
Září se s námi loučí v plné podzimní kráse a hvězdy nám prozrazují, jaké kulinářské zážitky nás čekají. Od dýňových specialit přes tradiční českou kuchyni až po exotické kombinace – objevte, co vám hvězdy připravily na talíř v posledním zářijovém týdnu.
Podzim je v plném proudu a příroda nám nabízí své nejštědřejší dary. Farmářské trhy překypují čerstvou zeleninou, v lesích voní houby a první mošty už čekají na degustaci. Tento týden budou hvězdy především podporovat domácí pohodu, experimentování s novými chutěmi a užívání si společných chvil u prostřeného stolu. Připravte se na týden plný autentických chutí a překvapivých kombinací.
Beran (21. března – 20. dubna)
Energičtí Berani si tento týden pochutnají na pikantních kombinacích, které probudí všechny smysly. Vaše chuťové pohárky touží po něčem odvážném a výrazném – zkuste klasický guláš s kmínem a majoránkou nebo ostrý fazolový chili guláš s kousky slaniny. Nebojte se experimentovat s paprikou a čerstvým černým pepřem.
Práce: V práci vás čeká intenzivní týden, kdy budete potřebovat energii na každém kroku. Vsaďte na vydatné snídaně – vaječnou omeletu s čerstvými bylinkami nebo ovesnou kaši s ořechy a medem. Na oběd si připravte řízek s bramborovým salátem nebo svíčkovou na smetaně, která vám dodá sílu na odpolední shon.
Rodina a přátelé: Víkend bude ideální pro společné vaření s blízkými. Uspořádejte si domácí grilování se špekáčky, klobásami a pečenými bramborami. Děti určitě ocení domácí hranolky pečené v troubě s rozmarýnem. Večer si dopřejte svařené víno s kamarády na terase.
Volný čas: Vyrazte na houbařský výlet do nedalekých lesů – čerstvé hříbky pak zpracujte na smaženici s cibulkou nebo houbovou omáčku k nudlím. Pokud máte čas, zkuste upéct houbový koláč s tvarohem, který překvapí celou rodinu svou jemnou chutí.
Býk (21. dubna – 21. května)
Býci milují tradiční a osvědčené chutě a tento týden si je užijí naplno. Vaše znamení touží po domácí pohodě a pokrmech, které zahřejí duši i žaludek. Ideální jsou vepřové ragú s houskovými knedlíky nebo pečená husa se zelím a bramborovými knedlíky – prostě klasika, která nikdy nezklame.
Práce: Ani v pracovních dnech nepřehlížejte pravidelné jídlo. Připravte si do práce domácí svačiny – chlebíčky s uzeným masem a křenem nebo tvarohovou pomazánku s ředkvičkami. Na oběd preferujte teplá jídla jako guláš nebo vydatná polévka.
Rodina a přátelé: Tento víkend bude patřit pomalému vaření a užívání si společnosti. Připravte pečené kuře s rozmarýnem a brambory nebo telecí na paprice s domácími knedlíky. Nezapomeňte na dezert – švestkový koláč nebo jablečný závin s vanilkovým krémem.
Volný čas: Navštivte farmářské trhy a nakupte si kvalitní suroviny na celý týden. Vyrazte také na vinobraní do některé z moravských vinařských obcí – ochutnávka mladých vín kombinovaná s tradičními zabijačkovými specialitami vám udělá radost.
Blíženci (22. května – 21. června)
Všestranní Blíženci budou tento týden experimentovat s novými kombinacemi a objevovat neznámé chutě. Vaše zvědavá povaha ocení fusion kuchyni – zkuste klasické kari s českými bylinkovými bramborami nebo risotto s pečenými dýňovými kostkami a žampiony. Rozmanitost je vaším mottem.
