Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí cukry s pravou vanilkou a cejlonskou skořicí: Rozdíl poznáte okamžitě, přitom stačí jen 2 ingredience

22. 11. 2025

Voňavý cukr dokáže pozvednout i ten nejjednodušší dezert. Když si ho vyrobíte doma, získáte směs plnou příjemné vůně i chuti, která neobsahuje nic než to, co do ní sami přidáte. Stačí pár minut práce, trocha fantazie a vaši kuchyni provoní vanilka, skořice nebo jiné oblíbené aroma.

Domácí ochucené cukry představují jednoduchý způsob, jak dodat moučníkům, teplým nápojům či snídaňovým kaším jemný šmrnc. Příprava se obejde bez složitého vybavení a výsledkem je voňavá směs, která vyniká čistou chutí a výrazným aroma. Ochucené cukry se skvěle hodí do těsta, krémů i na finální posypání hotového pokrmu a při správném skladování vám vydrží dlouhé týdny.

Jak připravit vanilkový cukr?

Na ten nejlepší vanilkový cukr vám stačí jen dvě věci: kvalitní vanilkový lusk a cukr – zvolit můžete krystalový nebo krupicový. Nejrychlejší a nejintenzivnější chuti dosáhnete, když lusk rozmixujete přímo s cukrem.

Ingredience: 2–3 prázdné vanilkové lusky, 400 g cukru

  1. Lusky nejprve omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky, tvrdé konce můžete odstranit.
  2. Kousky lusků vhoďte do mixéru, přisypejte cukr a mixujte, dokud nevznikne jemný prášek.
  3. Hotový cukr je dobré prosít přes husté sítko, abyste odstranili nerozmixované kousky.

Máte jinou možnost? Určitě. Pokud máte po ruce prázdný lusk, ze kterého jste už semínka vyškrabali do krému či jiného pokrmu, nevyhazujte ho. Vložte ho do dobře těsnící sklenice s cukrem. Za dva až tři týdny cukr krásně nasaje vanilkovou vůni. Je to sice pomalejší, ale naprosto bezpracné. A pokud spěcháte, můžete jednoduše smíchat moučkový cukr s kvalitní mletou vanilkou a nechat ho chvíli odležet.

Jak připravit skořicový cukr?

Výroba skořicového cukru je ještě jednodušší. Stačí smíchat mletou skořici s cukrem. Ideální poměr je zhruba jeden díl skořice na deset až dvacet dílů cukru, záleží na tom, jak intenzivní chuť máte rádi. Vše promíchejte a uložte do uzavřené nádoby. Použít ho můžete hned, ale když mu dopřejete pár dní na propojení chutí, bude ještě lepší.

Cukr použijte buď bílý krupicový, nebo hnědý – vhodné jsou oba, hnědý nebo třtinový přidají karamelový nádech. Pro jemnější chuť můžete skořici s cukrem promixovat stejným způsobem, jako jste to udělali u přípravy vanilkového cukru.

  • TIP: Sáhněte po cejlonské skořici, má jemnější a sladší aroma než běžně prodávaná kasie.

Kde domácí cukry nejlépe vyniknou?

Vanilkový cukr je nepostradatelný při pečení vánočního cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky nebo linecké, ale povznese i obyčejnou bábovku, kynuté buchty či buchtičky s krémem. Jeho vůně se skvěle rozvine v krémech, pudincích a domácí zmrzlině. Zkuste si jím osladit i kávu, kakao nebo horké mléko.

Skořicový cukr zase patří neodmyslitelně k jablečným koláčům, štrúdlům a perníkům. Perfektně se hodí na posypání čerstvých lívanců, palačinek, toastů nebo do ranní ovesné kaše či jogurtu.

Jak na správné skladování?

Aby si vaše domácí cukry udržely vůni co nejdéle, skladujte je v suchu a temnu. Ideální je skleněná nádoba s pevným a dobře těsnícím uzávěrem, která nepustí dovnitř vlhkost. Při správném skladování vydrží cukr voňavý několik měsíců.

  • TIP: Pokud jste pro ovonění vanilkového cukru použili celý lusk, můžete cukr průběžně doplňovat, dokud bude lusk stále vonět.

Pár tipů pro dokonalý výsledek

Základem úspěchu jsou kvalitní suroviny – investujte do čerstvého vanilkového lusku a dobré skořice. Nebojte se experimentovat s poměrem koření a cukru, abyste našli chuť, která vám vyhovuje nejvíce. Krásně zabalený domácí cukr ve stylové skleničce s etiketou může být také skvělým a originálním dárkem.

Proč je domácí lepší než ten z obchodu?

Možná vás překvapí, že většina kupovaných vanilkových cukrů pravou vanilku nikdy neviděla. Obsahují jen syntetické aroma zvané vanilin. Domácí cukr oproti tomu nabízí plnou, autentickou chuť a intenzivní vůni bez jakýchkoli přidaných látek. Ten rozdíl poznáte na první ochutnání, zvláště v jemných dezertech a krémech.

A tip na závěr? Podobně můžete připravit i další ochucené cukry. Skvěle chutná a voní levandulový či fialkový cukr. Na levandulový potřebujete 1 lžíci sušených květů levandule a 2 šálky cukru. Na fialkový ½ šálku čerstvých okvětních plátků fialky, 1 šálek cukru a 1 lžičku citronové kůry z bio citronu. U obou cukrů postupujete stejně: suroviny rozmixujte v robotu (jako u přípravy vanilkového cukru), hotovou směs prosejte a uchovávejte v uzavíratelné nádobě. Podobně můžete připravit i ovocné cukry z lyofilizovaného ovoce či bylinkové cukry – například meduňkový, mátový či rozmarýnový.

Zdroj: Apetitonline, simplyscratch, savorthebestthespruceeats

Sdílet článek

Cukr Vanilkový cukr Vanilka Skořicový cukr Skořice Ochucení

Související články