Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní chutě podle znamení: Pečené hrušky s medem a ricottou pro Panny a mexické tacos pro Vodnáře

3. 11. 2025
shutterstock_1005911947.jpeg
Shutterstock

Podzim je v plné síle – v české gastronomii to znamená úrodu kořenové zeleniny, červeného zelí, hříbků, dýní, jablek a hrušek. Všudypřítomná vůně skořice, hřebíčku či švestkového koláče doslova hladí naše smysly. V této chladnější a kratší době roku se zahřejeme příjemnými chutěmi – od teplých polévek přes hutná jídla až po sladké dezerty. 

Tento týden určitě najdete vhodný moment pro svařák či jiný oblíbený teplý nápoj, procházku v lese nejen za houbami nebo večerní gastro terapii u domácího pečení. Připravte si vidličku – tady je váš gastronomický tahák podle znamení!

Beran (21. března – 20. dubna)

Tento týden přijímáte jídlo jako výzvu – nejen pikantní, energické, s ohnivou chutí. Jste jako chilli paprička na dýňové polévce: plní elánu a odvahy. Sezona dýní teprve nabývá na síle, takže zkuste skloubit váš temperament s podzimní hojností.

Práce: Na pracovním poli sáhnete po něčem odvážném – ideálně si užijte oběd ve stylu „taškařice“: hlavní chod kuřecí stir-fry s kořenovou zeleninou a třeba i troškou čerstvého chilli, doprovázený bramborovými rösti s bazalkou. Vaše energie bude znát jen cestu vpřed, tak ji podpořte i jídlem.

Rodina a přátelé: Pozvěte kamarády a připravte společně grilované žampiony nad ohněm (klidně venku, ještě než začne opravdu zima) a k tomu jablkové záviny s karamelem a skořicí. Vaše společnost bude mít ráda vaši „horkou“ volbu a bude jí dodávat impulz.

Volný čas: Vyrazte na nákupy, nezapomeňte na sezonní dýni a červenou řepu a domácímu menu dopřejte pečenou řepu s kozím sýrem a vlašskými ořechy jako lehké jídlo po aktivním dni.

Býk (21. dubna – 21. května)

Jste stabilní jako domácí kuchyně – vaše chutě inklinují k osvědčené klasice, domácím receptům a útulnému pohodlí. Tento týden se zaměřte na pokrmy, které zahřejí i uspokojí.

Práce: Udržte tempo s významnou obědovou pauzou: hovězí pečeně s červeným zelím a bramborovým knedlíkem – tradiční kombinace, která vám v poledne vrátí energii a chuť do života.

Rodina a přátelé: Užijte si večeři u rodinného stolu se všemi, které máte rádi – připravte dušené kuře s mrkví a petrželí, podávané s domácími špeclemi. Jako sladkou tečku si vychutnejte hruškové koláče s medem a skořicí. U stolu bude vládnout klid a sdílení.

Volný čas: Vyrazte s blízkými na houbařský výlet (pokud počasí dovolí), případně aspoň na menší procházku. A po návratu si udělejte krémovou houbovou polévku s bylinkami – úspěch zaručen.

Blíženci (22. května – 21. června)

Vy milujete pestrost, experimenty a gurmánské variace – vaše jídlo je jako párty pro chuťové pohárky. S podzimními surovinami můžete vytvořit mix, který baví.

Práce: Zastavte se na oběd a zvolte vietnamské pho bo s vývarem z hřibů – exotika i sezona v jednom. U projektů dejte prostor improvizaci, stejně jako to děláte v kuchyni.

Rodina a přátelé: Pořádejte degustaci. Vychutnejte si cuketové placky s parmezánem a pistáciemi jako předkrm, španělské rizoto s dýní a chorizem jako hlavní chod. A sladká tečka na závěr? Makové řezy s jablky. Zábava i chuťový výlet v jednom.

Volný čas: Zúčastněte se workshopu street-foodu nebo navštivte food festival – inspirace v kuchyni je pro vás palivo. A pokud toužíte po klidu a pohodě, pusťte si nějaký film s tématikou jídla, co třeba Čokoláda s Johnny Deppem?

Rak (22. června – 22. července)

Souzníte s pohodou domova, nostalgickou atmosférou a rodinnými vůněmi. To vše se promítá na talíři – přijměte tento týden s chutí a láskou. Připravte si třeba dýňové tiramisu, které vám nezabere ani 30 minut.

Práce: V práci zvolněte tempo: oběd v kanceláři může být i uklidňující. Zejména pokud je to krémová polévka z pečené dýně s pórkem a tymiánem, jednoduché, ale efektivní jídlo, které vás nabije energií.

