Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
> 60 min
3,9 (16x)
4. 3. 2022
Rumfordská polévka
Apetit
Rumfordská polévka
Apetit


Velmi snadné
> 60 min
3,9 (16x)

Původní rumfordská polévka se připravovala v jednom kotli a smyslem jejího vaření bylo nasytit davy. Naše moderní verze ctí dnešní postup doporučovaný k vaření luštěnin a snaží se, abyste si na skromné polévce také pochutnali.


Nezhasínat obrazovku
Pro 6–8 osob
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 6–8 osob
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 1129 kcal
  • Bílkoviny 65 g
  • Sacharidy 184 g
  • Tuky 7 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce, z vydání Apetit 2021/3

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 3,9/5

Hodnocení receptu

3,9/5
(16 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Doporučujeme recept s videem

Hrachovka
Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2021/3

Březnový Apetit, každoroční posel dlouho očekávaného jara, vychází už 11. 2. Tentokrát navíc s přílohou doslova k sežrání – balzámem Manufaktura ve 4 různých variantách! Nové číslo jsme pro vás naplnili recepty plné barev a chutí, které vás po zachmuřené zimě doslova pohladí po duši a vlijí vám do žil novou energii. Nové vydání dosyta uspokojí i vaši touhu po cestách za exotikou. O rozhovor (a recepty) jsme tentokrát požádali Karolínu Fourovou, jejíž prvotina Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete, možná zcela změní váš pohled na jídlo. Spolu také nahlédneme do okouzlující modro-bílé kuchyně inspirované Dánskem a Řeckem a ukážeme si, jak vlastní kuchyň přeorganizovat tak, aby v ní byla radost vařit. Apetit, napsáno s chutí

Související články

Rumfordská polévka

Jak vznikla rumfordská polévka: Levné a syté jídlo kdysi vyléčilo Evropu z hladomoru

Rumfordská polévka je na první pohled docela obyčejné jídlo z levných a dostupných surovin. Ovšem říct o ni tak málo, si nezaslouží. Vynalezl ji vědecký genius, aby posílil bavorské vojsko a zabránil hladomoru v Evropě. Zmíňuje se o ní i Božena Němcová a recept chtěl znát i Napoleon. Jak se vaří rumfordská polévka a jaké další otisky zanechala v našich dějinách?