Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
> 60 min
5,0 (2x)
27. 10. 2025
Koláč ‚Catrina‘
Apetit
Koláč ‚Catrina‘
Apetit


Snadné
> 60 min
5,0 (2x)

V Mexiku neslaví Halloween, ale dušičkový svátek Día de Muertos. K oslavám patří i maska Catriny, lebky pokryté ozdobami a květy. V koláči ‚Catrina‘ z křehkého těsta a náplně z lesního ovoce jsme vytvořili její sladkou podobu. 


Nezhasínat obrazovku
Na formu o průměru 24 cm
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na formu o průměru 24 cm

Na těsto

Na náplň

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce, z vydání Apetit 2024/11

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 5,0/5

Hodnocení receptu

5,0/5
(2 hlasy)
5
4
3
2
1
Sdílet
Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2024/11

Listopadové číslo Apetitu je plné podzimních surovin a hřejivých jídel. Hlavním tématem je svatomartinské menu, husu jsme upekli natřikrát: pro začátečníky, mírně pokročilé i mistry. Vyhráli jsme si především s přílohami: knedlíky plníme jablečnými škvarky, bílé zelí jsme upekli, z červeného zelí uvařili pyré. Hvězdou listopadu jsou polévky plné luštěnin a kořenové zeleniny, zvěřina v různých podobách a také brambory. Tuto typickou surovinu vám představíme jinak, než jste zvyklí. Máme pro vás housky z bramborového těsta s bramborovou pomazánkou, slaný koláč i sladký dort, kde se brambory objevují v těstě i krému. Halloween oslavíme zábavnými sladkostmi: upečeme si strašidelný dort, roládu s duchy i sušenky s pavučinami. Na pikantní snídani vás zveme do Asie: podáváme omelety v rýžovém papíru, vejce v pikantní omáčce s rýží, korejský toust nebo vývar ičiban daši s knedlíčky wonton. V listopadovém čísle jsme si povídali s šéfkuchařem Radkem Kašpárkem, kterého nyní můžete vídat v pořadu Hell‘s Kitchen. Nabídneme vám dezert Tarte Tatin od Vojtěch Vrtišky, vítěze Peče celá země, který vydává novou kuchařku. Ta je specifická tím, že se u každého dezertu objevují recepty ve dvou stupních obtížnosti. Na cesty za jídlem se vydáme do Vietnamu a také vás seznámíme s degustátorkou olivových olejů. Apetit, napsáno s chutí

Související články

shutterstock_2473154307.jpeg

Zapomeňte na olej! Starý středomořský trik dobývá TikTok: Smažení v soli je zdravější a jídlo chutná líp!

Možná jste na to narazili na sociálních sítích: někdo nasype na rozpálenou pánev hromadu soli a na ní připravuje popcorn nebo krekry. Nejde o žádný trik, ale o starou kuchařskou techniku, která zažívá velký návrat. Smažení v soli je totiž skvělý způsob, jak připravit některé pokrmy bez jediné kapky oleje, ale přitom zvýraznit jejich přirozenou chuť. Tato metoda, původem ze Středomoří, si hledá cestu i do českých kuchyní a směle konkuruje moderním vychytávkám. Jak to tedy celé funguje a v čem tkví kouzlo?