
S příchodem čerstvé sezónní úrody je ideální chvíle nahlédnout do hlubin svého mrazáku. Pytlíky s borůvkami, krabičky se zbytky guláše i pečlivě zmražené vývary musí ven a vytvořit tak místo pro nové, čerstvé zásoby. Jaro je totiž perfektní doba na úklid nejen skříní, ale i mrazicích prostor. Co uvařit ze zmrazených zásob?
Zásoby na zimu a co s nimi?
Mrazák je skvělý pomocník, umožňuje prodloužit trvanlivost potravin a šetří čas i peníze. Během roku se do něj často nashromáždí přebytky úrody, sezónní ovoce, domácí vývary či zbytky vánočního cukroví. Jenže právě teď, když se začíná objevovat čerstvé jarní ovoce a zelenina, je nejvyšší čas tyto „zásoby na horší časy“ konečně využít a udělat prostor přebytkům letošním.
Mrazák není bezedný
I když mražení výrazně prodlužuje trvanlivost, neznamená to, že potraviny v mrazáku vydrží navždy. I hluboce zmražené suroviny postupem času ztrácejí na kvalitě. Blednou, vysychají, přebírají pachy okolních potravin. Starší maso nebo polotovary mohou být sice bezpečné ke konzumaci, ale už nemusejí chutnat tak, jak by měly. Co ze zmražených zásob uvařit a upéct, aby nic nepřišlo na zmar?
Mražené ovoce
Ovoce ztrácí mražením svou strukturu a po rozmražení bývá často vodnaté. Proto se příliš nehodí třeba na zdobení zákusků, což ovšem neznamená, že se nedá nijak využít. Upečte z něj ovocnou bublaninu, do které se hodí jakékoliv ovoce, a pochutnáte si na ní při odpoledním čaji nebo kávě. Mražené jahody, borůvky a další přidejte do smoothie, jogurtu nebo z něj uvařte jednoduchý ovocný přeliv na vafle či palačinky.
Mražené houby
Jestliže jste v útrobách mrazáku objevili sáček s houbami, možností jak je zpracovat nabízíme hned několik. Uvařte z nich poctivou domácí bramboračku, přidejte je k vepřovým plátkům nebo hovězímu masu. Tato luxusní ingredience dodá jídlu další chuťový rozměr a třeba vás naláká na sběr jarních hub, které právě teď mají svou sezonu.
Mražené ryby
Losos, makrela, pstruh nebo zbylý filet kapra od Vánoc jsou ideální surovinou pro rychlá a chutná jídla. Většinou rybu stačí jen osolit, přidat čerstvé bylinky, plátek másla a citronu a dát péct. Během několika minut ji můžete servírovat společně s vařenými bramborami, kaší nebo nějakou zeleninovou přílohou. Pokud máte víc času nebo chuť si s jídlem pohrát, připravte skvělé rybí karbanátky, kterou vezmou zavděk i děti.

Mražená zelenina
Mražená zelenina bývá skvělou záchranou během zimních měsíců, ale právě teď, kdy se na trhu objevují první svazky chřestu, hrášek, ředkvičky nebo mladá mrkev, je nejvyšší čas se nashromážděných zásob zbavit. Mnoho druhů zeleniny má po delší době v mrazu tendenci měnit strukturu a ztrácet barvu i chuť, ovšem do polévek, omáček, zapékaných jídel nebo zeleninových směsí jsou k nezaplacení. Čím dříve mraženou zeleninu spotřebujete, tím víc si užijete její chuť a nutriční potenciál.
Mražený vývar
Domácí vývar je doslova tekutý poklad a zamrazení jeho přebytků je osvědčený způsob, jak si ušetřit čas a zachovat chuť i výživovou hodnotu. Jenže i vývar má v mrazáku své limity. Po několika měsících může ztrácet chuť, oddělují se tukové vrstvy a může přejímat pachy ostatních potravin. Pokud jste si během zimy připravili zásoby hovězího, kuřecího nebo zeleninového vývaru, teď je ideální čas ho spotřebovat. Nejlépe jako základ pro lehké jarní polévky, přidat do krémového risotta, podlít jím pečené maso nebo ho použijte do omáček.
Mražené maso
Mražené maso většinou představuje největší podíl domácích mrazáků a často bývá viníkem toho, proč nejde zavřít ani šuplík, ani dvířka. Ačkoliv správně uložené maso může v mrazáku vydržet i několik měsíců, neznamená to, že čas na něj nemá vliv. Dlouhodobé zmražení způsobuje vysychání, změnu textury i úbytek chuti. Pokud objevíte balíčky masa, které pamatují loňské léto nebo podzim, zpracujte ho co nejdříve. Od pečených mas přes jednoduché omáčky až po masové směsi. To vše zvládnete podle našich osvědčených receptů nejen dole pod článkem, ale také na našem webu.
Zdroj: Apetit
Recepty




























