Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vařit ze zásob: 24 kreativních receptů pro každý den

17. 11. 2021
Těstoviny s tuňákem, hráškem a špenátem
Image Professionals

Nejen v době letních prázdnin se hodí mít po ruce soubor receptů, díky nimž vykouzlíte oběd či večeři pro celou rodinu jen ze zásob, které najdete ve spíži. Jak se vyhnout nákupům a uvařit rychlé a skvělé jídlo?

Co mít stále doma?

Mezi železné zásoby, které vám vytrhnou trn z paty, když spěcháte a cestou z práce jste nestihli nakoupit, patří určitě:

  • Luštěniny, zeleninové a rybí konzervy, olej, rýže nebo těstoviny. Zdravější alternativou dvou posledně uvedených jsou pak kroupy, pohanka nebo jáhly (u těch je ale třeba hlídat datum spotřeby, protože rychle žluknou).
  • Sladkou večeři, ale i svačinu či snídani vykouzlíte z ovesných vloček, medu a semínek či oříšků, místo mléka (pokud nemáte trvanlivé, sušené či kondenzované) lze kaši vařit z vody.
  • Vyplatí se mít zásobu dochucovadel. Pomocí kari pasty nebo sójové, ústřicové, hoisin či terijaki omáčky proměníte obyčejnou rýži nebo nudle v úžasné, voňavé a exotické jídlo.
  • Pokud máte v lednici nebo ve sklepě kysané zelí či jinou fermentovanou zeleninu (ostré korejské kimči nebo pikantní britské pickles), máte postaráno nejen o přísun vitaminů, ale i prospěšných mikroorganismů, které posílí vaši imunitu.
  • V lednici ještě dlouho vydrží tvrdé a staré sýry, například parmazán, který lze díky dlouhé trvanlivosti také nakoupit do zásob. A pokud zbývají nespotřebované kousky různých sýrů, proměňte je v omáčku či zapečte s bramborami.

Mrazák to jistí

I hluboce mražená zelenina, ať hrášek či mrkvička, které chutnají dětem, či dospělejší fazolky, růžičková kapusta, brokolice nebo špenát, dodají vašemu jídelníčku potřebnou vlákninu a vitaminy.

Dalším pokladem z mrazáku je domácí vývar. Když kupujete kuře, je mnohem výhodnější než pořizovat stehna a prsa zvlášť si drůbež sami naporcovat a z kuřecích koster uvařit vývar, který může zamrazený čekat přesně na dny, kdy potřebujete uvařit rychlou polévku.

Kouzlo sklepa

Brambory, které jsou plné vitaminu C a B, vydrží v chladném sklepě celou zimu. Tamtéž můžete uskladněnou ve vlhkém písku uchovávat kořenovou zeleninu.

  • Nemáte-li sklep, a zároveň toužíte po čerstvé naťové petrželi nebo celeru, vyzkoušejte trik našich babiček. Vršek seříznuté petržele (nebo celeru) se zbytkem natě položte řeznou stranou na mělký talířek a lehce zalijte vodou. Umístěte na světlé a chladné místo (ve starších domech je ideální prostor mezi okny). Vrchní zbytek petrželového kořenu můžete zasadit i do květináče. Nať poroste ještě několik týdnů. 

Zdroj: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Jak zpracovat zbytky jídel Levná jídla Jednoduché recepty Jak na to

Podobné kolekce receptů