Pad thai je jedním z nejoblíbenějších thajských jídel, které si oblíbili i Češi. Ale kde v hlavním městě servírují opravdu dobré pad thai s plochými rýžovými nudlemi, dobře připravenými krevetami a autentickou tamarindovou omáčkou? Robin Nguyen otestoval čtyři restaurace a má jasno!
Rýžové nudle s krevetami a intenzivní chutí tamarindu – tak by mělo chutnat správné pad thai. V praxi ale často narazíte na rozvařené nudle, vysušené mini krevety nebo omáčku, která postrádá autentickou chuť. Robin Nguyen navštívil čtyři restaurace od Malé Strany až po Michli. Kam tedy vyrazit?
Na co si dát pozor u pad thai?
- Nudle – možná to zní banálně, ale správný druh nudlí je důležitý, do pad thai patří vždy a jedině ploché rýžové nudle. Není to bohužel zdaleka taková samozřejmost, jakou by to být mělo.
- Krevety – mělo by jich být dost, neměly by to být žádní mrňousci a ideálně by měly být používány ty syrové, ne už předvařené.
- Omáčka – správná omáčka se chlubí vyváženou sladko-kyselou chutí a intenzivním aroma tamarindu, bez něj to pad thai nikdy nebude.
Kde v Praze mají nejlepší pad thai?
Noi, Malá Strana – Újezd
Noi je thajská restaurace v samém srdci Prahy – a za krevetové pad thai tu zaplatíte 480 Kč. Nudle byly ploché rýžové, což je v pořádku, mohly ale být méně slepené a měkké. Krevet bylo v porci celkem hodně, což je vzhledem k ceně dobře, nicméně mohli zvolit lepší druh. „Chuť je za mě ale naprosto dokonalá, tamarindová omáčka byla skvěle vyvážená a oceňuji i malé kousky tofu, které jí byly úplně nasáknuté,“ rozplýval se Robin.
- Výsledek: 25 bodů z 30
Modrý zub, Smíchov – Stroupežnického
Ve výběru nemohl chybět ani Modrý zub, tentokrát jeho smíchovská pobočka. Tady krevetové pad thai stálo 335 Kč. Volba nudlí byla v pořádku, ale mohly být o něco měkčí. Krevety jsou tady ale naprosto úžasné. „Jsou velké, soudě dle ocásku tu pracovali se syrovými, ne předvařenými, tak to má být,“ upozornil Robin. Oproti Noi bylo ale jídlo chuťově nedotažené a mdlé, pořád ale velmi dobré.
- Výsledek: 24 bodů z 30
Thai Station Bistro, Staré Město – Skořepka
Spousta průvodců mezi to nej z thajské kuchyně v Praze uvádí Thai Station Bistro, pad thai tady stojí 420 Kč. Nudle byly téměř dokonalé, krevety byly sice menší, ale opět zde podle ocásků pracovali se syrovou surovinou. Chuť byla velmi dobrá, o malinko lepší než v Modrém zubu. „Určitě bych tu vyzdvihl dobře udělanou omeletu a vyvážené chutě,“ chválil Robin.
- Výsledek: 23 bodů z 30
Thai Samui, Michle – U Plynárny
Do Michle se za dobrým jídlem nejezdí často, do Thai Samui to prý ale stojí za to. Krevetové pad thai tady stálo 300 Kč, zdejší nudle byly v pořádku a konzistencí byly jedny z nejlepších z testu. Krevety byly spíš průměrné, stejně jako celková chuť, která nebyla příliš výrazná – a navíc tam bylo dost špatně osmažené cibulky, která do pad thai navíc ani nepatří.
- Výsledek: 21 bodů z 30
Kdo je vítězem?
Tentokrát nejvyšší cena byla za nejlepší jídlo, což bývá spíš výjimka, „480 korun v Noi je šílenost, ale je to opravdu objektivně pad thai v Praze,“ tvrdí odvážně Robin. Nejlepší poměr cena výkon mají v Modrém zubu, který je stálicí na asijské gastroscéně. Slušné pad thai ale dostanete i v Thai Station a Thai Samui, kde sice jsou nějaké nedokonalosti, ale i Robin by se do obou podniků na tohle jídlo klidně vrátil znovu.