Stovky lidí ve čtvrtek 11. prosince večer strhly rekord v zadrženém dechu... V Mariánských Lázních se totiž udělovaly michelinské hvězdy a napětí na gastro scéně se dalo krájet. Je to velké: historicky poprvé má Česko vlastní kulinární mapu. Aktuálně je v Průvodci Michelin pro Česko 79 restaurací. Mezi nimi jsou pak více než tři desítky těch, které získaly některé z ocenění. Wow! Gratulujeme všem!
To, že se česká gastronomie těší dlouhodobě respektu a uznání, víme. A včerejší večer tomu dal razítko a jen potvrdil, že máme být na co hrdí: Česko patří do gastronomické ligy mistrů. Průvodce Michelin poprvé představil výběr nejlepších restaurací v celé České republice, který doplňuje dosavadní výběr 24 pražských podniků. Patří sem ikonické fine diningy, moderní bistra i podniky, které staví na tradici, lokálních surovinách a poctivé kuchyni.
- Nový národní přehled zahrnuje jednu restauraci se dvěma hvězdami a osm podniků s jednou hvězdou.
- 18 podniků získalo označení Bib Gourmand za vynikající poměr ceny a kvality.
- Čtyři restaurace obdržely Green Star (zelenou hvězdu) za udržitelný a odpovědný přístup.
„Díky jedinečné kombinaci tradice a modernity zve česká gastronomie místní gurmány i návštěvníky z celého světa na kulinářské objevování. Jsme hrdí, že s touto novou selekcí nyní oceňujeme restaurace po celé zemi, nejen v Praze, a uznáváme tak dovednosti, nasazení a vynikající kvalitu restaurací v České republice," říká Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel průvodce Michelin. „Naši inspektoři procestovali Česko křížem krážem, aby našli nejlepší restaurace v zemi. Navštívili nejen velká města, ale i menší obce, a zvláště je zaujaly vynikající vinařské oblasti. Velmi si rovněž cenili výjimečné pohostinnosti, se kterou se setkali po celé zemi.”
Slavnostní uvedení Průvodce Michelin pro Česko v Mariánských Lázních moderovali Lukáš Hejlík a Jan Valenta, kteří dlouhodobě mapují domácí kulinářskou scénu. Lukáš Hejlík prostřednictvím Gastromapy inspiruje k objevování podniků v rámci celého Česka. Jan Valenta se svým Taste of Prague představuje pražské restaurace i příběhy šéfkuchařů domácím i zahraničním návštěvníkům.
Papilio, restaurace oceněná dvěma michelinskými hvězdami
V restauraci Papilio ve Vysokém Újezdu, umístěné v bývalých zámeckých stájích s nádhernou klenbou, připravuje Jan Knedla se svým týmem v otevřené kuchyni degustační menu až o deseti chodech. Tento šéfkuchař kreativně přetváří pokrmy ze svého dětství a pracuje s kvalitními surovinami, z nichž většina pochází z lokálních zdrojů.
„Je to pro mě něco neuvěřitelného. Je to něco, o čem celý život člověk sní, a teď, když to je, tak tomu nemůžu uvěřit. Je to jako kdybych byl v nějakém snu. Pracujeme s nejlepším týmem. Lidé, které jsem si vybral a kteří se mnou pracují, jsou špičky v oboru. Kuchař je vždycky tak dobrý jako jeho vlastní tým a lidi, kteří to dělají s ním,“ uvedl po vyhlášení Knedla pro Novinky.cz.
Osm restaurací oceněných jednou hvězdou
Šest restaurací tuto hvězdu získalo poprvé, dvě restaurace své michelinské hvězdy obhájily.
- Field (šéfkuchař Radek Kašpárek) a La Degustation Bohême Bourgeoise (chef patron Oldřich Sahajdák) obhájily své michelinské hvězdy.
- Levitate (Praha) – šéfkuchař Christian Chu. Nabízí jedinečnou atmosféru kombinující historické a moderní prvky. Její kuchyně kombinuje především české suroviny s asijským kořením a severskými prvky.
- Essens (Hlohovec u Břeclavi) – šéfkuchař Otto Vašák. V elegantním prostředí si pochutnáte na moderních pokrmech z regionálních a sezonních surovin. „Jižní Morava má svou hvězdu. Velké díky patří šéfkuchaři Ottu Vašákovi a celému týmu restaurace Essens.“
- Entrée (Olomouc) – šéfkuchař Přemek Forejt. Restaurace s otevřenou kuchyní nabízí menu s jedinečným konceptem. „Naše kuchyně vychází z odhodlání tvořit bez kompromisů. Opíráme se o poctivé řemeslo, respekt k surovinám a snahu vyprávět jídlem příběhy, které zůstanou v paměti. Ocenění patří celému týmu, který už deset let posouvá hranice a pracuje s cílem, aby hosté odcházeli spokojení a rádi se vraceli.“
- La Villa (Zlín) – šéfkuchař Július Löffler. Stylová restaurace nabízí fúzi francouzské a české kuchyně. „Neskutečné! Nevěříme! My máme Michelina! Děkujeme všem našim hostům, komisařům za důvěru a jednoho velkého hobla celému našemu týmu! Děkujeme, děkujeme!“
- Casa De Carli (Praha) – šéfkuchař Matteo de Carli. „To byla jízda! Děkujeme celému týmu, úžasným přátelům a klientům za veškerou podporu, bez vás bychom to nezvládli!“
- Štangl (Praha) – šéfkuchař Martin Štangl. „Noc, na kterou jen tak nezapomeneme! Děkujeme Michelin Guide za zelenou hvězdu, udělovanou restauracím s mimořádným důrazem na udržitelnost, a za jednu červenou hvězdu. Přijímáme s pokorou a obrovským vděkem. Děkujeme vám všem, milí hosté, za slova podpory! Těšíme se, až to s vámi oslavíme.“
Další michelinská ocenění
Průvodce Michelin udělil ocenění Bib Gourmand 18 restauracím – jde o ocenění udělované za velmi dobrý poměr ceny a kvality. Kromě restaurací, které byly oceněny hvězdami nebo oceněním Bib Gourmand, zahrnuje výběr 52 restaurací, jejichž kuchyně vyniká pečlivou přípravou a kvalitou jídel. Inspektorky a inspektoři ocenili například:
- Tři Michelin speciální ocenění Za vynikající výkon (Service Award, Young Chef Award a Sommelier Award) – byli vyznamenáni tři profesionálové ve svém oboru.
- Čtyři Green Star (zelené hvězdy), které jsou udělovány restauracím, jež inspektory zaujaly inspirativními postupy, udržitelným přístupem a inovacemi.
Zdroje: Michelin Guide, CzechTourism, Novinky.cz, instagramové profily oceněných restaurací a šéfkuchařů