Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 90 min
3,9 (40x)
18. 7. 2014
Gratinované brambory se šalotkou a parmazánem
Apetit
Gratinované brambory se šalotkou a parmazánem
Apetit


Snadné
< 90 min
3,9 (40x)

Zapečené brambory spojené hustou smetanovou omáčkou, vonící tymiánem a dotažené trochou pikantního parmazánu – tahle podoba ‚francouzských brambor‘ prostě nemá chybu. Recept na gratinované brambory se šalotkou a parmazánem je snad ten nejlepší, jaký jsme v poslední době připravovali. A rozhodně stojí za vyzkoušení – ať už jako příloha, nebo syté a bezmasé jídlo.


Nezhasínat obrazovku
4-6
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4-6
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 554.25 kcal
  • Bílkoviny 11.75 g
  • Sacharidy 58.25 g
  • Tuky 29.75 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2006/3

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 3,9/5

Hodnocení receptu

3,9/5
(40 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

  profile image
Alena
04.09.2007 18:15
Recept se nachází v č.3/06, str.65
  profile image
Zuz
27.04.2007 00:18
Na gratinovane zemiaky som sa velmi tesila, ale nevydarili sa mi k uplnej spokojnosti. Neboli totiz spravne zapecene ani po 70 minutach. Mohli by ste mi povedat, cim to bolo sposobene? Som len zaciatocnik vo vareni, takze nemam vela skusenosti a neviem, preco mlieko a smotana spravne nezhustla. Dakujem
  profile image
Patricia
06.05.2007 14:30
Zuz, ja varim zpusobem "easy, peasy", takze predehrivat si nejakou mlekovou smes by mi prislo zbytecne namahave... =o) Gratinovane brambory obvykle delam tak, ze veskere koreni a prisady (nikdy nedavam vajicko!) dam rovnou na brambory vc. syra (toho je dobre mit dost), zakryji dalsi vrstvou brambor, kterou osolim a opeprim a max. dam navrch kousky masla (nebo Rama Culinese), aby se nepripalovalo, prikryji alobalem a pecu, dokud nezmeknou. Pak jen zaleji celou smetanou smetanou (Rama Cremifine) a necham bez alobalu dojit a zezlatnout. Smetana se stahne, ale tak akorat - ani ne moc, ani ne malo... Hmmm. Je to rychlejsi a sazka na jistotu. Varianta 2 je brambry nastrouhat, smichat se smatanou a korenim a pect bez alobalu na plechu asi hodinu. Vhodne jako priloha, ale u nas se neujalo... Tak vareni zdar ;-)
  profile image
janya
18.11.2007 17:29
Určitě doporučuji troubu hodně předehřát a nakrájené brambůrky zalít ještě teplou směsí z mléka a smetany. V receptu se jde jenom k bodu varu, ale já vše (mléko, smetanu, cibuli, česnek, tymián, sůl) nechám chvíli vařit, směs tak dostane úplně jinou chuť. Poté vylovím cibuli a česnek (lze i propasírovat) a přidám muškátový oříšek, trochu parmazánu a nasekanou petrželku a směsí zaleji naplátkované brambory. Zpočátku to peču pěkně zprudka (asi tak 15 min), ale pak uberu, záleží na troubě a taky aby nebyl vršek moc tmavý a vysušený. Peču je si hodinu a jsou fakt boží. A druhý den ještě lepší....jen kdyby zbyly.... Zrovna na ně jdu. Tak ať se dílo daří.

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2006/3

Březen 2006