Čas svátků, večírků a mlsání cukroví je tady. Jenže mezi linecké, vanilkové rohlíčky a vánoční trhy by se mělo vejít i normální jídlo – něco teplého, voňavého a poctivého. Takové, po kterém se vám nebude chtít ležet na gauči a přemýšlet, jestli náhodou nedržet půst až do Silvestra.
Proto jsme pro vás dali dohromady týdenní menu pro klidný advent – večeře, které zvládnete připravit i po náročném dni v práci nebo u trouby mezi plechy cukroví. Jsou to jídla, která vás na chvíli vytrhnou od vánočního shonu: polévka, salát, něco z trouby, něco z pánve – prostě adventní restart na talíři.
Pondělí: Bramborová polévka se slaninou
Začneme klasikou, kterou zná každý, ale málokdo ji dělá v této podobě. Bramborová polévka, která voní po másle, česneku a křupavé slanině, je přesně ten typ večeře, který dokáže spravit i špatný den. Hustá, sytá, krémová, ale přitom úplně jednoduchá. Pokud chcete trochu experimentovat, zkuste část brambor rozmixovat a zbytek nechte na kostky. Dostanete tak krásnou texturu a polévku, která působí, jako byste si s ní dali opravdu hodně práce.
- Přidejte trochu uzené papriky nebo rozmarýnu – chuť bude hlubší a slanina dostane lehce „grilovací“ nádech, který se k zimě dokonale hodí.
Úterý: Pečená dýně s čočkou a fetou
Dýně má tu výhodu, že se dá upéct, rozmixovat, nebo z ní udělat hlavní jídlo. Tady hraje roli pečená – s karamelizovanou chutí, křupavou čočkou a slanou fetou. Tahle kombinace chutná, vypadá a voní jako podzim, který se ještě nechce vzdát. Pokud nemáte fetu, použijte čerstvý smetanový sýr nebo ricottu – jsou jemnější a krásně zjemní i celkovou chuť. Balkánský sýr použijte jen tehdy, pokud máte rádi výrazně slané tóny.
- Dýně je plná betakarotenu a minerálů – takže nejen zahřeje, ale i trochu napraví svědomí po hodování na vánočním večírku.
Středa: Krevety saganaki
Jednoduché, rychlé a přitom tak efektní, že vypadají jako z dovolené v Řecku. Krevety saganaki se připravují s rajčaty, česnekem, cibulí, vínem a trochou sýra feta. Výsledkem je dokonalý kontrast sladkokyselé omáčky a mořské chuti krevet. Jednoduše dovolenkové zastavení uprostřed pracovního prosincového týdne.
- Když k nim přidáte čerstvý chléb, získáte perfektní večeři „na vidličku“. A skleničku suchého bílého vína? Doporučujeme čistě z praktických důvodů.
Čtvrtek: Sendvič s krůtím salátem
Studená večeře, která není nouzovka. Pošírované krůtí maso, jablko, cibule a majonézovo-hořčičný základ – kombinace, která je po čertech dobrá. Skvěle funguje i jako jídlo „na cesty“ – klidně do práce, na výlet nebo na vánoční besídku. A pokud chcete menší obměnu, přidejte trochu brusinek nebo plátek uzeného sýra.
- Krůtí maso je ideální kompromis – chutná svátečně, ale není těžké. Dá se připravit dopředu a v lednici vydrží pár dní.
Pátek: Kuře z jedné pánve se smetanovou omáčkou, žampiony a gnocchi
Protože někdy prostě nechcete stát hodiny u plotny! Jídlo z jedné pánve je adventní spása – méně nádobí, méně starostí, víc chuti. V tomhle receptu se snoubí všechno co máme rádi: šťavnaté kuře, žampiony, smetana a gnocchi. Výsledek je jemný, krémový a dokonale sytý. Pokud máte zbytky kapusty nebo kadeřávku, klidně je přidejte – barva i chuť se tím jen vylepší.
- Pokud chcete zachovat barvu zeleniny, spařte ji zvlášť ve vroucí vodě a teprve pak přidejte do pánve. A jestli máte v mrazáku domácí noky, právě našly svůj čas zazářit.
Klidný advent se dá prožít i v kuchyni, stačí pár surovin, které dávají smysl. A když se u toho rozvoní máslo, česnek nebo pečená dýně, zjistíte, že „klidný advent“ nemusí být jen fráze.
Zdroj: Apetit