Nová registrace Zapomenuté heslo

Další Výzva Sladké trojky: Upečte s námi kynuté koláče a podívejte se, co vymyslel Vojta Vrtiška!

18. 9. 2025
Kynuté koláče podle Apetitu
Apetit
Kynutý koláč Vojty Vrtišky Kynutý koláč Martina Šlence Kynutý plundrový koláč Terezy Olbrichtové Další
2 fotky

S mákem, tvarohem, ořechy nebo ovocem – kynuté koláče jsou česká klasika a je úplně jedno, s jakou náplní je vytvoříte. Všechny stojí za to! I proto jsme se na ně zaměřili v další Výzvě Sladké trojky. Základní recept nabízí olejové koláčky s mákem a tvarohem, ale my věříme, že si se zadáním pohrajete více a překvapíte nás!

Upečte svoji verzi kynutých koláčů (nebo jednoho velkého) a fotografii s krátkým popisem nám pošlete do 25. září na mail vyzva@apetitonline.cz. Zapojíte se tak do soutěže, kde hlavní výhrou bude poukaz do sítě kaváren IPPA Café v hodnotě 1000 Kč.

Vítěznou fotografii otiskneme v časopise Apetit a nejlepší koláče uvidíte i v galerii u nás na webu.

Před vámi se s tou samou výzvou poprala Sladká trojka, tedy finalisté Peče celá země Vojta Vrtiška, Tereza Olbrichtová a Martin Šlenc. Podívejte se na jejich koláče a pomalu přemýšlejte, jaký upečete vy.

Základní recept na kynuté olejové koláče

Příprava: 30 minut + kynutí
Pečení: 30 minut
Množství: 50–60 koláčů
Obtížnost: středně náročné

Na kvásek: 100 g hladké pšeničné celozrnné mouky,  40 g droždí, 100 ml mléka, špetka krupicového cukru

Na těsto: 700 g hladké pšeničné celozrnné mouky, 400 ml mléka, 100 g krupicového cukru, 4 žloutky, 300 ml rostlinného oleje + na potření koláčů, 1 lžička soli, 1 lžička vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z 1 citronu

Na tvarohovou nádivku: 500 g tvarohu, tučného či polotučného, krupicový cukr podle chuti, 1 lžíce vanilkového cukru, trocha citronové kůry, 3 žloutky

Na makovou nádivku: 200 g mletého máku, cca 200 ml mléka, 3 kapky hořkomandlové esence, cca 5 lžic krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru

Na dokončení: rozinky a mandle na ozdobení

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.
  2. Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.
  3. Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem.
  4. Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou.
  5. Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou rozinkami) a skládejte na plech.
  6. Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20–30 minut.

Inspiraci od našich porotců včetně popisků, co a jak zvolili, si prohlédněte ve fotogalerii. Už se těšíme na vaše e-maily s fotografiemi a příběhy z pečení!

Doporučujeme článek s videem

Kde v Praze mají nejlepší kynutý koláč? Otestovali jsme 4 podniky a máme vítěze!

Sdílet článek

Sladká trojka Sladké pečení Vojtěch Vrtiška Kynuté těsto Koláče Česká klasika

Související články