Nová registrace Zapomenuté heslo

Kdy péct na horkovzduch a kdy raději bez? Výhody i nevýhody programu s vrtulkou

17. 8. 2025
pečení v troubě
Unsplash.com/ Toa Heftiba
Ventilátor se stará o rovnoměrné proudění vzduchu Na sušenky je horkovzduch ideální Potřebujete péct víc plechů naráz? Pak se bude hodit horkovzduch Zobrazit
galerii

Horkovzdušné pečení není univerzální a nehodí se pro přípravu všech jídel. Má svá specifika i několik „ale“, na která je dobré myslet. Jak používat horkovzdušnou troubu, aby výsledek stál za to? A co kynuté těsto – zvládne ho horkovzduch bez újmy na chuti a struktuře?

Jak funguje horkovzdušná trouba

Princip horkovzdušné trouby je jednoduchý: topná tělesa v kombinaci s ventilátorem rozhánějí horký vzduch rovnoměrně po celé troubě. To má několik výhod – teplota je stabilní v každém rohu, můžete péct i více plechů najednou a výsledky jsou téměř totožné.

Horkovzduch je ideální pro:

  • pečení sušenek,
  • lineckého cukroví,
  • sušení ovoce,
  • přípravu zeleniny, která má být křupavá a rovnoměrně opečená.

Jak nastavit troubu na horkovzduch

Pokud nevíte, jak nastavit troubu na pečení v horkovzduchu, stačí dodržet jedno pravidlo: teplotu většinou snížíte o zhruba 20 °C oproti klasickému hornímu a spodnímu ohřevu. Důvod je prostý – proudění vzduchu zrychluje přenos tepla, takže jídlo se propeče rychleji. U jemného pečiva nebo piškotových korpusů se vyplatí troubu nepředehřívat na příliš vysokou teplotu, aby těsto příliš nevyběhlo a zůstalo nadýchané.

Základní recept na křehké těsto

Základní recept na křehké těsto

< 15 min
4(72x)
Přečíst recept

Jak péct kynuté těsto na horkovzduch

V tomto případě je odpověď trochu složitější. Kynuté těsto má rádo spíš vlhký a stálý vzduch, takže horkovzduch může někdy povrch příliš rychle vysušit a následně může dojít k jeho popraskání. Pokud ale troubu nastavíte správně – zvolíte nižší teplotu (okolo 160–170 °C), dodržíte dostatečnou dobu kynutí před pečením a případně ještě přidáte na dno trouby misku s vodou, můžete upéct krásně nadýchané buchty nebo vánočku i na horkovzduch.

Kdy se horkovzduchu raději vyhnout

A kdy horkovzduch raději vynechat? Třeba při přípravě dortových korpusů, které potřebují klidné prostředí, nebo u pokrmů, kde chcete zachovat vyšší vlhkost – například při pečení masa, které má zůstat šťavnaté. Tam se vyplatí sáhnout po klasickém horním a spodním ohřevu a případně ještě pokrm během pečení zakrýt. 

Kontroverzi může tento způsob pečení způsobit při výrobě makronek. Některé cukrářky nedají na horkovzduch dopustit, jiné raději pečou na horní a spodní ohřev. Pokud zkoušíte makronky péct prvně, nejdřív se zkuste držet receptu, a pokud popraskají, u dalšího plechu snižte teplotu o 5 °C. Pokud ani tak nebudete spokojeni, vyměňte program a testujte dál. 

Shrnutí: horkovzduch jako pomocník v kuchyni

Horkovzdušná trouba není jen „rychlejší“ verze klasické, ale má svá určitá pravidla. Využijete ji, když chcete péct více plechů současně, dosáhnout rovnoměrné barvy a textury, nebo v případě, že chcete ušetřit čas a energii. Stačí si osvojit, jak se peče v horkovzdušné troubě a jak nastavit troubu na pečení pro různé druhy pokrmů a vychytat jednotlivé časy a teploty. Brzy zjistíte, že se bez horkovzduchu už těžko obejdete.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Jak na to Tipy pro domácnost Rychlé pečení Správná technika Kuchyňští pomocníci

Související články