Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zařadit víc bílkovin do svého jídelníčku? Správné suroviny a jednoduchý recept jsou sázka na jistotu

Vepřová panenka se salátem a quinoou
Apetit

Jíst dobře a vyváženě nemusí znamenat, že budete trávit hodiny v kuchyni. Pokud na sebe nemáte moc času, ale záleží vám na tom, co jíte, není třeba složitě hledat způsoby, jak do jídelníčku zařadit více bílkovin. Stačí mít po ruce pár správných surovin, které vám pomohou sestavit rychlá a výživná jídla, často i během pár minut.

Proč jsou bílkoviny ve stravě důležité?

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí naší stravy, protože podporují růst svalů, regeneraci tkání a posilují imunitní systém. Díky vysoké sytící schopnosti také pomáhají s kontrolou hladu a s hubnutím. Dostatečný příjem bílkovin je proto klíčový pro udržení zdravé hmotnosti i celkového zdraví.

  • Doporučená denní dávka bílkovin se pohybuje mezi 0,8 až 1,2 g na kilogram tělesné hmotnosti. Sportovci nebo lidé snažící se o hubnutí mohou mít vyšší požadavky a příjem bílkovin může tvořit až 30 % z celkového kalorického příjmu.

Potraviny bohaté na bílkoviny

Bílkoviny lze rozdělit na rostlinné a živočišné zdroje. Každá skupina má své specifikum a pochopitelně také záleží na vašich výživových preferencích. Skvělými zdroji bílkovin jsou například vejce, mléčné výrobky, maso, ryby, luštěniny nebo tofu a tempeh – všechny snadno dostupné a rychlé na přípravu. Jaká jídla si z nich nachystat?

Vejce: Rychlý a výživný zdroj bílkovin

Vejce patří mezi nejdostupnější výživné zdroje živočišného proteinu. Jsou cenově přijatelná, snadno se připravují a obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. Skvěle se hodí na snídani, svačinu i rychlou večeři – ať už jako míchaná vejce, volské okonebo třeba vaječná omeleta. Stejně tak je lze použít jako sytící prvek do zeleninové polévky, salátu nebo z nich připravit senzační vajíčkovou pomazánku

Mléčné výrobky: Snadný způsob, jak doplnit bílkoviny

Mléčné výrobky s vyšším obsahem bílkovin, jako je tvaroh, skyr, řecký jogurt, cottage sýr i tvarůžky, jsou skvělé především v tom, že často ani nepotřebují žádnou tepelnou úpravu. Jogurty a tvaroh můžete jíst samotné, přidat do smoothie či ranní kaše nebo vyzkoušet zapečený tvaroh s ovocem. Cottage sýr je výborný do pomazánek nebo salátů. Tvarůžky skvěle chutnají samotné, zapečené v toustech, přimíchané do vaječné omelety nebo jako tvarůžkový tatarák.

Maso: Kvalitní zdroj bílkovin pokaždé jinak

Maso se řadí mezi nejbohatší zdroje bílkovin. Kuřecí, krůtí, králičí, hovězí nebo třeba vepřová panenka jsou skvělou volbou pro ty, kdo chtějí dodat tělu dostatek živin a zůstat déle sytí. Díky široké škále možností přípravy – od grilování po dušení – se maso hodí do každého jídelníčku a lze ho snadno kombinovat s různými přílohami i zeleninou.

Ryby – losos a tuňák jako tajná KPZ

Ryby, jako je losos nebo tuňák v konzervě, jsou ideální v případě, že nestíháte. Lososa stačí rychle osmažit na pánvi s trochou olivového oleje, citronu a bylinek – a máte hotovo. Skvělý je i pečený v troubě s trochou koření. Tuňáka v konzervě zase můžete jednoduše přidat do těstovinového salátu, smíchat s trochou jogurtu a bylinkami pro rychlou tuňákovou pomazánku nebo ho využít v těstovinách

Luštěniny – rostlinné bílkoviny a vláknina v jednom

Luštěniny jako čočka, fazole, cizrna nebo hrách často tvoří základ mnoha vegetariánských a veganských jídel. Rychlé vaření nebo konzervované varianty usnadní přípravu, ať už je přidáte do polévek, salátů, nebo si z nich připravíte kari, pomazánky či veggie burgery. Pečenou cizrnu s kořením si můžete vychutnat jako snack nebo ji přidat do hummusu. Fazole a čočka jsou zase perfektní do rýžových pokrmů nebo omáček.

