Je krémová, jemně kyselkavá, svěže rybí a pro Slováky nostalgická. Je v ní skrytý kousek historie, vůně dávných bufetů i chuť školních výletů. Salát Treskoslovenská treska se po více než sedmi dekádách od svého vzniku nejen drží na výsluní, ale znovu ukazuje, že i retro ikony můžou mít co říct ve světě plném hummusu a poke misek.
Ačkoliv to zní jako z kuchařky psané pod heslem „Z ryby něco levného“, příběh tresky je vlastně příběhem vynalézavosti, chutě, a také potřeby nasytit národ něčím výživným. Psal se rok 1954, když v Košicích spustili pokusnou výrobu tresky v remuládě – tedy majonéze ochucené zeleninou.
Cíl byl prostý: „Více ryb na stůl pracujících,“ jak tehdy burcoval dobový tisk. Jenže moře bylo daleko a peněz málo. A tak vznikl salát, který měl být nenáročný na suroviny, a přitom výživný. Recept vymyslel kuchař a cukrář Július Boško – a trefil se do černého.
Treska se stala hitem prakticky přes noc
Plánovaných 65 tun na rok bylo okamžitě překonáno. A i když první verze měla do ideálu daleko, v roce 1958 přišla norma, která určila, že treska má být skutečně z masa treskovitých ryb, ne z rybích náhražek. A tak se zrodil symbol. Slovenský ‚vlašák‘.
Treskoslovenská treska se vařila v závodních kuchyních, prodávala v lahůdkách, balila do voskovaného papíru. Zažila režim, který ji stvořil, i ten, který ho svrhl. Byla tu, když padla železná opona, i když přišla éra sushi. A pořád chutná.
Dnes se tahle legenda prodává pod značkou RYBA Košice, která v roce 2018 oprášila původní recepturu a dala jí moderní kabát – Tradiční treskoslovenskou tresku v majonéze. A nejde o žádné retro jen pro fajnšmekry. Aljašská treska, filety bez odřezků, žádná umělá sladidla, složení vhodné pro celiaky – a hlavně konzistence, jakou si někteří pamatují z dětství: vláknitá, pevná, žádná mazlavá hmota. A pro odvážnější jazýčky je tu i pikantní varianta s chilli.
Nejnovějším přírůstkem do tresčí rodiny je Treska Protein Exklusiv, kterou najdete třeba v pražském Bistru u Býka v Hybernské ulici. Tresku si tady můžete koupit s sebou nebo vám z ní udělají chlebíček. Není to jen chuťovka, ale i praktická nutriční bomba – až 14 gramů bílkovin na porci. Je skvělá do salátu, wrapu, nebo jen tak s celozrnným chlebem na rychlou svačinu.
Treskoslovenská treska si tedy oblékla nové tenisky, oblékla sportovní dres, ale pořád je to ona – skromná, výživná, a hlavně nefalšovaně chutná. Pro Slováky emoce, pro Čechy objev, pro gurmány důkaz, že i dědictví z minulého režimu může mít svou budoucnost. V tresce se totiž nezrcadlí jen rybí vlákna – ale i kus společné paměti.
Zdroje: Bistro U Býka, Tauris