Práce: Pracovní dny si zpestřete rychlými, ale zdravými obědy. Ideální jsou wrapy s grilovaným kuřecím masem a čerstvou zeleninou nebo quinoa salát s podzimní zeleninou a balkánským sýrem. Na rychlou svačinu si připravte smoothie z banánu, ovesných vloček a mandlového mléka.
Rodina a přátelé: Společné chvíle s rodinou si užijete při mezinárodních specialitách. Uspořádejte si italský večer s domácími tagliatelle a boloňskou omáčkou nebo mexickou fiestu s quesadillami a guacamole. Blízcí ocení vaši kreativitu v kuchyni.
Volný čas: Víkend věnujte objevování nových restaurací nebo kuchařských kurzů. Zkuste si připravit sushi doma nebo se naučte péct francouzské croissanty. Pokud máte čas, navštivte food festival nebo gastro akci ve vašem městě, kde objevíte nové chutě a recepty.
Rak (22. června – 22. července)
Citliví Raci potřebují tento týden útulnou atmosféru a pokrmy, které připomínají domov a dětství. Vsaďte na tradiční českou kuchyni v nejlepším slova smyslu – svíčkovou na smetaně s knedlíky nebo vepřo-knedlo-zelo se zelím uvařeným podle babiččina receptu.
Práce: V práci si dopřejte komfortní jídla, která vás uklidní a dodají energii. Polévky budou vaším nejlepším přítelem – kulajda s houbami a bramborem nebo čočková polévka s klobásou a majoránkou. K tomu si připravte čerstvé pečivo nebo domácí rohlíky.
Rodina a přátelé: Tento týden bude ideální pro rodinná setkání u prostřeného stolu. Připravte nedělní oběd jako dřív – a je jedno, jestli sáhnete po české klasice nebo se necháte inspirovat v asijské kuchyni. Nezapomeňte na klasické koláče k odpolednímu kávě.
Volný čas: Víkend věnujte pečení a vaření pro potěšení duše. Zkuste upéct štrúdl z listového těsta s jablky a skořicí nebo koláče s tvarohem a ovocem. Konzervování ovoce a zeleniny na zimu vám přinese pocit užitečnosti a spokojenosti. Připravte si domácí džemy nebo sterilované okurky.
Lev (23. července – 22. srpna)
Velkorysí Lvi si tento týden pochutnají na exkluzivních specialitách a pokrmech hodných královského stolu. Dopřejte si luxusní ingredience – hovězí steak s lanýžovým máslem, lososa s bylinkovým máslem nebo jehněčí kýtu s rozmarýnem a pečenými bramborami s česnekem.
Práce: I v pracovních dnech si nezapomeňte na kvalitní jídlo. Vsaďte na stylové obědy – tatarský biftek s topinkami nebo kačenku se zelím a bramborovými knedlíky. K odpolední kávě si dopřejte kvalitní dezert – crème brûlée nebo čokoládový fondant.
Rodina a přátelé: Uspořádejte honosnou hostinu pro své nejbližší. Takový pstruh na másle s mandlemi udělá na hosty dojem. Jako předkrm je skvělá paštika s opečenými tousty a jako dezert tiramisu.
Volný čas: Vyrazte na gastronomické dobrodružství – navštivte nejlepší restaurace ve městě nebo si naplánujte eurovíkend do Vídně nebo Budapešti za kulinářskými zážitky. Doma si zkuste připravit francouzskou kuchyni – coq au vin nebo bouillabaisse s čerstvými mořskými plody.
Panna (23. srpna – 22. září)
Praktické Panny budou tento týden preferovat zdravou a výživnou stravu s důrazem na kvalitní suroviny. Ideální jsou jednoduché pokrmy připravené perfektně – grilovaná kuřecí prsa s pečenou zeleninou, ryba na páře s brokolicí nebo salát s quinoou, cherry rajčátky a avokádem.
Práce: V práci si naplánujte jídelníček dopředu a vsaďte na meal prep. Připravte si zdravé obědy na celý týden – kuřecí salát s čerstvou zeleninou, čočkový salát s kozím sýrem nebo wrap s hummusem a grilovanou zeleninou.
