Patříte mezi milovníky klasického obalovaného řízku, ale rozhodli jste se letos překonat sami sebe a svou roky opečovávanou komfortní zónu a zkusit to jinak? Podmáslový řízek s jablkovým salátem je moderní pojetí, ale není to divočina, ze které vstávají tchyni vlasy hrůzou.
Obalovaný řízek je klasika všech klasik. A vy možná přemýšlíte, že byste už i byli připraveni na obměnu. Nikterak revoluční, spíš drobnou. Tento recept kombinuje křehkost masa marinovaného v podmáslí se svěžestí a lehkostí jablkového salátu.
- Marinování masa v podmáslí má dlouhou kuchařskou tradici, protože podmáslí díky svému nižšímu pH a enzymům maso zjemňuje a dodává mu šťavnatost, které běžný řízek bez marinády jen těžko dosáhne.
- Podmáslí ochucené česnekem, šalvějí a hořčicí pronikne do vláken tenkých plátků vepřové kýty, takže po osmažení nejsou řízky jen křupavé, ale i jemné uvnitř.
- Pokud chcete řízek povýšit z tradičního rodinného oběda na stylovou hostinu, je to recept jako stvořený pro vás.
- A jestliže míváte pocit, že byste k řízku rádi jako přílohu něco svěžejšího a lehčího než bramborovou kaši nebo bramborový salát, tak zkuste salát jablkový. Kombinuje v sobě kyselkavost a sladkost, což krásně podtrhne slanost masa.
Jak připravit podmáslový řízek s jablkovým salátem:
Jak připravit podmáslový řízek s jablkovým salátem krok za krokem
Množství: pro 4–6 osob
Ingredience: 250 ml kysaného podmáslí, 2 drcené stroužky česneku, 1 snítka šalvějových lístků nasekaných nadrobno, 1 lžička plnotučné hořčice, 6 naklepaných plátků vepřové kýty, 150 g osolené a opepřené hladké pšeničné mouky, 2 prošlehaná a osolená vejce, strouhanka ze 4 rohlíků, sádlo nebo olej na smažení
Na salát: 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř, 2 hrsti směsi salátových lístků, 40 g opražených a nasekaných vlašských ořechů, 2 červená jablka nakrájená na klínky, klínky citronu k podávání
Postup:
- V mělké míse promíchejte podmáslí, česnek, šalvěj a hořčici. Ve směsi obalte naklepané plátky vepřového masa, zakryjte je potravinářskou fólií a dejte na 4 hodiny marinovat do chladničky.
- Na salát prošlehejte v míse olej s citronovou šťávou a zálivku důkladně osolte i opepřete a promíchejte.
- Do větší mísy dejte směs salátových lístků, vsypejte vlašské ořechy a jablka nakrájená na klínky. Salát i se zálivkou pořádně promíchejte.
- Maso vyjměte z marinády, přebytečnou nechte okapat. Řízky lehce poprašte moukou, důkladně z obou stran namočte v prošlehaných vejcích. Pak maso obalte ve strouhance.
- V pánvi s těžkým dnem rozehřejte zhruba centimetrovou vrstvu sádla nebo oleje. Na středním ohni usmažte řízky dozlatova: cca 3–4 minuty z každé strany tak, aby byly uvnitř propečené.
- Usmažené řízky osušte na papírových utěrkách a podávejte s klínky citronu a jablkovým salátem.
Vychytávky a chuťové variace
- Dobu marinády klidně prodlužte, řízky budou ještě šťavnatější.
- Do strouhanky přidejte nastrouhaný parmezán, řízky budou mít bohatší chuť.
- Do marinády přidejte i bylinky, například tymián nebo rozmarýn.
- Odlehčenější variantou jsou kuřecí nebo krůtí řízky.
- Do jablkového salátu můžete kromě citronové šťávy přidat i pomerančovou, dodá ovocné tóny.
- Dresink do salátu vytvoříte promixováním kousku jablka, citronové šťávy a trochy olivového oleje.
- Pikantní tóny dodají slaninové krutony.
- Část jablek můžete nahradit i jiným ovocem, třeba hruškou nebo hroznovým vínem.
Zdroj informací: Apetit