Nová registrace Zapomenuté heslo

Obalovaný řízek trochu jinak? Zkuste jej marinovat v podmáslí a podávejte s jablkovým salátem

15. 12. 2025
20251126_Podmáslový_řízek_s_jablkovým_salátem_foto-5.jpg
Apetit

Patříte mezi milovníky klasického obalovaného řízku, ale rozhodli jste se letos překonat sami sebe a svou roky opečovávanou komfortní zónu a zkusit to jinak? Podmáslový řízek s jablkovým salátem je moderní pojetí, ale není to divočina, ze které vstávají tchyni vlasy hrůzou.

Obalovaný řízek je klasika všech klasik. A vy možná přemýšlíte, že byste už i byli připraveni na obměnu. Nikterak revoluční, spíš drobnou. Tento recept kombinuje křehkost masa marinovaného v podmáslí se svěžestí a lehkostí jablkového salátu.

  • Marinování masa v podmáslí má dlouhou kuchařskou tradici, protože podmáslí díky svému nižšímu pH a enzymům maso zjemňuje a dodává mu šťavnatost, které běžný řízek bez marinády jen těžko dosáhne.
  • Podmáslí ochucené česnekem, šalvějí a hořčicí pronikne do vláken tenkých plátků vepřové kýty, takže po osmažení nejsou řízky jen křupavé, ale i jemné uvnitř.
  • Pokud chcete řízek povýšit z tradičního rodinného oběda na stylovou hostinu, je to recept jako stvořený pro vás. 
  • A jestliže míváte pocit, že byste k řízku rádi jako přílohu něco svěžejšího a lehčího než bramborovou kaši nebo bramborový salát, tak zkuste salát jablkový. Kombinuje v sobě kyselkavost a sladkost, což krásně podtrhne slanost masa.

Jak připravit podmáslový řízek s jablkovým salátem:

Jak připravit podmáslový řízek s jablkovým salátem krok za krokem

Množství: pro 4–6 osob

Ingredience: 250 ml kysaného podmáslí, 2 drcené stroužky česneku, 1 snítka šalvějových lístků nasekaných nadrobno, 1 lžička plnotučné hořčice, 6 naklepaných plátků vepřové kýty, 150 g osolené a opepřené hladké pšeničné mouky, 2 prošlehaná a osolená vejce, strouhanka ze 4 rohlíků, sádlo nebo olej na smažení

Na salát: 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř, 2 hrsti směsi salátových lístků, 40 g opražených a nasekaných vlašských ořechů, 2 červená jablka nakrájená na klínky, klínky citronu k podávání

Postup:

  1. V mělké míse promíchejte podmáslí, česnek, šalvěj a hořčici. Ve směsi obalte naklepané plátky vepřového masa, zakryjte je potravinářskou fólií a dejte na 4 hodiny marinovat do chladničky.
  2. Na salát prošlehejte v míse olej s citronovou šťávou a zálivku důkladně osolte i opepřete a promíchejte.
  3. Do větší mísy dejte směs salátových lístků, vsypejte vlašské ořechy a jablka nakrájená na klínky. Salát i se zálivkou pořádně promíchejte.
  4. Maso vyjměte z marinády, přebytečnou nechte okapat. Řízky lehce poprašte moukou, důkladně z obou stran namočte v prošlehaných vejcích. Pak maso obalte ve strouhance.
  5. V pánvi s těžkým dnem rozehřejte zhruba centimetrovou vrstvu sádla nebo oleje. Na středním ohni usmažte řízky dozlatova: cca 3–4 minuty z každé strany tak, aby byly uvnitř propečené.
  6. Usmažené řízky osušte na papírových utěrkách a podávejte s klínky citronu a jablkovým salátem.

Vychytávky a chuťové variace

  • Dobu marinády klidně prodlužte, řízky budou ještě šťavnatější.
  • Do strouhanky přidejte nastrouhaný parmezán, řízky budou mít bohatší chuť.
  • Do marinády přidejte i bylinky, například tymián nebo rozmarýn.
  • Odlehčenější variantou jsou kuřecí nebo krůtí řízky.
  • Do jablkového salátu můžete kromě citronové šťávy přidat i pomerančovou, dodá ovocné tóny.
  • Dresink do salátu vytvoříte promixováním kousku jablka, citronové šťávy a trochy olivového oleje.
  • Pikantní tóny dodají slaninové krutony
  • Část jablek můžete nahradit i jiným ovocem, třeba hruškou nebo hroznovým vínem.

 

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Podmáslí Řízek Jablko Saláty

Související články