Ne každý miluje vanilkové rohlíčky a linecké s džemem. Někdo prostě potřebuje pořádnou dávku čokolády a tmavé cukroví má něco do sebe. Voní po kakau, vypadá luxusně a chutná tak, že se i zapřisáhlí „nečokoholici“ se přidávají k jeho fanouškům. Kakao má totiž kouzelnou moc. Dodá těstu hloubku, vůni i barvu a navíc krásně vyváží všechny ty sladké kousky, které se jinak na míse perou o pozornost.
Kakao, čokoláda a špetka soli: Když jde o chuť, nešetřete na surovinách. Kvalitní kakao (nejlépe holandského typu) udělá rozdíl, který poznáte na první sousto. A pokud přidáte kousek hořké čokolády, získáte dezert, který se rozplývá na jazyku. Zní to jednoduše – a taky je. Jen si pamatujte pár drobností: čokoláda by měla mít aspoň 60 % kakaa a těsto si žádá špetku soli. Zvýrazní totiž jeho chuť.
Tmavé cukroví, které nikdy nezklame
- Pracny: klasika, která voní po másle, kakau a oříšcích. Po upečení je nechte pár dní odpočinout. Budou voňavé, měkké a dokonale křehké.
- Rychlé klášterní rohlíčky: Menší, tmavší sestry vanilkových rohlíčků. Kousek čokolády navrch a máte druh, který zmizí ze stolu jako první.
- Čokoládové crinkles (popraskané sušenky): Na povrchu popraskané, uvnitř vláčné. Efektní, jednoduché a s výsledkem, který vypadá jako z cukrárny. Není to úplně obvyklý druh cukroví, ale pro letos nezkusit něco nového?
- Rumové kuličky: Nepečená klasika. Stačí pár surovin, trocha rumu a trpělivosti, než se rozleží. (Když vydrží do Štědrého dne, klobouk dolů.)
- Čokoládové lanýže: Tři ingredience, nulová komplikace a maximální efekt. Až zjistíte, jak směšně jednoduché a přitom efektní jsou, nejspíš jimi obdarujete půlku příbuzenstva. A možná i dvakrát.
Tipy pro dokonalou čokoládovou chuť
- Část mouky nahraďte mletými mandlemi nebo jinými ořechy: těsto bude křehčí a voňavější.
- Chuť čokolády zvýrazní i trocha kávy (ale nikdo ji nepozná).
- Kakaové těsto bývá tužší: pokud se drolí, přidejte lžičku mléka nebo kapku rumu.
- Nepečte je příliš dlouho. Tmavé těsto se snadno „přepeče“, minutka vám tak bude dobrým (a nepostradatelným) společníkem.
Zkuste letos do svého pečicího repertoáru přidat pár tmavých druhů, budou na talíři krásně kontrastovat například s lineckým nebo vanilkovými rohlíčky a provoní kuchyni tak, že se budou sbíhat sliny i sousedům.
Zdroj: Apetit
Recepty
Sdílet kolekci receptů
Podobné kolekce receptů