Rodina a přátelé: Domácí večeře s blízkými? Ale jistě! A podává se kuřecí roláda plněná špenátem a uzeným sýrem, s pečenými brambory a mrkví. A na závěr si užijte švestkový koláč s mandlovou drobenkou. U stolu buďte hostitelem, který si večer užívá a zaslouží si pochvalu.

Volný čas: Víkend věnujte rodinnému pečení – připravte třeba brusinkové muffiny s ořechy, při kterých budou děti pomáhat a vy si užijete tvořivou atmosféru.

Lev (23. července – 22. srpna)

Jste hvězdou večera – vaše jídlo musí okouzlit, vyniknout, být exkluzivní. Podzimní suroviny vás nenechají ve stínu. A vy budete za hvězdného hostitele. 

Práce: Oběd si užijte stejně jako malé kulinářské představení. Vychutnejte si filet ze pstruha na mandlovo-citronovém másle s grilovanou zeleninou – luxusní a efektivní.

Rodina a přátelé: Domácí slavnostní menu? Proč ne. A vy budete zářit! Připravte steak z hovězí svíčkové s omáčkou z červeného vína a šalotky, doplněný bramborově-šalotkovou gratinou. A co si dopřát na konec? Zkuste čokoládový moussé s malinovým coulis

Volný čas: Rezervujte si gastronomický zážitek v luxusní restauraci nebo si uspořádejte domácí degustaci vín s lahodným sýrovým táckem – užijte si každé sousto a nechejte se rozmazlovat.

Panna (23. srpna – 22. září)

Jste cílevědomí, plánujete, dáváte přednost vyváženým recepturám – tento týden v kulinařině zaměřte na zdraví, sezonu a praktickou eleganci. A nečekaně i experimenty – vyzkoušejte třeba krevety v bublinkách.

Práce: Na oběd si zajděte ideálně někam, kde to máte rádi a objednte si rýžový salát s pečenou řepou, kozím sýrem a vlašskými ořechy, lehké, ale výživné jídlo, které vás potěší. U práce buďte systematičtí jako při přípravě každého pokrmu.

Rodina a přátelé: K večeři připravte grilovaného lososa s quinoou a zeleninovým ragú. A nezapomeňte na sladké zakončení, výborně se budou hodit pečené hrušky s medem a ricottou. Rodina ocení vaši péči.

Volný čas: Věnujte se kurzům zdravého vaření nebo návštěvě bio-farmářských obchodů, kde vyberete suroviny pro týdenní menu.

Váhy (23. září – 23. října)

Vy vždy toužíte po estetice, harmonii chutí a příjemném servírování. Jídlo pro vás není jen paleta chutí, ale i vizuální zážitek – využijte to naplno.

Práce: Zvolte oběd v oblíbeném rytmu, tedy lákavý nejen pro chuťové buňky, ale i pro oko – gratinovaná dýně s parmezánem a šalvějovým máslem je elegantní a stylový pokrm, vhodný pro setkání s oblíbenými kolegy i pro návrat do práce. A nezapomeňte na sladkou tečku, vaše smysly dokonale pohladí tartaletky s pistáciovou náplní.

Rodina a přátelé: Domácí večeře ve stylu „chutně a krásně“ potěší všechny u stolu. Výborně se bude hodit losos v papilotě, obloha z pečené cukety a mrkve doplní lahodnou rybu. A na závěr? Co může být lepšího ne vanilková panna cotta s lesními plody? U stolu bude všechno vypadat jako z rukou umělce.

Volný čas: Užijte si volný čas a vyrazte do kavárny, kde si dejte třeba čím dál oblíbenější čokoládové cupcaky s čokoládovým krémem a malinami.

Štír (24. října – 22. listopadu)

Vaše recepty jsou propracované, hledí na detaily i vyvážnost surovin a chutí. Jsou intenzivní, plné koření a vůní. A právě proto je tento podzimní týden pro vás jako stvořený. Vychutnejte si výrazné chutě a silné zážitky.

Práce: Na oběd zvolte hovězí chilli con carne s černými fazolemi a kukuřicí, servírované s křupavou tortillou – vaše profesionalita bude mít stejnou sílu jako tento tanec chutí. 

Rodina a přátelé: Večer připravte pečená kachní prsa s omáčkou z červeného vína a s brusinkami, k tomu pečené batáty s rozmarýnem a jako sladkou výzvu čokoládový lava-cake s jalapeňem. Odvážně a výjimečně – to bude vaše heslo, které se vám vyplatí.

Volný čas: Vydejte se na degustaci uleželých rumů nebo čokoládových specialit s netradičními ingrediencemi – vaše smysly budou v pozoru, ale vy si to nadmíru užijete.

