Nechce se vám do zimy nebo vás děsí představa davů u stánků? Máme pro vás lepší plán – udělejte si vánoční trhy doma. Bez tlačenic, bez zmrzlých prstů, ale se vším, co k nim patří: s vůní skořice, horkým svařákem a jídlem, po kterém se budete olizovat až za ušima. Nasaďte teplé ponožky, zapalte svíčky a připravte si malou domácí adventní slavnost. My vám s ní pomůžeme.
Možná si říkáte, že to nebude ono – žádná světýlka, žádné stánky, ale věřte nám, bude.
Stačí, když kuchyni provoní trdelníky a svařené víno. A navíc – na domácích trzích se nikdy nemačkáte, nikdo vám nestrčí loket do kelímku se svařákem a místo plastové vidličky máte opravdové příbory.
Trdelníky lepší než ze stánku
O tom, že „staročeský trdelník“ je spíš marketing než tradice, už asi víte. Ale to neznamená, že se musíme obejít bez vůně karamelizovaného cukru a másla. Zkuste naši verzi skalických trdelníků – inspirovaných těmi, které mají v EU dokonce chráněné označení původu. Jsou nadýchané, křehké, voní vanilkou a skořicí a ještě ke všemu se dají udělat i bez speciálního vybavení (stačí třeba váleček nebo plechovka).
Svařák trochu jinak: s portským a rozmarýnem
Když se řekne svařák, většina z nás si vybaví horký papírový kelímek a často zklámání, když chuť není taková, jakou jsme si představovali. My ale víme, že to jde i jinak. Zkuste svařené víno s portským a rozmarýnem – klasiku povýšenou o třídu výš. Portské dodá svařáku hloubku, rozmarýn jemnou vůni, a když si ho nalijete do pořádného hrnku (ne kelímku), nebudete chtít jiný.
Langoše s trhanou kachnou
Tradiční langoš je fajn. Ale langoš s trhaným kachním masem a paprikovým kečupem? To už je jiná liga. Křupavé těsto, šťavnatá kachna a kořeněná omáčka – kombinace, která chutná jako street food z adventního trhu, jen bez přepáleného oleje a zmrzlých prstů. Jestli vám po neděli zbyde pár kousků pečené kachny z oběda – víte, co s nimi.
Bramboráky: klasika, která nezklame
Pokud by na trzích vyhlašovali soutěž o nejlákavější vůni, bramboráky by zcela jistě stály na bedně vítězů. A my máme recept přesně takový, jaký má být – křupavý, voňavý po majoránce a česneku. Máte-li chuť na experimentování, zkuste přidat špetku kari nebo chilli, bramborák se totiž nebojí ničeho.
Domácí hot dog s karamelizovanou cibulkou
Na trzích byste možná sáhli po klobásce na tácku, doma si klidně dopřejte pořádný hot dog. Karamelizovaná cibule dodá jídlu nasládlou chuť, opečené pečivo křupne a chuť klobásky vynikne přesně tak, jak má. Nic víc to nepotřebuje. Podle Františka Kšány ml. je totiž ke klobásce nejlepší jen pečivo, hořčice a trocha cibule – a my se toho držíme.
Pusťte si koledy, svařák nalijte do velkého hrnku a udělejte si malý domácí vánoční trh, kde vám nikdo nešlape na paty!
Zdroj: Apetit