S mákem, tvarohem, ořechy nebo ovocem – kynuté koláče jsou česká klasika a je úplně jedno, s jakou náplní je vytvoříte. Všechny stojí za to! I proto jsme se na ně zaměřili v další Výzvě Sladké trojky. Základní recept nabízí olejové koláčky s mákem a tvarohem, ale my věříme, že si se zadáním pohrajete více a překvapíte nás!
Upečte svoji verzi kynutých koláčů (nebo jednoho velkého) a fotografii s krátkým popisem nám pošlete do 25. září na mail vyzva@apetitonline.cz. Zapojíte se tak do soutěže, kde hlavní výhrou bude poukaz do sítě kaváren IPPA Café v hodnotě 1000 Kč.
Vítěznou fotografii otiskneme v časopise Apetit a nejlepší koláče uvidíte i v galerii u nás na webu.
Před vámi se s tou samou výzvou poprala Sladká trojka, tedy finalisté Peče celá země Vojta Vrtiška, Tereza Olbrichtová a Martin Šlenc. Podívejte se na jejich koláče a pomalu přemýšlejte, jaký upečete vy.
Základní recept na kynuté olejové koláče
Příprava: 30 minut + kynutí
Pečení: 30 minut
Množství: 50–60 koláčů
Obtížnost: středně náročné
Na kvásek: 100 g hladké pšeničné celozrnné mouky, 40 g droždí, 100 ml mléka, špetka krupicového cukru
Na těsto: 700 g hladké pšeničné celozrnné mouky, 400 ml mléka, 100 g krupicového cukru, 4 žloutky, 300 ml rostlinného oleje + na potření koláčů, 1 lžička soli, 1 lžička vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z 1 citronu
Na tvarohovou nádivku: 500 g tvarohu, tučného či polotučného, krupicový cukr podle chuti, 1 lžíce vanilkového cukru, trocha citronové kůry, 3 žloutky
Na makovou nádivku: 200 g mletého máku, cca 200 ml mléka, 3 kapky hořkomandlové esence, cca 5 lžic krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru
Na dokončení: rozinky a mandle na ozdobení
Postup:
- Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.
- Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.
- Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem.
- Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou.
- Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou rozinkami) a skládejte na plech.
- Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20–30 minut.
Inspiraci od našich porotců včetně popisků, co a jak zvolili, si prohlédněte ve fotogalerii. Už se těšíme na vaše e-maily s fotografiemi a příběhy z pečení!