Tofu a tempeh – expresní příprava a chuť (nejen) Asie

Tofu a tempeh jsou oblíbené rostlinné bílkovinné zdroje, které si snadno přizpůsobíte podle chuti. Tofu stačí osmažit na pánvi, přidat trochu sojové omáčky, česneku a zázvoru nebo ho přidat do polévky či wok pokrmu. Tempeh má silnější chuť a je skvělý na grilování nebo opečení, výborně se hodí do salátů, sendvičů nebo jako náplň do wrapů. Oba se hodí do různých marinád a skvěle absorbují koření, takže je můžete využít na spoustu způsobů.

Zdroj informací: Apetit, STOBklub.cz

Recepty

Proteinový box
Proteinový box
< 20 min
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
< 30 min
Vejce pečená s fazolemi a rajčatovou omáčkou
Vejce pečená s fazolemi a rajčatovou omáčkou
< 25 min
Vaječný burger
Vaječný burger
< 25 min
2x vejce na listovém těstě
2x vejce na listovém těstě
< 75 min
Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
< 50 min
Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou
Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou
> 60 min
Bramborové košíčky s vejcem
< 30 min
Vejce à la Florentine
Vejce à la Florentine
< 20 min
Vanilkový pribináček s jahodovým rozvarem
Vanilkový pribináček s jahodovým rozvarem
< 25 min
Rychlý tvarohový dezert s jablky
Rychlý tvarohový dezert s jablky
< 30 min
Nepečené tvarohové bábovičky s ovocem
Nepečené tvarohové bábovičky s ovocem
< 30 min
Tvarohový krém
Tvarohový krém
< 30 min
Gratinovaný tvaroh s jahodami
Gratinovaný tvaroh s jahodami
< 60 min
Opékaný chleba s cottage pomazánkou
Opékaný chleba s cottage pomazánkou
< 10 min
Kuře s květákovou rýží
Kuře s květákovou rýží
< 45 min
Bezchybné, pomalu pečené kuře
Bezchybné, pomalu pečené kuře
< 120 min
Kuře na citronu
Kuře na citronu
< 60 min
Pečené kuře
28x pečené kuře: Máme pro vás ověřené recepty pro každý den. Upečte ho s fazolemi a chorizem nebo na citronu
Pošírovaná kuřecí prsa s estragonovou omáčkou
50 nápadů, jak připravit kuřecí prsa: Rychlé recepty na všední den a nečekané kombinace pro slavnostní příležitosti
Vepřová panenka se salátem a quinoou
Vepřová panenka se salátem a quinoou
< 30 min
kopr a losos
Kopr a losos: 31 receptů pro milovníky ryb
Špagety s tuňákem
Lehce a zdravě: všestranný tuňák z konzervy na 6 způsobů
Salát s tuňákem a rýží
Rybičky z konzervy: 39 snadných jídel
Tuňáková pomazánka
Tuňáková pomazánka
< 10 min
Luxusní tuňáková pomazánka
Luxusní tuňáková pomazánka
< 20 min
Červenočočkový dhal s cizrnou
Velký výběr luštěninových jídel, které si zamilujete. Vyzkoušejte třeba fazolové placičky nebo dhal z červené čočky
Červenočočkový dhal s cizrnou
Dokonalý indický dhal v mnoha podobách
Řepné burgery s ovesnými vločkami
Neodolatelné vege burgery: z luštěnin, hub i ze zeleniny
Pražená cizrna z trouby
Pražená cizrna z trouby
< 60 min
Hummus se salátem & tortillové chipsy
Snídaně, svačina i večeře: hummus nejen z cizrny - 18 nejlepších receptů
Ramen s tofu
Pět nejlepších zdrojů bílkovin pro vegetariány plus 25 receptů, jak si je připravit

Sdílet kolekci receptů

Zdraví a výživa Luštěninová jídla Vejce a pokrmy z nich Pečené maso

Podobné kolekce receptů