Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitamínů a minerálů, které přispívají ke zdraví našeho těla. Pokud ovšem vyberete kvalitního lososa a správně ho zakomponujete do svého jídelníčku.
Vysvětlovat, proč jíst lososa pravidelně, se zdá skoro zbytečné. Losos je totiž skutečně zdravá ryba (pomáhá snižovat rizikové faktory mnoha onemocnění), je lahodný (chutná všem, od malých dětí po dospělé, a na milost ho často berou i zarytí odpůrci ryb) a navíc je dostupný.
Oslovili jsme odborníky z oboru, kteří lososa do Česka dováží, abychom zjistili, jak při výběru této ryby postupovat a jakou úpravu by doporučili.

Proč je losos nejoblíbenější?
Češi jedí ryby málo, výrazně méně, než je v Evropě zvykem. Na českém talíři se za rok objeví průměrně okolo 6 kg ryb, v Evropské unii je spotřeba přibližně 25 kilogramů na osobu a rok, světový průměr činí asi 20 kilogramů. Českým favoritem je losos. Proč je tomu tak?
Podle Marka Jirovce, zakladatele firmy Boxxi, je to tím, že je na českém trhu nejdostupnější a byla to v podstatě první mořská ryba, která po revoluci „vtrhla“ do českých obchodů. „Tím, jak je český zákazník konzervativní a ve velké většině se bojí jiných ryb, si losos své výsostné postavení udržel.“ Hana Hotchin z The Fish Company pak říká, že na základě 15leté zkušenosti se zákazníky vnímá jeho oblíbenost nejen kvůli dostupnosti v obchodech a restauracích, ale také díky příznivé ceně.
Zdravotní benefity lososa
Losos je ryba tučná a zdraví přínosná. Marek Jirovec vysvětluje, že benefity konzumace lososa jsou stejné jako u každé další mořské ryby:
- Je to relativně lehce stravitelná potravina, která obsahuje dostatečné množství zdraví prospěšných látek, především omega-3 mastné kyseliny.
- Ale pozor – je potřeba volit lososa z dobrých zdrojů. Mořské ryby jezte ideálně jednou týdně a střídejte je. „Nedokážu si představit mít 50krát do roka pouze lososa.“
Jaké druhy lososů lze sehnat a jak se liší?
Základní dělení podle Marka Jirovce z Boxxi je na divoké a farmové: „Výrazně se liší v obsahu tuku v mase a tím i v chuti. Farmový losos je v drtivé většině losos obecný, u divokých potom najdeme více druhů – ty nejběžnější jsou keta a gorbuša, ty prémiovější potom sockeye a kisuč.“
Jak poznat kvalitního lososa a kde jej koupit
Podle Marka Jirovce je nejdůležitější najít si spolehlivý zdroj ryb: rybárnu, ověřený e-shop, Makro. „Najděte si někoho, komu věříte, a máte s ním dobrou zkušenost. Úplně se vyhněte rozmrazovaným rybám, tam je vždy obrovská šance, že budete zklamáni. Vyhněte se i nápadně levným nabídkám, protože losos gorbuša z Číny určitě není to, co chcete jíst.“
Divoký losos nebo losos z farmy? Zde záleží podle Jirovce hlavně na chuti, divoký losos má totiž výrazně méně tuku. Co se kvality týče, je vždy potřeba dívat se na konkrétní produkt. „Nedá se říci, že vše z volného lovu je dobré a vše z farmy špatné. Existují fantastické farmy a existuje nespočet produktů z volného lovu, které jsou příšerné. Vždy se snažte koupit rybu co nejčerstvější, takže se ptejte na datum výlovu, nikoliv na datum balení, to vám příliš neřekne.“
- Nebojte se kvalitních mražených ryb! „Pro vnitrozemský stát, jako jsme my, je to skvělá alternativa. Ale musí být mraženy bez přidané vody, bez aditiv a ihned po výlovu.“
- Z farmových lososů by Marek Jirovec doporučil menší farmy ze států severní Evropy: z Islandu, menší farmy z Norska a Skotska. „Tyto najdete spíše ve specializovaných prodejnách. Snažte se vyhnout masovým produktům průmyslové výroby.“
- Z divokých potom doporučuje Marek Jirovec lososy Sockeye, Kisutch, Keta, ale opět radí dávat pozor na dovozce/producenta. „Divokého lososa kupujte ideálně ve steacích a mraženého. Lov probíhá tak, že se zmrazí hned na lodi celá ryba. Pokud vám někdo nabízí čerstvého divokého lososa v ceně pod 1800 korun za kilo, vždy to bude rozmrazený produkt od někoho, kdo se na vás snaží vydělat. To samé platí, pokud vám někdo nabízí filet z divokého lososa – v 95 % se porcuje na steaky. Úplně se prosím vyhněte lososům produkovaným v Číně a dalších podobných zemích – riziko je obrovské, vůbec nevíte, co reálně konzumujete.“
Hana Hotchin upozorňuje, že situace je bohužel taková, že „obchodní řetězce nabízejí převážně norského lososa ze sádek, který je plný antibiotik, barviv a dalších chemických látek. Ve většině případů se prodává již rozmrazený, což je i uvedeno na obalu. Tento losos bohužel není pro lidské tělo nijak přínosný, ba naopak.“
Existuje ideální úprava lososa?
Odpověď na otázku, zda je některá úprava lososa lepší než jiné, pravděpodobně neexistuje. „Každý člověk má rád jinou úpravu a proto je toto velmi individuální. Z naší zkušenosti je velmi oblíbený losos grilovaný na másle, na olivovém oleji, dále na páře bez jakýchkoliv tuků a přidané soli...,“ vysvětluje Hana Hotchin.
A Marek Jirovec dodává, že velmi záleží i na tom, jakého lososa a z jakého zdroje si koupíte:
- Pokud máte jistotu, že losos je maximálně 2–3 dny starý, nebo pokud koupíte velmi kvalitního mraženého lososa, tak doporučuji úpravu na sashimi, v sushi, jako lososový tatarák. Chuťově jsou to pro mne nejlepší úpravy.
- Pokud jistotu nemáte, což například u lososa z běžné obchodní sítě nemáte nikdy, vždy bych ho doporučil tepelně upravit. Dejte si jen pozor, abyste lososa (a ryby obecně) „nepřetáhli“ – měly by zůstat vždy šťavnaté.
Zdroje: autorské rozhovory, Boxxi.cz, TheFishCompany.cz, Familymarket.cz, Health.com, Healthline.com, Cs.medlicker.com, Foodnet.cz