Nová registrace Zapomenuté heslo

35 nejlepších receptů na francouzské dezerty, které musíte ochutnat: Od oblíbené čokoládové pěny po nadýchané makronky

6. 9. 2025
shutterstock_2408675325.jpg
Shutterstock

Francouzské dezerty odjakživa okouzlují milovníky estetiky i dobré chuti po celém světě. Jsou totiž ukázkou precizní techniky a smyslu pro detail. Od křupavé karamelové krusty crème brûlée přes nadýchané kouzlo soufflé až po obávané, ale přesto milované makronky – každý kousek je vyjádřením harmonie chutí, textur a estetiky. V tradičních cukrárnách i na slavnostních tabulích působí tyto delikatesy jako malé kulinární šperky, které dokazují, proč je francouzská kuchyně považována za vrchol světové gastronomie.

Francouzské cukrárny jsou pojem – mají totiž dar spojit precizně vyvážené těsto s delikátním krémem a vytvořit zážitek, který si žádá uznání. Ať už jde o jakýkoli dezert, každý z nich je malým uměleckým dílem s dokonalou vášní v každém soustu.

Tradiční klasika: Křehké těsto a krémová elegance

Francouzská kuchyně je synonymem pro vytříbenou gastronomii a sladké dezerty zde hrají roli malých uměleckých děl, která spojují tradici, techniku a originalitu.

  • Paris-Brest připomíná prstenec či věneček, vyrobený z odpalovaného těsta a plněný krémem mousseline pralinée (kombinace másla, cukrářského krému a pralinkové hmoty z karamelizovaných ořechů).
  • Crème brûlée, tento slavný dezert jen z pěti základních surovin (žloutky, smetana ke šlehání i vaření, cukr, vanilka), se pyšní charakteristickou křupavou krustou karamelu vytvořenou flambováním nebo zapékáním.
  • Soufflé je typicky lehoučké a nadýchané. Rozhodně vás přesvědčí, že i s minimem surovin můžete dosáhnout kouzelného výsledku – základem jsou našlehané bílky, které po pečení krásně „vyskočí“.
  • Makronky jsou skutečným symbolem francouzské cukrařiny, vyžadují mandlovou mouku, bílky, moučkový i krupicový cukr a citlivý přístup. Vynikají křupavým povrchem i nadýchaným středem.
  • Eklérky se připravují z odpalovaného těsta, které se po upečení plní tradičním vanilkovým krémem crème pâtissière, často doplněným o čokoládovou, kávovou či ovocnou variantu. Završeny jsou lesklou polevou.

Jemné, lehké a s tradicí

Mezi nejznámější klasiky patří crème brûlée či mousse au chocolat. Každý z těchto dezertů je originální svou strukturou, chutí a přípravou.

  • Mille-feuille („tisíc vrstev“) představuje luxusní spojení křehkého, vrstveného listového těsta a jemného vanilkového krému a je symbolem elegance ve francouzské cukrařině.
  • Floating Island (île flottante) kombinuje jemný vanilkový krém s plovoucími obláčky merengue.
  • Far Breton je lahodný francouzský kulinární poklad z Bretaně. Často bývá obohacený švestkami.
  • Tarte Tatin, obrácený jablečný koláč, vznikl v hotelu Tatin náhodou a tak trochu jako záchrana. Výsledek je dodnes ikonou francouzské kuchyně.
  • Mousse au chocolat, tedy lehká a vzdušná čokoládová pěna, je doslova synonymem francouzské sladkosti.

Francouzská cukrařina fascinuje uměním textur, kontrastů i estetickým provedením. Každý dezert je přesnou harmonií chutí a techniky, kterou si vychutnáte v každém drobku.

Zdroj: Apetit

Recepty

Věnečky Paris-Brest
Věnečky Paris-Brest
> 60 min
Tartaletky
Tartaletky
> 60 min
Tartaletky s krémem
Tartaletky s krémem
> 60 min
Čokoládové tartaletky s makronkami
> 60 min
Mučenková tartaletkas vanilkovým krémem
Mučenková tartaletka s vanilkovým krémem
> 60 min
Tartaletky z pohankové mouky s mléčnou rýží a ostružinami
Tartaletky z pohankové mouky s mléčnou rýží a ostružinami
> 60 min
Bellini tartaletky s proseccem a broskvemi
Bellini tartaletky s proseccem a broskvemi
> 60 min
Citronové tartaletky á la meringue pie
Citronové tartaletky á la meringue pie
> 120 min
Limetovo-kokosové tartaletky
Limetovo-kokosové tartaletky
> 60 min
Tartaletky panna cotta s hruškami pošírovanými v jasmínovém čaji
Tartaletky panna cotta s hruškami pošírovanými v jasmínovém čaji
> 120 min
Základní vanilkový crème brûlée
Základní vanilkový crème brûlée
< 60 min
Klasické crème brûlée
Klasické crème brûlée
> 60 min
Crème brûlée s brandy a ovocem
Crème brûlée s brandy a ovocem
> 60 min
Zázvorové crème brûlée, ořechový crumble, kokosová zmrzlina
Zázvorové crème brûlée, ořechový crumble, kokosová zmrzlina
< 120 min
Horké (a snadné!) čokoládové suflé
> 60 min
Malinové suflé
Malinové suflé
< 60 min
Tvarohové suflé s mangem a ovocnou omáčkou
Tvarohové suflé s mangem a ovocnou omáčkou
> 60 min
Kávové suflé s čokoládovou omáčkou
Kávové suflé s čokoládovou omáčkou
> 60 min
Makronky
Makronky
< 120 min
Malinové makronky
Malinové makronky
> 60 min
Kropenaté makronky
Kropenaté makronky
> 60 min
Millefeuille
Millefeuille
> 120 min
Věnečky Paris-Brest
Čokoládovo-mandlové mille-feuille
< 60 min
Jahodové mille-feuilles s omáčkou
Jahodové mille-feuilles s omáčkou
< 60 min
Millefeuille s hruškami a tvarohem
Millefeuille s hruškami a tvarohem
> 60 min
Ostrov v čokoládě
Plovoucí ostrovy
< 60 min
Bretaňský koláč far
Bretaňský koláč far
> 60 min
Tarte tatin - obrácený jablečný koláč
Tarte tatin - obrácený jablečný koláč
< 60 min
Čokoládová pěna - základní recept
Čokoládová pěna - základní recept
< 30 min
Francouzská čokoládová pěna
Francouzská čokoládová pěna
< 30 min
Čokoládová pěna s mátou
Čokoládová pěna s mátou
< 10 min
Čokoládová pěna s mascarpone a citronem
Čokoládová pěna s mascarpone a citronem
< 20 min
Avokádová čokoládová pěna
Avokádová čokoládová pěna
< 10 min
Čokoládová pěna s chilli
> 60 min
Čokoládová pěna s brandy
< 30 min

Doporučujeme recept s videem

Odpalované knedlíky s jahodami

Sdílet kolekci receptů