
Kořenová zelenina má v kuchyni spoustu výhod – dá se zpracovat téměř celá, dlouho vydrží a skvěle zastoupí přílohu, někdy dokonce i maso. Navíc je dostupná po celý rok a patří k nejpříznivějším surovinám, co se ceny týče. Víte, jak s ní pracovat a jak z obyčejných kořenů vykouzlit jídla plná chuti a vůně?
Mrkev, celer, petržel, pastinák, ale i červená řepa nebo tuřín patří k pokladům české kuchyně. Na první pohled možná nenápadné, přesto neuvěřitelně všestranné – dodají barvu, chuť i cenné živiny polévkám, salátům i dalším zeleninovým pokrmům.
Jak připravit polévku z kořenové zeleniny?
Na másle nebo oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kostičky mrkve, celeru a petržele a krátce je osmahněte, aby se rozvoněly. Poté zeleninu zalijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nové koření a vařte asi 20–30 minut doměkka. Polévku z kořenové zeleniny můžete podávat s nudlemi či kapáním nebo ji rozmixovat na jemný krém.
Jak připravit pečenou kořenovou zeleninu?
Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Promíchejte ji s olivovým olejem, solí, pepřem a oblíbenými bylinkami, například tymiánem nebo rozmarýnem. Rozložte na plech a pečte v troubě při 190 °C asi 30–40 minut dozlatova. Na závěr ji můžete zakápnout balzamikovým octem.

Jak připravit zapečenou mrkev?
Zapečená mrkev je jednoduchý recept, který nevyžaduje příliš surovin ani zkušeností s vařením. Zeleninu oloupejte, nakrájejte na plátky nebo menší kousky, osolte, opepřete a vsypte do zapékací misky. Navrch poklaďte plátky másla nebo zalijte smetanou. Můžete přidat i oblíbené sušené bylinky a zasypat sýrem. Překryjte alobalem a dejte péct na 180 °C asi 25–30 minut. Na posledních 5 minut alobal sundejte, ať povrch zezlátne. Hotovou zapečenou mrkev podávejte jako přílohu k pečenému masu, nebo jednoduché vegetariánské jídlo.
Jak dlouho péct mrkev a celer?
Vždy záleží na tom, jak velké kousky zeleniny zvolíte. Mladé malé mrkvičky nebo hranolky pečte na 190–200 °C asi 20–25 minut. Větší kusy nechte v troubě o pár minut déle. Avšak vždy volte stejné tvary a přibližně stejnou velikost, aby se všechna zelenina upekla současně. Pokud budete chtíát péct i červenou řepu, tak ta potřebuje asi o 15 minut více.
Jak udělat celerové hranolky?
Celer oloupejte, nakrájejte nejprve na plátky a poté na stejně silné hranolky. Vložte je do misky, zakápněte olivovým olejem, osolte a podle chuti přidejte koření – skvěle se hodí mletá paprika, kari, sušená bazalka, oregano, tymián nebo česnek. Pečte dozlatova a podávejte jako netradiční přílohu k masu nebo s oblíbeným dipem jako chutný snack.
Jak udělat pyré z pastináku?
Pokud vás už klasická bramborová kaše nebaví a rádi zkoušíte nové chutě, připravte si pyré z pastináku. Očištěný a nakrájený pastinák uvařte do změknutí a následně přebytečnou vodu slijte (část si ponechte pro případné naředění). Přidejte trochu másla, smetany nebo mléka podle požadované konzistence, dochuťte solí, pepřem či špetkou muškátového oříšku a rozmixujte dohladka.

Jak připravit mrkev na salát?
Mrkev podle míry znečištění buď pouze opláchněte pod tekoucí vodou, nebo ji oloupejte a odřízněte oba konce. Poté ji nastrouhejte najemno – během strouhání začne uvolňovat šťávu, která je zásadní pro výslednou chuť salátu. Ochuťte podle svého oblíbeného receptu. Pro klasický mrkvový salát stačí přidat moučkový cukr, citronovou šťávu a špetku soli pro zvýraznění chuti. Zvolit můžete i varianty s asijským nádechem.
Jaké koření se hodí ke kořenové zelenině?
Kořenová zelenina je výborná sama o sobě a k dokonalosti jí většinou stačí jen málo – lehké osolení a špetka čerstvě mletého pepře nechají vyniknout její přirozenou chuť.
- Mrkev, celer, petržel, ale i červená řepa si dobře rozumí s čerstvými bylinkami. Tymián, rozmarýn, dobromysl, petrželka nebo dokonce koriandr zachovají její jemnou sladkost a zároveň dodají další chuťový prvek.
- Zajímavou obměnou je i kombinace s orientálním kořením – římský kmín, skořice, mletý zázvor či koriandrová semínka zvýrazní její aroma a dodají jí příjemný zahřívací efekt. A pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte trochu česneku nebo špetku sušeného chilli.
Jak nakládat kořenovou zeleninu?
Některou kořenovou zeleninu můžete nakládat stejně jako kvašené zelí. Zeleninu nastrouhejte, zasypte solí (v poměru 2 g soli na 100 g zeleniny), promíchejte a dejte do sklenice nebo kameninové nádoby kvasit.
- Další možností je kousky zeleniny zalít 2% slaným roztokem a nechat pár dní fermentovat.
- Nebo ji zavařte ve sladkokyselém nálevu jako sterilované okurky. Ke kořenové zelenině můžete přidat i květák, zelené fazolky nebo malé cibulky a skleničku vylepšit nejen na chuti, ale i vzhledu.

Jak skladovat kořenovou zeleninu na zimu?
Kořenová zelenina má tu výhodu, že ji lze velmi dobře uskladnit. Použijte metodu našich babiček, kdy zeleninu zbavenou natě svisle narovnaly do bedýnky nebo kbelíku a zasypaly pískem. Nádobu následně schovaly do chladného vlhkého sklepa, kde jim čerstvá zelenina vydržela až do jara. V panelákovém bytě stejně dobře poslouží balkon, chladná chodba nebo nevytápěná spíž.
- Po dobu několika týdnů bez újmy vydrží i ve spodním šuplíku lednice. Nebo ji očistěte, nakrájejte na potřebné kousky a dejte zamrazit.
Zdroj informací: Apetit