Makronky jsou křehký mandlový dezert, který se často objevuje jako součást sladkého baru na svatbách nebo jiných významných oslavách. Ať už jednotlivě vyskládané do makronkové věže, nebo se jimi zdobí dorty a jiné zákusky. Pokud chcete tuto cukrářskou výzvu pokořit, vyzkoušejte náš recept, kterým vás krok po kroku provede cukrářka Petra Stahlová. Ukáže také, jak připravit krém na makronky, v našem případě pistaciovou a karamelovou ganache.
Videorecept
Suroviny
Na pistáciovou ganache
Na karamelovou ganache
Na makronky
Na obarvení
Na recept
- Energie 5164 kcal
- Bílkoviny 71 g
- Sacharidy 578 g
- Tuky 298 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2017/12
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2017/12
Prosincové číslo Apetitu plné vánoční inspirace je tu! Víme, že se na svátky těšíte celý rok stejně jako my. A proto jsme si dali opravdu záležet, abyste si je v naší společnosti opravdu užili. Upečeme si nové neokoukané druhy cukroví, k dokonalosti vyladěné francouzské makronky či okouzlující dezerty s vůní perníkového koření. Štědrý den zahájíme rozmazlovací snídaní, v poledne naservírujeme postní oběd a na závěr nás čeká dokonalá hostina plná tradičních chutí s novým nábojem. Autoři nových českých kuchařek nám představí své oblíbené sváteční recepty. Společně také vyrobíme jedlé dárky, které jsou hotové raz dva. Přejeme překrásné svátky a dobrou chuť! Apetit, napsáno s chutí.
Komentáře
Dobrý den, koupila jsem si mouku od firmy Monaco a vůbec mi to s ní nejde, makronky péct umím, ale podle jiného receptu a s jinou mouku, s touto moukou vznikne tak tuhé těsto, že jej stěží vytlačím ze sáčku - nechápu to, vždyť s jinými moukami to jde v pohodě - 110g je pořád 110 g ne? Recept jsem dodržela do puntíku - odleželé bílky, 118 stupňů, ale nezdar jsem očekávala již od začátku, kdy jsem spojila mouku s cukrem a bílky - vzniklo šíleně tuhé těsto, které jsem nebyla schopná málem ani rozmíchat s barvivem a samozřejmě po přidání meringue zřídlo je nepatrně, gramáž byla správná, dělala jsem jej asi 4x a pečlivě kontrolovala...výsledné makronky sice měly nožičku, ale nerozlily se, na povrchu byly vidět "letokruhy" a špička, která se po nastříkání neponořila. Zkoušela jsem více receptů s touto moukou a těsto pokaždé strašně tuhé...nevíte čím to může být? Jana
Dobrý den, paní Mikulková,
konzultovala jsem váš dotaz s kolegyní Darinou, která přesně tuto mouku na makronky také používá a napekla jich už nepočítaně.
Napsala mi: „Já míchám barvu až poté, co přidám meringue, mouku s bílky mám vždy tuhou (připomíná to tuhostí odpalované těsto před přidáním vajec, nebo těsto na mandlové sicilské sušenky, nebo povolené křehké – prostě ano, je velmi tuhé). Těsto by se po přidání meringue mělo míchat do ideální konzistence, postupně totiž řídne, je to jeden z kamenů úrazu při výrobě makronek. Nesmí být ani moc hutné (málo míchané),ale ani moc řídké (hodně míchané).
Pokud tedy bylo těsto příliš hutné, míchala bych více, dokud by nezřídlo na požadovanou konzistenci.“
Zkuste proto příště při práci s touto moukou těsto ještě trochu promíchat.
Držíme palce, ať jsou makronky příště zase dokonalé,
redakce Apetitu