Na chleba, k masu nebo jako rychlá omáčka k těstovinám – všestranná topinková bomba dokáže překvapit v každé podobě. Z obyčejné cukety a pár běžných ingrediencí vznikne směs, která promění i ten nejprostší opečený krajíc ve famózní delikatesu. Navíc si ji snadno uchováte do zásoby, takže po gurmánském zážitku můžete sáhnout kdykoli.
Cuketa je v téhle pomazánce hlavní hvězdou – lehká, šťavnatá, s jemnou texturou, která skvěle nese ostatní chutě. Sladká cibule, voňavý česnek, špetka chilli a kapka octa ji dokonale povznesou, worcester dodá šmrnc umami a kapary zase příjemnou kyselost. Topinkovou bombu můžete dát i do sklenic a uchovat ji na později.
Topinková bomba: Když cuketa opravdu zazáří
Na první pohled to vypadá jen jako zeleninová směs na chleba. Ale nevěřili byste, jak moc se může obyčejná cuketa proměnit, když jí dáte šanci. Topinková bomba si bere to nejlepší z klasických zeleninových pomazánek, přidá moderní chutě a promění obyčejný opečený krajíc ve skutečný gurmánský zážitek. A co je nejlepší? Připravíte ji během chvilky z ingrediencí, které máte běžně doma.
Jak připravit topinkovou bombu
Množství: 4 skleničky po 200 ml
Čas a obtížnost: cca 60 min., snadná příprava
Ingredience: 125 ml olivového oleje, 4 cibule, 7 stroužků česneku, 1 ½ kg cukety, 3 lžičky soli, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce červeného vinného octa, 400 g rajčatového protlaku, 5 lžic worcesterské omáčky, 1 ½ lžíce kapary, ½ lžičky sušeného drceného chilli
- Oloupanou cibuli i oloupaný česnek nakrájejte na plátky.
- Cuketu nastrouhejte nahrubo – pokud chcete, můžete ji oloupat.
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Na oleji zpěňte cibuli a česnek.
- Přidejte cuketu, osolte a míchejte další 3 minuty. Přidejte ostatní přísady, promíchejte, přendejte do pekáče a dejte do trouby na cca 40 minut. Občas zamíchejte.
- Mažte na topinky. Případně směs plňte do horkých sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu na později.
Jak využít topinkovou bombu
Topinková bomba je neobyčejně univerzální.
- Nejčastěji ji můžete využít jako pomazánku na opečený chléb, bagetu nebo toast – skvěle tak funguje na snídani, svačinu i lehkou večeři.
- Podávat ji ale můžete i jako přílohu k masu.
- Pokud chcete rychlou zeleninovou omáčku do těstovin, stačí jen vmíchat připravenou topinkovou bombu – a máte bleskovou variaci na pastu al zucchini.
Variace a chuťové twisty
- S ančovičkami: Pár nasekaných ančoviček přidá směsi hlubokou slanost a výraznější umami tón. Skvělá verze, pokud máte rádi intenzivnější chuť.
- S bylinkami: Nasekaná čerstvá bazalka, čerstvé či sušené oregano nebo tymián směs zjemní a posunou ji směrem k italské chuti.
- Pikantní verze: Kromě sušeného chilli přidejte čerstvou feferonku.
- Se sýrem: Na horkou topinku s topinkovou bombou nastrouhejte parmazán, pecorino nebo čedar. Slanost a krémovost sýra podpoří chuť cukety.
- S olivami: Hrst nasekaných černých oliv dodá středomořský charakter a příjemnou hořkoslanou chuť.
- Orientální twist: Vynechte worcester, místo něj přidejte trochu sójové omáčky a kapku sezamového oleje. Získáte jemný asijský nádech.
- Sladší verze: K cibuli a česneku můžete přidat kousek nastrouhané mrkve nebo červené papriky. Zjemní kyselost octa a protlaku a směs bude vyváženější.
Díky snadné přípravě i variabilním úpravám se směs hodí jak pro každodenní vaření, tak pro chvíle, kdy chcete na stole zazářit něčím originálním. Stačí pár skleniček ve spíži a máte jistotu, že rychlá a přitom nápaditá dobrota bude vždy po ruce.
Zdroj informací: Apetit