Rodina a přátelé: Rodinné chvíle si užijete při přípravě jednoduchých, ale chutných pokrmů. Pečený losos s citronem a koprem, rizoto s houbami a parmazánem nebo zeleninové kari s rýží. Myslete na vyváženost a zdravé kombinace.
Volný čas: Víkend využijte k naplánování jídelníčku na příští týden a nákupu kvalitních surovin. Navštivte farmářské trhy a nakupte si čerstvou zeleninu a ovoce. Zkuste si připravit domácí granolu s ořechy a sušeným ovocem nebo zdravé smoothie bowls s chia semínky.
Váhy (23. září – 23. října)
Harmonické Váhy budou tento týden hledat rovnováhu ve všech oblastech života i na talíři. Preferujte elegantní pokrmy s důrazem na krásnou prezentaci – carpaccio z hovězího s rukolou a parmazánem, teplý kozí sýr na toastech s medem nebo pečené batáty s fetou a granátovým jablkem.
Práce: Pracovní obědy by měly být vybalancované a esteticky podané. Ideální jsou buddha bowls s quinoou, pečenou zeleninou a avokádem nebo nicoise salát s tuňákem a vejci. Krásně naaranžované jídlo vám zvedne náladu i chuť k jídlu.
Rodina a přátelé: Společné chvíle si užijete při elegantních večeřích. Připravte tříchodové menu – krémovou polévku z dýně, filé z bílé ryby s bylinkovou krustou a panna cottu s lesním ovocem. Prostřený stůl a svíčky doladí atmosféru.
Volný čas: Víkend bude ideální pro romantické výlety za dobrým jídlem. Navštivte vinařství na jižní Moravě s degustačním menu nebo si naplánujte letos už nejspíš poslední piknik v přírodě s domácími dobrotami. Doma zkuste pečení dortů nebo přípravu koktejlů s čerstvými bylinkami.
Štír (24. října – 22. listopadu)
Intenzivní Štíři budou tento týden toužit po silných a výrazných chutích. Dopřejte si kořeněné pokrmy s charakterem – chili con carne s černými fazolemi, indické kari s kokosovým mlékem nebo maďarský guláš se spoustou papriky a majoránkou. Ostrost a intenzita jsou vaším jazykem.
Práce: V náročných pracovních dnech si nedejte ujít vydatná jídla. Fazolová polévka s klobásou a kořením vám dodá energii, stejně jako hovězí ragú s těstovinami nebo mexické burrito s pikantní náplní. Masala chai nebo káva s kardamomem vás postaví na nohy.
Rodina a přátelé: Uspořádejte tematický večer s exotickou kuchyní. Indický večer s butter chicken, naan chlebem a lassi nebo mexická fiesta s tacos, guacamole a margaritou. Blízcí ocení vaši vášeň pro intenzivní chutě i originální témata.
Volný čas: Víkend věnujte objevování nových receptů z celého světa. Zkuste si připravit thajské tom yum s krevetami nebo marocký tagine s jehněčím a sušenými švestkami. Experimentování s kořením vám přinese radost a nové kulinářské obzory.
Střelec (23. listopadu – 21. prosince)
Dobrodružní Střelci budou tento týden cestovat chutěmi po celém světě, aniž by opustili svou kuchyni. Vsaďte na mezinárodní kuchyni a netradiční kombinace – vietnamské hovězí pho, řecký salát s fetou a olivami nebo japonský ramen s houbami.
Práce: Pracovní dny si zpestřete různorodými obědy z různých koutů světa. Pad thai s krevetami, falafel s hummusem a pitou nebo čínské smažené nudle se zeleninou. Pestrost vám dodá energii a chuť do další práce.
Rodina a přátelé: Společné chvíle si užijete při objevování nových kuchyní. Uspořádejte si světový večer – každý člen rodiny připraví pokrm z jiné země. Italské risotto, španělská paella, indický dal a řecká moussaka na jednom stole? Proč ne!
