Polévky z kořenové zeleniny jsou vděčné jídlo v chladných dnech – zelenina je snadno dostupná, poměrně levná a příprava zabere jen pár minut. Zkrátka „značka ideál“ pro náročné dny, kdy máte hlad, téměř prázdnou ledničku a na zdlouhavé vaření se necítíte. Rychlá večeře, lehký oběd nebo voňavý vývar, kořenová zelenina vás nikdy nenechá ve štychu.
Jak připravit celerovou polévku?
Základem je kvalitní celer – ideálně menší bulva, která nebývá tak vláknitá. Nakrájejte jej na kostičky, orestujte na másle spolu se šalotkou, zalijte vývarem a pomalu vařte, dokud úplně nezměkne. Po rozmixování přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku a pár kapek citronu. Celerový krém si rozumí i s kyselými jablíčky. Přihoďte pár minut před koncem varu jedno oloupané, nahrubo nakrájené jablko a po rozvaření promixujte. Dolaďte pár kapkami citronové šťávy.
- Celerová polévka může mít také lehce rustikální vzhled, který vyžaduje precizní krájení na úhledné kostičky. Na závěr doplňte o pečenou slaninu a nasekanou petrželku.
Jak udělat polévku z červené řepy?
Červená řepa miluje pomalé vaření i pečení. Na polévku je ideální předpéct ji v alobalu – zesládne a získá hlubší chuť. Poté ji rozmixujte s vývarem a vařenou bramborou pro krémovější konzistenci. Při servírování nezapomeňte na lžíci zakysané smetany.
- Chcete-li polévku odlehčit, přidejte trochu nastrouhaného křenu nebo jablko. Dokončete kapkou balzamikového octa.
Jak udělat mrkvovou polévku?
Mrkvová polévka je rychlá a díky své přírodní sladké chuti také velmi oblíbená u dětí. Na másle krátce orestujte mrkev, cibuli, můžete přidat i trochu čerstvého zázvoru. Zalijte vývarem, uvařte doměkka a následně rozmixujte. Chuť mrkve skvěle podpoří pomerančová šťáva nebo kokosové mléko – podle toho, jestli chcete citrusovou nebo exotickou verzi polévky.
Jak připravit krémovou polévku z kořenové zeleniny?
Stačí smíchat vše, co máte zrovna doma: mrkev, celer, petržel, pastinák. Zeleninu krátce orestujte na másle, přidejte tymián, bobkový list a zalijte vývarem. Po uvaření vyjměte koření, vše rozmixujte a zjemněte smetanou nebo máslem. Tento krém je velmi univerzální a pokaždé ho lze jinak dochutit – kari kořením, kurkumou, bílým vínem nebo stroužkem česneku.
- Podávejte s opečenými chlebovými krutony nebo opraženými slunečnicovými semínky.
Jak dlouho vařit kořenovou zeleninu na polévku?
Nakrájené kostičky kořenové zeleniny většinou změknou za 15–25 minut. Celer a pastinák bývají hotové o něco rychleji než mrkev. Pokud zeleninu pečete předem, v troubě to trvá 30–40 minut při 190 °C, ale výsledná chuť stojí za to. Zelenina zesládne, získá lehce „kouřový“ nádech a zvýrazní svou chuť.
Jak udělat pastinákovou polévku?
Pastinák má jemnou, lehce oříškovou chuť a často se zaměňuje s kořenovou petrželí. Nakrájejte ho, orestujte na másle spolu s cibulí a zalijte vývarem. Pro krémovější konzistenci přidejte bramboru. Po rozmixování polévku dochuťte čerstvě namletým pepřem a lžící smetany. Výborně se doplňuje s tymiánem, šalvějí nebo bílým pepřem.
Jak připravit polévku z pečené kořenové zeleniny?
Zeleninu – nejlépe mrkev, celer, petržel a cibuli – pokapejte olejem, osolte, přidejte tymián a pečte dozlatova. Poté vše přendejte do hrnce, zalijte vývarem a krátce povařte. Po rozmixování získáte krém, který chutná, jako byste ho vařili celé dopoledne.
Jak připravit zeleninový vývar?
Základem je pomalé a klidné vaření, tzn. „táhnutí“. Do studené vody vložte očištěnou mrkev, celer, petržel, cibuli (ideálně rozpůlenou a opečenou na suché pánvi), česnek, bobkový list, nové koření a pár kuliček pepře. Zeleninový vývar táhněte 1,5–2 hodiny, nikdy ho nenechávejte bouřlivě vařit. Pokud chcete výraznější barvu, nechte na cibuli i čisté slupky. Nakonec sceďte a dochuťte solí a pro výraznější chuť i pár kapek citronu. Chcete-li vývar podávat jako zeleninovou polévku, uvařte v hotovém vývaru ještě kousky nové zeleniny určené k podávání. Ty vyvařené jsou měkké, bez konzistence a chuti.
Jak dochutit polévku z kořenové zeleniny?
Stačí pár drobností: máslo, smetana, citronová šťáva či balzamikový ocet. Do základu můžete přidat i kari koření. Při servírování skvěle fungují opečené krutony, bylinky (petržel, tymián, pažitka), pražená semínka nebo oříšky. Pokud chcete výraznější chuť, přidejte lžíci miso pasty, kapku sezamového oleje nebo pečený česnek.
Jak udělat pyré z kořenové zeleniny?
Pyré je vlastně krémová polévka bez vývaru. Uvařenou nebo upečenou zeleninu rozmixujte se smetanou či máslem a dochuťte solí a pepřem. Výborné je pyré z pastináku, karotky nebo celeru – funguje jako příloha k masu i jako základ pro další recepty. Bez koření a dochucovadel je zeleninové pyré vhodné jako první příkrm pro batolata.
Pokud budete s kořenovou zeleninou trochu experimentovat, zjistíte, že má nekonečně mnoho podob. Od již zmíněných polévek a pyré, přes pečenou zeleninu, až po zeleninové základy pro další senzační jídla.
Zdroj informací: Apetit
Recepty
Sdílet kolekci receptů
Podobné kolekce receptů