S podzimem přichází čas, kdy čerstvé zeleniny pozvolna ubývá, ale rozhodně není důvod vzdát se pestrých a výživných jídel. Právě naopak. I podzim nabízí řadu možností, jak dodat tělu potřebné vitaminy a minerály — stačí vědět, po čem sáhnout a jak suroviny správně upravit. Co zařadit do jídelníčku chladnějších dní, abychom se nejen zahřáli, ale také podpořili imunitu?
Dostatek zeleniny bychom si měli dopřát nejen v létě, kdy je úrody dostatek, ale i na podzim a v zimě. A nemusí to být zelenina, která k nám doputovala přes půl světa. Bohatě si totiž vystačíte s dobře uskladněnou lokální zeleninou, která je pro naše tělo ve středozemních podmínkách stejně tím nejlepším, co si můžeme dopřát.
Zelenina na podzim: Co si dopřát a v jaké úpravě?
Díky dnešnímu pokroku a široké nabídce supermarketů máme po celý rok k dispozici téměř jakoukoli zeleninu. Přesto bychom neměli zapomínat na své kořeny ani na rytmus přírody, který odpovídá našemu podnebí. A právě pohled do historie nám napoví, jaká zelenina tělu na podzim prospívá nejvíc – inspirací jsou nám tradiční druhy, které se u nás jedly po staletí.
- Řepa: Původně se jedly hlavně listy, kořen až později. Obojí můžete využít i dnes k přípravě polévky nebo zapečených pokrmů.
- Mrkev: Dříve byla používána k dochucení a oslazení pokrmů. Dnes je skvělou součástí podzimních polévek, kaší a pečených jídel.
- Petržel: Dobře uskladnitelná kořenová zelenina, která dodá pokrmům zemitou chuť a bohatou nutriční hodnotu. Přidejte ji do vývaru nebo do pyré k masu.
- Celer: Kořenová zelenina výrazné chuti. Zkusili jste někdy pečené celerové hranolky?
- Tuřín: Významná kořenová plodina vhodná v chladnějších měsících. Výbornou kombinaci tvoří pečený tuřín s parmazánem.
- Zelí: Kvašené zelí bylo již v historii důležitým zdrojem vitaminů. Vyzkoušejte domácí kvašené zelí ve sklenici.
- Pórek: Zelenina, která se hodí k mnoha pokrmům. Z těch běžných lokálních si můžete dopřát tradiční pórkovou polévku, ale sáhnout můžete i do asijské kuchyně, kde se pórek objevuje často po boku masa a další zeleniny.
- Cibule a česnek: Antibakteriální a antimikrobiální suroviny, které do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří. Nedovedeme si bez nic představit základ pro omáčky a pod masové pokrmy.
- Brambory: Přelomová surovina v našich zemích, která naši populaci nejednou zachránila od hladovění. Můžete je uvařit, upéct, strouhat, jíst naslano i nasladko. Ale nejlepší úprava, v jaké si můžete brambory dát, je vaření ve slupce. Tak si brambory zachovají skvělý podíl komplexních sacharidů a zároveň i vitaminu C.
Nejčastější historické způsoby úpravy této zeleniny – od polévek, kaší a dušení přes pečení až po kvašení, nakládání, sušení či mletí – nám mohou být inspirací i dnes. Právě díky nim lidé získávali z dostupné zeleniny maximum vitaminů.
5 podzimních večeří s náloží zeleniny
Vedle zeleniny se můžeme inspirovat také obilovinami, které se tradičně dobře skladovaly a dokážou výživově obohatit každý pokrm. Stejně tak i dnes dostupná škála luštěnin skvěle podpoří a posílí naše tělo.
- Dýňová polévka s cizrnou vydá za hlavní chod, skvěle zasytí i zahřeje.
- Indický dhal v mnoha podobách je skvělou kombinací zeleniny, luštěnin a koření.
- Zapečená pohanka se zeleninou a smetanou dodá potřebné živiny a příjemně zasytí.
- Barevná krémová bramborová polévka potěší velké i malé strávníky.
- Rýžovo-čočkový salát s červenou řepou je ideální podzimní večeře s vyváženým poměrem důležitých živin.
Další inspirace na podzimní večeře na vás čeká pod tímto článkem.
Zdroje informací: PubMed:15828207, Mendelova univerzita: Skladování a zpracování ovoce a zeleniny, Apetitonline