Druhé místo v pekařské soutěži obsadil dort Olgy Tsech. Na první pohled čekáte opravdu hutný a těžký čokoládový dort. O to víc vás překvapí jeho vláčnost a pozoruhodná hra protikladů! Přesně takový je čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy, který si teď podly receptu můžete připravit i vy.
Suroviny
Na korpus
Na smetanový karamel
Na arašídy v karamelu
Na ganache
Na krém z mléčné čokolády
Na karamelové ozdoby
Na recept
- Energie 13279 kcal
- Bílkoviny 210 g
- Sacharidy 1079 g
- Tuky 882 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2019/5
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2019/5
Ani jsme se nenadáli a už je tu květen a s ním i oslavy neuvěřitelných 15. narozenin Apetitu! Příroda stihla rozkvést do krásy a s ní i obálka nového vydání. Květnové číslo totiž zdobí nádherný něžný dort, vítěz naší narozeninové soutěže. Přečtete si, jak jsme ze 116 dortů vybírali ten nej a pusťte se s námi do pečení. Budete nadšeni! Na své si však pochopitelně přijdete i v případě, že cukrařině příliš neholdujete, protože jsme pro vás připravili nové recepty na oblíbené masové a bezmasé kuličky, Středomořím inspirované večeře nebo lahodné pokrmy s čerstvými sýry. Nechybí ani nápady, co připravit ze staršího pečiva, abyste mu vrátili jeho zašlou slávu. Zlatým hřebem je pak elegantní jarní menu, které přímo svádí k malé zahradní slavnosti. Apetit, napsáno s chutí
Komentáře
Dort jsem připravoval na narozeniny - trvalo to déle (cca 4-5 hod), ale byla to hrozná zábava a času rozhodně nelituji :) Dort je vynikající, pouze korpus mi přijde sušší (poprvé ochutnán 2 dny uležený, a nestačilo), příště bych možná krém z mléčné čokolády připravil z mascarpone, a korpus upekl jiným způsobem, aby nebyl tak suchý. Každopádně dort sklidil ovace, udělal hroznou radost a skvělý je i přes moje připomínky. Určitě vyzkoušejte! :)
Moc děkuji za recept <3
Dort je absolutně famózní! Když jsem ho skládala, říkala jsem si, že 200g arašídů je moc (průměr formy 19 cm) a nedala jsem všechny, ale když jsem ho jedla, litovala jsem, že jich není více. Jinak nevím, jak měly arašídy zkaramelizovat, ale já je prakticky jen obalila v karamelu.. žádná vlákna mi sirup nedělal..
Trvalo to dlouho, je tu hhodně komponentů, ale výsledek rozhodně stojí za to!