Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 60 min
4,1 (620x)
13. 5. 2016
Topinková bomba
Apetit
Topinková bomba
Apetit


Snadné
< 60 min
4,1 (620x)

Elegantní způsob, jak se zbavit přebytků cuket s velkou slávou. Až pak tuhle směs na topinky promícháte se sýrem a uzeninou, příští rok vám cukety nebudou stačit. Podávejte na opečeném toustu nebo poctivé topince.


Videorecept


Nezhasínat obrazovku
na 4 skleničky po 200 ml
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

na 4 skleničky po 200 ml
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 2340 kcal
  • Bílkoviny 29 g
  • Sacharidy 241 g
  • Tuky 116 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2012/8

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,1/5

Hodnocení receptu

4,1/5
(620 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Michaela Gronská profile image
Michaela Gronská
13.08.2019 16:36

Dobrý den,hodlám letos tento tecept vyzkoušet ale zajímá mě jak dlouho to v těch sklenicích vydrži když se to nezavařuje.Díky

Helena Piknová profile image
Helena Piknová
10.07.2019 21:15

Naprosto senzační a chutný recept. S radostí ho brzy zopakuji a pokusím se ho vylepšit o hlívu ústřičnou ap.

Michaela Gronská profile image
Michaela Gronská
13.08.2019 20:07

Dobrý den, mohu se zeptat jak dlouho to vydrží v těch sklenicích když se to nezavařuje.Děkuji

Martina Kojzarová
14.08.2019 11:19

Dobrý den, paní Gronská,
pokud byste chtěla sklenice s cuketovou bombou skladovat dlouhodobě, určitě doporučujeme je zavařit. Když je naplníte zahorka do vyvařených sklenic, mohou vydržet velmi dlouho, ale bohužel také nemusí. Takže nezavařené bychom je neotevřené uchovávali v lednici maximálně cca 14 dnů. Po otevření slouží k okamžité spotřebě.
Krásný den, redakce Apetitu

Lucia Boriková
19.07.2021 16:21
Dobry den, prosim, ako dlho odporucate sterilizovat tuto cuketovu zmes? Pytam sa na sterilizaciu v rure, takze prosim o info k teplote + casu. Dakujem.
Martina Kojzarová
13.08.2021 10:43

Dobrý den, paní Boriková,
musíme přiznat, že se zavařováním topinkové bomby nemáme zkušenost, vždy jsme používali pasteraci mimo obal, což je přesně plnění vařicí směsi do horkých sterilizovaných sklenic, ideálně nových (po předchozím použití samozřejmě bohužel může někde zůstat nedomytá, zaschlá spora mikroorganismů). 

Konzultovali jsme konzervaci nekyselých výrobků s literaturou a lze ji provádět zásadně dvojím způsobem - sterilací, tj. ohřevem přes 100°C, nejčastěji za přetlaku v tlakových nádobách, nebo přesušovanou pasterací, tj dvojím ohřevem do 100°C, opakovaným obvykle po 24 hodinách. 

První způsob je doma mimo hru, ale u druhého doporučují horkou zeleninou opět naplnit sklenice a poté sterilovat 50 minut ve vodě při 95°C a opakuvat pak druhý den při stejné teplotě do dobu 30 minut. Bohužel bližší informaci o troubě jsme nenašli. 

Pokud byste si chtěla být zcela jistá, doporučujeme kontaktovat odborníky z VŠCHT nebo ČZU (se zavařováním paštik nám např. radili Ing. Pavel Nový, Ph.D., z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity a doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., z Ústavu konzervace potravin VŠCHT). 

Přejeme krásné léto, redakce Apetitu

Jana Brejlová profile image
Jana Brejlová
20.11.2021 17:44
Dobrý den, vloni jsem tuto směs vyráběla poprvé a vydržela bez zavařování až do jara jen ve spíži (v paneláku mimo byt, na schodišťové chodbě). Sklenice nechám vyhřát v troubě na 120 stupňů asi 10 minut, víčka chvíli vyvařuji ve vodě a horkou směs dávám do horkých sklenic, ihned zavíčkuji (okraj sklenice a víčko před uzavřením ještě otřu hadříkem namočeným v pálence), neobracím dnem vzhůru, jen nechám vychladnout. Ze dvou dávek se nezkazila ani jedna sklenice. Letos už jsem dělala čtyři dávky... ;o))
Lucia Lucká
18.09.2014 15:25

Vzdy sa tesim na kazdorocnu nadurodu cukiet aj kvoli tomuto receptu! Nazov hovori naozaj za seba,je to topinkova bomba! Mnam!

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2012/8

Letní sklizeňNové nápady na zavařováníPojďte na houby!

Související články

Cuketa

Cuketu si nemusíte užívat jen v létě. V zimě vám poslouží jako skvělá směs na topinky či čalamáda

Prázdninová sezona je na našich zahradách už tradičně zaslíbená (nejen) cuketám. Cukety jsou nenáročné na pěstování, hojně plodí a navíc nabízí širokou škálu možností, jak je v kuchyni využít. Kromě okamžité spotřeby se ale dají velice dobře zpracovat také na „horší časy“, tedy chladné měsíce, kdy naše zahrady žádnou úrodu neskýtají. V zimě si tak můžete pochutnat například na cuketové čalamádě či čatní.