Sváteční sladkosti mají zvláštní schopnost přenést člověka v čase i prostoru. V Evropě se během prosince objevují na stolech dezerty, které vyprávějí o řemeslné zručnosti, rodinných rituálech i dávných legendách. Každý z nich nese jiné tradice, přesto mají společné to, že k nim lidé přistupují s velkou péčí a s radostí je předávají dalším generacím.
Vánoce po celé Evropě voní stejně: máslem, kořením a vanilkou. Zatímco u nás se ale stoly prohýbají pod cukrovím a vánočkami, v zahraničí patří sváteční tabuli velké dezerty, které mají své vlastní příběhy a historii.
Německá štóla: Ježíšek v plenkách
Nejbližší zahraniční příbuznou naší vánočky je bezesporu německá vánoční štóla (Stollen), pro mnohé dokonce návyková konkurence. Svým specifickým tvarem má symbolizovat malého Ježíška zavinutého v plenkách.
Uvnitř se skrývá hutné, ale přesto jemné kynuté těsto plné rozinek, kandovaného ovoce, ořechů a často i marcipánu. Její tajemství spočívá nejen v trpělivosti, ale také v závěrečné péči. Správná štóla se peče s předstihem alespoň 2 týdny, aby se všechny chutě propojily. A po upečení se štědře potírá rozpuštěným máslem a zasypává moučkovým cukrem, což jí dodá sněhový kabátek a ochrání ji před vyschnutím.
Panettone: Italský klenot plný vůně
Kdo miluje jemné kynuté těsto, ten si italské panettone zamiluje na první ochutnání. Tento vysoký, nadýchaný bochník původem z Milána je jedním z nejtypičtějších symbolů italských Vánoc. Jeho kouzlo se ukrývá v lehkém, dlouze kynutém těstě plném másla, žloutků, rozinek a kandované citrusové kůry. Tradičně se krájí na vysoké klínky a podává k horkým nápojům, dezertním vínům nebo se doplňuje lahodným krémem z mascarpone či vinnou pěnou zabaglione. Moderní verze si hrají s čokoládou, pistáciemi či lískovými ořechy.
Bûche de Noël: Elegantní poleno na francouzském stole
Když chtějí Francouzi na Vánoce skutečně zapůsobit, přinesou na stůl Bûche de Noël – noblesní roládu ve tvaru dřevěného polena. Tento dezert odkazuje na starou tradici velkého polena, které se o Vánocích pálilo v krbu pro štěstí a ochranu domu. Sladká verze je postavena na nadýchaném korpusu, který se potírá máslovým, čokoládovým nebo kaštanovým krémem a pečlivě se svine. Povrch se pak zdobí tak, aby připomínal kůru stromu, často doplněnou marcipánovými houbičkami, čokoládovými lístky nebo sněhovými pusinkami.
Ve francouzských domácnostech tento dezert často uzavírá celé sváteční menu. I když je Bûche de Noël typicky francouzská záležitost, svou popularitu si získal i v Belgii, Švýcarsku či Portugalsku.
Trifle: Britský vrstvený zázrak ve skle
Jde o efektní vrstvený dezert podávaný ve velké skleněné míse, kde se střídají vrstvy piškotového základu, krému a ovoce. Piškoty či kousky korpusu se často pokapou sherry nebo likérem, na ně přijde vrstva pudinkového, žloutkového či smetanového krému a vše doplní čerstvé, mražené či kompotované ovoce. Ve skleněné nádobě jednotlivé vrstvy krásně vyniknou a trifle se tak stává nejen dezertem, ale i ozdobou svátečního stolu. Moderní kuchyně si s ním rády hrají, a tak vznikají jak „opilé“ verze pro dospělé, tak lehčí varianty s jogurtem a lesním ovocem.
Španělský turrón: Sladká mandlová tradice
Vánoce ve Španělsku by nebyly kompletní bez turrónu, mandlové pochoutky. Jeho základ tvoří jednoduchá, ale geniální kombinace medu, cukru, vaječného bílku a pražených mandlí. Existují dvě hlavní varianty: tvrdý turrón duro, který připomíná náš mandlový nugát, a měkký turrón blando, který má díky mletým mandlím jemnou, téměř marcipánovou konzistenci. Turrón se krájí na malé obdélníčky. Princip je podobný našemu tureckému medu a dnes už existuje nespočet moderních variací s čokoládou, lískovými ořechy nebo kandovaným ovocem.
Každý kousek těchto evropských vánočních dobrot představuje drobný rituál – chvíli, kdy se zpomalí čas a v popředí nestojí výkon, ale potěšení. Možná právě proto si tyto dezerty drží své místo i v době, která jinak přeje rychlosti a neustálým novinkám. Který vyzkoušíte vy?
Zdroj: Apetitonline
Recepty
Sdílet kolekci receptů
Podobné kolekce receptů