrazněji, a také měly značný vliv na výsledek.
- Na chuti buchet se naopak překvapivě skoro vůbec neprojevilo množství droždí: my jsme nakonec použili zhruba půl kostky, ale nic se nestane, když těsto připravíte z dvojnásobného množství kvasnic (jen vám bude kynout přímo pod rukama).
Sáhněte si na těsto
V tomhle případě se vyplácí dodržovat postup – různé ,zkratky‘ většinou vedou (aspoň v našem případě) k tomu, že člověk omylem vynechá některou ze surovin nebo že těsto nechce kynout. Práci vám usnadní domácí pekárna chleba nebo robot s hákovým hnětacím nástavcem – hnětení totiž patří mezi fyzicky náročnější činnosti. Pokud žádným šikovným pomocníkem nedisponujete, těsto zpracujte rukama. Jde to podstatně líp než vařečkou, jak to dělávaly naše babičky. Navíc můžete pohodlně posoudit konzistenci a podle potřeby přisypat mouku nebo přilít mléko. Zpracovanou hmotu poprašte trochou mouky a dejte kynout do tepla. Zkazit práci vám může jenom průvan – ten kynutému těstu vůbec nesvědčí.
Voňavé finále
Náplně jsou jen otázkou vaší chuti. Nejrychlejší a nejpohodlnější jsou povidla (můžete je naředit rumem). Pokud jsou vašimi favority buchty s tvarohovou náplní, utřete kostku tvarohu s jedním žloutkem, dvěma lžícemi krupicového cukru, sáčkem vanilinového cukru a podle chuti přidejte rozinky. My jsme tentokrát dali přednost makové náplni se skořicí a rumem. À propos – rumové aroma buchtám hodně sluší! Proto nevynechejte závěrečný trik: pokropit čerstvě upečené buchty rumem smíchaným s moučkovým cukrem. Cítíte tu vůni? Tak se dejte do pečení! Doufáme, že jsme vás tím výjimečným a slavnostním pocitem nakazili…
Komentáře
Dobrý den, paní Tichá,
moc děkujeme připomínky. Gramáž soli jsme doplnili, stejně tak jako údaj, že citronová kůra má být najemno nastrouhaná z 1 čerstvého citronu. PL znamená polévková lžíce.
Držíme palce, ať se buchty vydaří,
redakce Apetitu
Tak ja jsem asi uplny antitalent. Testo mi zacalo kynout asi az po hodine a az kdyz jsem zvedla teplotu v troube na 50 stupnu. Jinak se s testem pracovalo hezky a i chutove je dobre,ale buchty nemam vubec nakynute. Makovou napln jsem musela pridelavat,jedna varka mi na cele mnozstvi buchet nastacila. Nejsem si taky jista tou teplotou peceni. Pekla jsem v horkovzduchu na 200 a pak ztlumila na 170. Druhou varku uz radeji 185 a ztlumila na 160 a to mi prislo lepsi. Jsem zklamana,ze mi buchty poradne nevybehly. Muze to byt instantnim drozdim? Priste zkusim dat vic... kdyby vybehly,tak budou vynikajici. Ten rum a citronova kura je uzasna kombinace.
Dobrý den, paní Dřívková,
určitě nejste antitalent, nezoufejte! Bohužel jste asi měla smůlu na kvasnice.
Čas kynutí je pouze orientační údaj, spíše se řiďte objemem těsta. To by se během kynutí mělo zdvojnásobit. Což může trvat hodinu, ale také hodiny tři. Záleží na teplotě, při které těsto kyne. Příště bychom ale asi přece jenom vsadili na čerstvé droždí. A pozor na teplotu mléka, pokud je příliš horké, kvasinky usmrtí a je po kynutí. Musí mít takovou teplotu, abyste v něm bez problémů udržela prst. Teplotu bychom taky doporučili dodržet – pokud pečete na horkovzduch, předehřejte troubu na 180°C. Údaj 200 °C je pro klasické pečení bez horkého vzduchu. Dříve se takto teploty v receptech uváděly, nyní už uvádíme pouze jeden údaj na vrchní a spodní ohřev (pokud není uvedeno jinak) s tím, že pokud chcete péct na horkovzduch měla byste si odečíst 20°C.
I když i se sušeným by recept měl fungovat, ovšem opět je potřeba použít pouze vlažné mléko. Na 500 g mouky by mělo určitě stačit 7–8 g (podle návodu na obalu).
Množství náplně si samozřejmě upravte podle své chuti, někomu by množství stačilo, někomu zase ne :-).
Držíme palce, ať se napodruhé podaří buchty na jedničku,
redakce Apetitu
první moje kynutý buchty a vyměnila jsem náplň a použila pouze povidla a skvělý. Ale teda s tím pečením se mi to nezdálo. Prvně jsem šla podle návodu a po 10ti minutách jsem stáhla troubu (horkovzdušnou) na 160, ale i tak po 15ti minutách jsem přidávala ještě 10 min, protože se mi zdály buchty málo hnědé (ve srovnání tak jak je znám od babičky). Ale i tak si myslím, že to bylo málo a buchty mi pořád připadají nedopečené. Chuťově jsou výborné, ale příště budu péct na 180 celou dobu možná i déle...
Horší těsto sem ještě nikdy nedělala. Katastrofa!!!!
Dobrý den, paní Adamkova,
moc nás mrzí, že se buchty nevyvedly. Bohužel z komentáře nedokážeme říci, v čem mohl být problém :-(. Držíme palce, ať se příští pokus povede na výbornou!
Tak akorat na dortovou formu. Davka mi vysla na 17 buchticek.
Miluji tento recept.....opravdu luxusní buchty.....vždy dělám dvojitou dávku :-)))))
Super recept, dnes jsem pekla dvě várky.