Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 60 min
3,8 (240x)
18. 7. 2014
Základní vanilkový crème brûlée
Apetit
Základní vanilkový crème brûlée
Apetit


Snadné
< 60 min
3,8 (240x)

Jediné prolomení krustičky a ochutnání vás rázem přivede k závislosti na tomhle úžasném francouzském dezertu. Vanilkový crème brûlée vypadá rafinovaně, ale podle našeho receptu ho zvládnete raz dva. A přitom vám na to bude stačit jen pět ingrediencí.


Videorecept


Nezhasínat obrazovku
4
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 768.5 kcal
  • Bílkoviny 21.25 g
  • Sacharidy 30.75 g
  • Tuky 61 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2008/5

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 3,8/5

Hodnocení receptu

3,8/5
(240 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Tomáš Círman profile image
Tomáš Círman
02.07.2022 13:27
Zdravim, take se mi stalo, ze se mi smes napoprve zdrcla. Ne pri vareni, ale pri nalevani do formicek. Pouzil jsem hrnec na vareni mleka a jeste jsem pro jistotu kontroloval teplotu teplomerem. Konzistence byla myslim vyborna. Jenze hrnec mel hned po odstaveni zrejme nahore vyssi teplotu a jakmile jsem zacal prelevat do formicek, zacalo se to zdrcavat. Prvni dve formicky jeste ok, dalsi uz horsi a sesta uz nesla nalit. Uz to byl takovy tvaroh. Takze rada ode mne je, nechat hrnec chvili vychladnout :). Jinak, i ty nepovedene porce byly nakonec vyborne :)
Marketa Benkova profile image
Marketa Benkova
02.04.2022 23:17
Také se mi stalo to samé, co ostatním. Pri vareni se krém zdrcl a musela jsem vse vyhodit. Recept je špatný a to, že redakci se povedl, na tom nic nemeni. Mozna se mel krem varit ve vodni lazni? Nebo slehat po celou dobu? Nebo ta poucka o 82 stupnich, kterou jste hezky dali do komentaru, ale ne do receptu? Evidentne je tam je neco, co jste nam nesdelili. Skoda vyhozenych surovin.
Martina Kojzarová
04.04.2022 08:41

Dobrý den, paní Benkova,
moc nás mrzí, že se dezert nevydařil. Recept jsme pozměnili tak, aby z něj bylo jasnější, jak postupovat. Původně jsem se chtěli vyvarovat použití teploměru, který každý nemá doma, ale máte naprostou pravdu – lepší použít teploměr než přijít o suroviny :-(. 

Doufáme, že podobné zklamání už vás s žádným receptem nečeká,
redakce Apetitu

  profile image
hanab3
19.03.2017 13:20

Dobrý den. Prosím o radu. Dnes jsme již asi po osmé dělala creme brulle a poprvé se mi stalo, že směs neztuhla a zůstala tekutá. Podotýkám, že jsem byla dosud úspěšná a všechny předchozí pokusy vyšly na 1. Postup jsem dodržela jako vždy, ale konzistence je i po delším cca 35 min zapékání a dlouhém chlazení tekutá. Prosím, napište, co jsem mohla "zvorat". Chtěla bych příště zase dokonalý výrobek. :-)

Martina Zajícová
20.03.2017 15:11

Dobrý den, Hanko,
pokud pokaždé používáte stejný recept a stejné vybavení (tedy sporák a troubu), na vině bude pravděpodobně jediná proměnná, tedy suroviny :-(. Mohla jste třeba mít menší žloutky než obvykle, které nezvládly krém "udržet". Samozřejmě pokud jste třeba vařila poprvé v nové kuchyni, mohlo by to být troubou, která peče méně než jste zvyklá. Pokud se ráda věnujete pečení a tvorbě dezertů, určitě bychom investovali do teploměru do trouby a cukrářského teploměru, oba vám práci neuvěřitelně usnadní :-). A při podobných dezertech pozor na vejce, maximální teplota zahřívání je 82°C, při vyšší teplotě se okamžitě sráží a mění na míchaná vajíčka s cukrem :-(. Držíme palce, ať se příště crème brûlée opět vydaří na výbornou.

Hana Vytopilová profile image
Hana Vytopilová
07.03.2017 11:09

Stalo se mi úplně to samý. Ve všech ostatních receptech po smíchání obou složek jde puding rovnou do mističek a do trouby - bez vaření. Zdrclo se to tím slavným vařením, kdy člověk čeká, až puding drží na lžičce, jenže nic takovýho se nestalo, akorát se to zdrclo. Vařila jsem to na varné desce na stupeň 3. Recept tedy naprd

Tomáš Novák profile image
Tomáš Novák
31.12.2015 17:17

Crème brûlée připravené tímto způsobem nám vůbec nechutnalo. Po tom, když jsem (podle receptu) vložil po smíchání směs zpět do rendlíku, se mi směs po dvou minutách prohřívání "zdrcla" a výsledek vypadá jako míchaná vajíčka s karamelovou krustou a chutná obdobně.
Po smíchání smetanové směsi s vanilkou a žloutky doporučuji již celou směs nevařit v rendlíku, ale rovnou nalít do formiček a strřit do trouby tak, jak to radí i kuchaři se zvučnými jmény a celému receptu to jen pomůže.
Tomáš Novák

Martina Zajícová
06.01.2016 14:49

Dobrý den, mrzí nás, že se Vám podle našeho receptu nedařilo (a pak Vám celkem logicky nechutnalo). Podle hodnocení receptu na webu se však zdá, že mnozí jiní uspěli a pochutnali si, stejně jako my při jeho přípravě na focení. Možná byl problém v tom, že se Vám pudink udržel na lžíci (v receptu je o tom zmínka) mnohem dříve, než nám, a pak se při dalším zahřívání žloutky srazily, což nebylo cílem, anebo to jen chtělo mírnější oheň. Způsobů prřípravy crème brûlée je několik, někdo směs nevaří vůbec, někdo jen prohřeje smetanu a někdo zapeká již skoro hotový krém – záleží na každém, jaký si zvolí a jaký mu více sedí... Přejeme spoustu úspěchů v kuchyni, redakce

Zuzana Burešová profile image
Zuzana Burešová
22.04.2017 12:56

Dobry den Tomasi,
recepr delam opravdu casto a nikdy jsem zadny problem nemela. Mozna je to i tim, ze pouzivam slehaci metlicku, smetanu pridavam po malych davkach do vajicek za staleho michani a v rendliku za staleho michani ( slehaci metlickou ) varim opravdu na mirnem ohni. Obavam se, ze za Vase "odporne" dilo nemuze recept, ale Vase nezkusenost, ci chyba.

Grim Leaper profile image
Grim Leaper
25.02.2023 19:37
Také nechápu, proč to dělat rizikovým způsobem, když to jde bez rizika udělat jiným postupem, použitým v téměř všech receptech na internetu. Podle mě je to chyba receptu. Použila jsem ho pouze na dávkování, postup je divný.

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2008/5

Květen 2008