
Studené omáčky dokážou doladit a povznést téměř každý pokrm, zejména v období letního grilování. Využijete je k masu, rybám, steakům, hranolkům, ale i k čerstvé zelenině, kterou svěží dipy rázem promění ve vydatnou a chutnou svačinku. Připravte si ty nejlepší studené omáčky a dipy podle našich receptů!
Také už se vám stalo, že jste byli skvěle připraveni na letní grilování, v lednici dokonale naložené maso, ale jako omáčka jen kečup s hořčicí? Bez studených omáček a dipů to zkrátka není ono, proto pro vás máme spoustu tipů, jak nejen k masu připravit dokonalé dipy z majonézy, jogurtu, salsy z rajčat a jiné zeleniny, zkrátka vše pro výjimečnou pestrost vašich oblíbených jídel.
Studené omáčky z majonézy a jogurtu
Majonéza či jogurt jsou ideální základním pojivem studených omáček a dipů. Stačí několik lžic majonézy či jogurtu smíchat s kořením, bylinkami, nadrobno nakrájnou zeleninou a třeba hotovou studenou omáčkou a skvělý doplněk ke grilování je raz dva připraven. Velmi oblíbená je například domácí tatarka, řecké tzatziki nebo jogurtový dip s česnekem a pažitkou.

Nejlepší studené omáčky k masu a rybám
S letním sluncem a dlouhými teplými večery přichází ten správný čas na grilování. Studené omáčky jsou to pravé, co vyladí vaši grilovací párty k dokonalosti.
Vedle příjemné chuti mají studené omáčky ještě jednu skvělou vlastnost, a tou je zvýraznění chuti masa a ryb. Nalaďte své chuťové pohárky na správnou notu a vyberte si ten pravý recept dle toho, co budete připravovat.
- Ke steakům se hodí remuláda s rukolou, dip s pečeným česnekem a bazalkou, nebo paprikovo-rajčatová salsa.
- Do burgerů nezapomeňte přidat domácí bbq omáčku, česnekový dip, nebo ostřejší chilli dip.
- K rybám se skvěle hodí svěží omáčky s citrusy. Vybírat můžete třeba z receptů na salsu verde, avokádovou salsu nebo remuládu.
K hranolkům a čerstvé zelenině servírujte dip
Hranolky či nakrájenou zeleninu doplňte svěžím dipem a proměňte tak grilovačku v kulinářský zážitek. Vhodně zvolený dip skvěle osvěží, výborně chutná a zejména tvrdá zelenina díky němu lépe klouže do krku.
- Domácí hranolky doplňte pikantním, pažitkovým či hořčicovým dipem.
- Krájenou čerstvou zeleninu (mrkev, okurku, řapíkatý celer) osvěžte bylinkovým, jogurtovým či česnekovým dipem.
A pokud stejně patří kečup mezi vaše nejoblíbenější studené omáčky, pak vyzkoušejte recept na domácí kečup. Bude se vám hodit nejen na grilovačky, ale celoročně na špagety nebo k hranolkům.
Zdroj informací: časopis Apetit
Recepty






























