Hledáte inspiraci na halloweenské menu, které zaujme děti i dospělé? Připravte si recepty plné barev, chutí a fantazie – od sladkých dýňových dobrot až po slané pochoutky, které zvládnete z běžných surovin. Využijte dužinu z vydlabané dýně, poslední úrodu ze zahrady a potěšte všechna halloweenská strašidýlka, čaroděje i kouzelníky nebezpečně dobrým podzimním menu z domácí kuchyně.
Samhain a staří Keltové. Kam až sahá původ Halloweenu?
Ačkoliv dnes Halloween vnímáme jako typicky americký svátek plný kostýmů, dýní a koledování o sladkosti, jeho kořeny sahají hluboko do historie – až ke starým Keltům. Ti v noci z 31. října na 1. listopadu slavili pohanský nový rok, svátek zvaný Samhain, při němž se podle legend prolínal svět mrtvých se světem živých.
Lidé tehdy zapalovali ohně a vydlabávali tuříny se světlem pro bloudící duše. Tyto tradice daly postupně základ dnešní podobě Halloweenu se svítícími strašidelnými dýněmi, převleky i dobrotami pro malá strašidla.
- Halloween se slaví každoročně večer 31. října, tedy v předvečer Svátku všech svatých. Právě odtud pochází i jeho název – z anglického All Hallow’s Eve, tedy předvečer všech svatých.
Jak si užít tu nejlepší halloweenskou party přímo u vás doma? Nechte se inspirovat osvědčenými recepty na slané i sladké dobroty, které dodají poslednímu říjnovému večeru tu správnou strašidelnou atmosféru.
Nebezpečně dobré halloweenské sladkosti
Sladké pečení k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Proto jsme pro vás připravili výběr halloweenských dezertů, které navodí tu správnou strašidelnou atmosféru a provoní váš domov hřejivým kořením.
- Máte ve svém okolí říjnového oslavence? Spojte oslavu s Halloweenem a připravte strašidelný dort! Pavoučí síť z marshmallows bude mít zaručený úspěch! A pokud máte ještě nějaké dýňové přebytky, vyzkoušejte kořeněný dýňový dort s duchy.
- Na halloweenský stůl patří i dezert s kapkou temnoty. Sladký čokoládový hřbitov potěší všechny milovníky sladkého i strašidelné atmosféry.
- A co by to bylo za strašidelnou party, kdyby se na stole nepovalovaly prsty zlé čarodějnice? Tyto sladké tyčky připravíte jen z pár základních ingrediencí a děti je doslova zbožňují!
Slané pochutiny ve strašidelném duchu
Dopřejte si hostinu se vším, co ke svátečnímu stolu patří – od hlavního chodu až po křupavé zobání. Prsty zlé čarodějnice můžete připravit i naslano! Vystačíte si s listovým těstem a kečupem. A co dalšího slaného si na halloweenský stůl připravit?
- Jako hlavní chod připravte snadné těstoviny podle očního lékaře. Očka z mozzarelly a hrášku nabízí efektivní způsob, jak si připravit chutný a výživný základ pořádného večírku.
- Aby bylo menu opravdu strašidelné, nesmí v něm chybět temná zelená bažina. Tu nejlépe připravíte z avokáda, do kterého zapíchnete strašidla vytvořená z pšeničné tortilly.
- Skvělým způsobem, jak zaplnit žaludek a potěšit hrůzychtivé strávníky, jsou mini pizzy v podobě mumií.
Strašidelné dobroty nezapomeňte zapít poctivým lektvarem! Zelený laboratorní koktejl připravíte z kiwi a máty, rudý z červené řepy nebo rajčatového džusu. Na zahřátí si připravte sladký umrlčí punč.
Zdroj: Apetit