Nová registrace Zapomenuté heslo

Vůně, která zlomí vůli všem touhám nemlsat! Jak připravit pražené mandle na pánvi i v troubě, aby byly dokonale křupavé?

22. 12. 2025
shutterstock_1156546504.jpeg
Shutterstock

Vůně, která se line kuchyní, a první křupnutí, jež napoví, že tohle nebude obyčejná dobrota. Domácí pražené mandle jsou dokonalý kulinární luxus, který zvládne připravit každý a který se snadno promění v osobitý chuťový podpis. Stačí pár minut, špetka touhy experimentovat a obyčejná surovina dostane úplně nový rozměr.

Čerstvě upražené mandle mají oproti těm z obchodu intenzivnější chuť a jsou krásně křupavé. Navíc si je můžete dochutit podle svého gusta – od slaných variant s bylinkami po sladké provedení v karamelu.

Výběr nejkvalitnějších mandlí

Klíčem k úspěchu je výběr správných surovin. Sáhněte po přírodních, nesolených mandlích se slupkou. Pokud ji chcete odstranit, stačí mandle na pět minut zalít horkou vodou. Slupka pak půjde snadno sloupnout zmáčknutím mezi prsty.

Pokud slupku nemáte rádi, můžete použít i mandle bez ní, čímž si zjednodušíte proces loupání. Loupané mandle jsou vhodné pro ty, kdo mají problémy se zažíváním či trávenímslupka totiž může nadýmat.

TIP: Jakmile budete mandle pražit, odstavte je ze zdroje tepla ve chvíli, kdy začnou zlátnout a vonět. Ony totiž ještě dál docházejí a snadno se spálí. Ihned je proto přesypte na studený plech, aby se proces pražení zastavil.

Krok za krokem: Jak připravit pražené mandle doma

  • Pokud spěcháte, pánev (ideálně teflonová) je jasná volba. Rozpalte ji a nasypte na ni mandle v jedné vrstvě. Můžete je pražit buď nasucho, nebo pokapat olejem a promíchat. Za stálého míchání je pražte na středním plameni zhruba 3–5 minut.
  • Chystáte-li větší množství, svěřte práci troubě. Předehřejte ji na 175–200 °C. Mandle promíchejte s olejem, rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 8 až 15 minut. Během pečení je dobré mandle promíchat, aby se opékaly rovnoměrně. Po vytažení je ještě horké osolte a nechte vychladnout.
    • Každá trouba peče jinak, proto mandle pečlivě hlídejte. Jakmile zezlátnou a rozvoní se, jsou připravené k vytažení.
  • Pro malé množství můžete využít i mikrovlnnou troubu. Mandle v jedné vrstvě nasypejte na talíř a pražte na maximální výkon asi 5 minut, v polovině času je dobře promíchejte.

TIP: Mimořádně křupavé budou z horkovzdušné fritézy či z oblíbené remosky. A jeden speciální tip na extra solené mandle: krátce je povařte v hodně slané vodě, sceďte a pak upečte v troubě rozehřáté na 225 °C.

Variace a ochucení pro každou příležitost

Při dochucování mandlí se fantazii meze nekladou. Ke slané variantě se skvěle hodí chilli koření, sušený česnek, ale také rozmarýn nebo tymián, které je nejlepší přidat po upražení. Také další koření, jako je uzená paprika, nebo sušené bylinky přimíchejte až po odstavení z plotny, jinak by mohlo zhořknout.

Sladkou variantu zase pozvedne mletá skořice, pravá vanilka nebo trocha medu. Rozpusťte na pánvi 150 gramů cukru ve 100 ml vody, přisypte 200 gramů mandlí, přidejte špetku skořice a nechte na vyšším plameni zkaramelizovat.

TIP: Pokud chcete dosáhnout lepší stravitelnosti, můžete mandle předem namočit na 12 hodin do vody, poté je důkladně osušit a teprve pak pražit s olejem a oblíbeným kořením.

Jak mandle skladovat, aby vydržely křupavé

Hotové mandle nechte úplně vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě, aby si uchovaly křupavost. Skvěle se hodí jen tak na chuť, do salátů, jako pohoštění k vínu apod. 

Domácí pražené mandle jsou nejen chutnou, ale i zdravou svačinou plnou živin a energie. Díky jednoduché přípravě si je snadno přizpůsobíte podle chuti a vždy budete mít po ruce něco dobrého i výživného. Vyzkoušejte je a objevte, jak všestranné využití mandle v kuchyni nabízejí.

  • Zajímavost: Podle webu lekarna.cz jsou mandle komplexním zdrojem živin. Vhodné je mandle před konzumací namočit (na 8 až 12 hodin), jsou pak lépe stravitelné. Podle webu je však nutné zohlednit i vysokou kalorickou hodnotu těchto oříšků, proto doporučují konzumovat maximálně 40 až 70 g denně.

 

Zdroj: Apetitonline, nutsman.czlekarna.cz

Doporučujeme recept s videem

Losos zapečený s mandlemi

Sdílet článek

Mandle Pražené mandle Slané mandle Křupavé mandle Jemné mandle Ořechy

Související články