Střelec (23. listopadu – 21. prosince)

Vy milujete mezinárodní kuchyni, cestování a autentické recepty i netradiční místní chutě – tento týden je ideální pro objevování světa s vidličkou v ruce.

Práce: Během oběda vyzkoušejte marocký kuskus s pečenou zeleninou a cizrnou, okořeněný římským kmínem a koriandrem – zahraniční inspirace i sezona v jednom. Nezapomeňte na dezert, tentokrát v japonském stylu. Co třeba nadýchaný japonský cheesecake?

Rodina a přátelé: Večeře ve stylu globálního dobrodružství nadchne nejen vás. Vychutnejte si thajské zelené kari s krůtím masem a dýní, podávané s jasmínovou rýží. A jako sladká tečka vás určitě nadchne americký jablečný koláč s vanilkovou zmrzlinou. Společnost bude žasnout nad vaším výběrem.

Volný čas: Rezervujte si degustační menu v etnické restauraci nebo si udělejte domácí „travel evening“ – každý připraví pokrm z jiné země, vy jako hostitel vybíráte první. Nebojte se vietnamské kuchyně a vyberte si z široké nabídky našich receptů.

Kozoroh (22. prosince – 20. ledna)

Tradiční, kvalitní, ověřené – to je váš styl i vaše motto. Tento týden vám sezona dává příležitost k dokonale sladěnému menu, které zní možná starosvětsky, ale chutná výborně. A pokud dostanete chuť na něco ryze českého, pak jsou tu kynuté buchty.

Práce: Oběd volte jednoduchý, ale výživný a sytý, budete potřebovat energii. Skvěle vám pomůže hovězí vývar s nudličkami, petrželkou a domácím chlebem. Nebo ještě sytější varianta, tedy staročeský kaldoun s dvojími knedlíčky.

Rodina a přátelé: Domácí klasika: pečená vepřová plec s cibulí a česnekem, podávána s dušeným červeným zelím a bramborovými knedlíky, a jako dezert švestkový koláč s vanilkovou omáčkou. Tradice, kterou ocení každý.

Volný čas: Víkend můžete strávit návštěvou restaurace s širokou nabídkou vína nebo zajděte do místní rodinné hospůdky s výborným pivem a tradičním jídlem – čistý návrat k tomu, co znáte.

Vodnář (21. ledna – 20. února)

Vy jste inovátor, tvoříte kombinace, které ostatní nečekají, a také je vyhledáváte. Kuchyně je pro vás laboratoří a tento týden je pro experimenty přímo stvořený.

Práce: K obědu si dejte něco, co byste běžně nejedli – třeba pohankové těstoviny s pečenou dýní, fetou a mátou, což je spojení sezony a netradičních kombinací. Vaše kreativita bude mít prostor nejen v kuchyni, ale i v práci.

Rodina a přátelé: Připravte večer plný překvapení: mexické tacos s hovězím a pečenou paprikou, k tomu salát z granátového jablka. A sladká tečka na závěr? Tentokrát to bude kokosovo-limetový cheesecake s acai ovocem. Odvážná volba, která potěší.

Volný čas: Vyzkoušejte kurz fermentace nebo si doma vytvořte „kombucha bar“ pro přátele – jídlo i pití v originálním provedení bude vaší značkou.

Ryby (21. února – 20. března)

Jste jemní, intuitivní a vaše jídla mají tendenci uklidňovat. Tento týden zvolte menu, které podpoří vaši vnitřní harmonii a navodí klid.

Práce: Na oběd sáhněte po krémové brokolicové polévce s grilovaným lososem – lehké, výživné a ladící s vaší duší. Rozhodně se odměňte dobrým dezertem, vyzkoušejte třeba meruňové brownies.

Rodina a přátelé: Domácí večer s blízkými je přesně to pravé pro vás. Pohodovou atmosféru pomůže naladit pečený candát na citronu s pečenou mrkví a bramborem. Jako sladký závěr večera zvolte vanilkovou panna cottu s pečenou hruškou a medem. U stolu zavládne klid, dokonalost a sdílení – platí přece, že láska prochází žaludkem.

Volný čas: Vyrazte na procházku a užijte si krásné barvy podzimu. Doma si připravte horkou čokoládu, vychutnejte si pohodu a třeba i něco dobrého k filmu. Zkuste spirálky z listového těsta.

Užijte si tento gastronomický týden – nechte se inspirovat sezonou, zkombinujte chutě, suroviny a nálady svého znamení. Vaše talíře mluví svým jazykem, tak jim dejte prostor. Dobrou chuť a svěží podzimní zážitky!

Sdílet článek

Horoskop Vaření podle hvězd Moderní gastronomie

Související články