Volný čas: Naplánujte si prodloužený víkend v některém z evropských měst známých gastronomií – třeba Paříž, Barcelona nebo Istanbul. Pokud cestovat nemůžete, uspořádejte si doma kuchařskou olympiádu a zkuste připravit tradiční pokrmy z různých kontinentů. Nové chutě jsou vaší vášní.
Kozoroh (22. prosince – 20. ledna)
Praktičtí Kozorozi ocení tento týden tradiční, ale kvalitně připravené pokrmy. Vsaďte na časem ověřené recepty – pečené vepřové se zelím a knedlíky, hovězí vývar s játrovými knedlíčky nebo klasický řízek s bramborovým salátem. Tradice a kvalita jsou vaším vodítkem.
Práce: V práci preferujte spolehlivé a sytící obědy. Gulášová polévka s chlebem, smažený květák s bramborami nebo kuře na paprice s těstovinovými nočky vám dodají energii na celé odpoledne. Pravidelnost a kvalita jsou důležité.
Rodina a přátelé: Rodinné chvíle si užijete při nedělních obědech podle rodinných tradic. Pečená husa s nádivkou nebo králík na smetaně udělají radost všem. Nezapomeňte na tradiční dezerty – švestkové knedlíky nebo klasické buchty.
Volný čas: Víkend bude ideální pro domácí pečení a přípravu zásob na zimu. Upečte si domácí chléb podle našeho receptu nebo připravte domácí paštiky. Konzervování ovoce a nakládání zeleniny vám přinese pocit užitečnosti a spokojenosti.
Vodnář (21. ledna – 19. února)
Originální Vodnáři budou tento týden experimentovat s neočekávanými kombinacemi a inovativními postupy. Zkuste molekulární gastronomii doma – třeba klasické omáčky ve formě espumy. Kreativita a originalita jsou vaším trumfem.
Práce: Pracovní dny si oživte netradičními obědy. Sushi burrito s lososem a avokádem nebo zeleninové smoothie místo běžné svačiny. Inovace a zdraví jdou ruku v ruce.
Rodina a přátelé: Společné chvíle využijte k experimentálnímu vaření. Uspořádejte si degustační večer s malými porcemi různých pokrmů nebo zkuste fermentované speciality – kimchi, kombucha nebo domácí jogurt. Blízcí ocení vaši originalitu.
Volný čas: Víkend věnujte vzdělávání se v gastronomii. Navštivte workshop moderní kuchyně nebo si přečtěte zajímavou knihu. Doma zkuste sous-vide vaření nebo přípravu fermentovaných potravin. Budoucnost jídla začíná ve vaší kuchyni.
Ryby (20. února – 20. března)
Citlivé Ryby budou tento týden toužit po jemných a harmonických chutích. Preferujte ryby a mořské plody – pečený losos , treska na másle s bylinkami nebo krevety na česneku s bílým vínem. Jemnost a elegance jsou vaše silné stránky.
Práce: V práci si dopřejte lehká a zdravá jídla, která nepřetíží. Rybí salát , krémová polévka z brokolice nebo zeleninový wrap. Pitný režim je zvláště důležitý – bylinné čaje a čistá voda vás podpoří.
Rodina a přátelé: Společné chvíle si užijete při romantických večeřích s důrazem na atmosféru. Svíčky a tichá hudba doladí náladu.
Volný čas: Víkend bude ideální pro odpočinek a péči o tělo i duši. Připravte si detoxikační smoothie se zelenou zeleninou, zlaté mléko s kurkumou na uklidnění nebo bylinný čaj na posílení imunity. Meditativní vaření vám přinese klid a harmonii.
Nechte se inspirovat hvězdami, ale nezapomeňte, že nejlepší recept na štěstí je láska, kterou do jídla vložíte. Příjemný týden v kuchyni!