
Patří do vzpomínek na babiččinu kuchyni, je to oblíbené street food i guilty pleasure. Jíst jej můžete rukama a předem počítáte s tím, že se zamastíte až za ušima. Někdo nešetří na česneku, někdo na majoránce, někdo miluje přidat kousek uzeného a rozhodně se nešetří na oleji či sádle. Jde samozřejmě o milovaný bramborák! Poradíme vám, jak na něj, aby byl dokonale křupavý a méně mastný.
Ač je složen nejčastěji ze tří základních surovin (brambory, mouka, vejce), nejde o jídlo, které by bylo rychlé na přípravu. Ale v případě bramboráku to nikomu nevadí, do loupání a strouhání brambor se ráda zapojí celá rodina, protože odměnou jsou pak nadýchané a křupavé placky, které z talíře mizí rychlostí blesku.
V čem je jeho kouzlo? Voňavý česnek a majoránka, typický kontrast křupavé kůrky a vláčného středu. Bramborák je ideální comfort food na podzimní a zimní večery, protože zahřeje nejen tělo, ale i duši.
Jak vytunit složení bramboráku
Jeho síla je v jednoduchosti, a i když jde o jídlo poměrně prosté, záleží při jeho přípravě na drobných detailech. Nepodceňte je a vyšperkujte rodinný recept tak, že si jej budete předávat po generace.
- Brambory jsou základ, ale nehodí se všechny: To, že doma máte brambory, neznamená, že se můžete směle pustit do bramboráků. Nejdříve ověřte, že se jedná o varný typ C, který je moučnatý a má vyšší obsah škrobu. Díky tomu se těsto lépe spojí a bramborák bude křupavější. Dobrý bramborák uděláte i i „béček“, typ A ale patří rozhodně jen do salátu. Doporučuje se strouhat je nahrubo, aby nebylo těsto příliš hutné.
- Mouku lze použít v podstatě jakoukoli: Její role v těstě je spojovací a hodí se hladká, polohrubá i hrubá mouka – s hladkou je těsto nejjemnější. Někdo volí zcela bezmoučnou variantu (pak jde o bramborák Jánošík), někdo přidává strouhanku či ovesné vločky pro větší křupavost nebo část mouky nahradí starším chlebem namočeným ve vodě.
- Čím dochutit? Kromě soli do bramboráků patří česnek a je na vás, zda zvolíte čerstvý nebo sušený. Nezapomínejte ani na majoránku, tu promněte v prstech, aby se krásně rozvoněla, než ji vmícháte do těsta. S kořením nešetřete, nechcete přece, aby byly bramboráky mdlé. Nebojte se ani drceného kmínu nebo chilli, pokud máte rádi ostřejší pokrmy.
- Něco navíc? Můžete přidat trochu uzeniny (uzené, šunka, salám nebo škvarky), nastrouhané zeleniny nebo hub.

Extra tipy pro lepší barvu i křupavost
- Jak na krásnou barvu: Brambory mají tendenci na vzduchu hnědnout, ale existují fígle, jak tomu zabránit. Nastrouhané brambory sceďte a následně přelijte horkým mlékem (a vmíchejte do těsta), zachovají si krásnou světlou barvu. A podobně funguje i šťáva z citronu, kterou přidáte do těsta.
- Na čem smažit? Máte dokonalé těsto a chystáte se na smažení. I zde je víc možností, jak co se výběru pánve týče, tak rozhodnutí, zda smažit na oleji či sádle. My doporučujeme smažit na sádle a na nerezové pánvi. Základem je opravdu rozpálený tuk, jinak bramborák sádlo moc nasákne a bude ještě mastnější. „Dietnější“ verzi bramboráku získáte pečením v troubě.
- Jak na bramboráky, aby nebyly tak mastné? A překvapení na závěr. Pokud milujete bramboráky mastnější, nečtěte dál. Ale pokud vám vadí, že jsou po dopečení doslova nasáklé tukem a vy je musíte sušit na papírové utěrce, možná oceníte zajímavý tip: přidejte do těsta čajovou lžičku octa. Nebojte, nikterak to nebude znát na chuti, ale rozhodně to poznáte na výsledku. Ocet působí na škroby, zvýší jejich rozpustnost a pomůže tak rovnoměrnějšímu propékání. Zároveň zabrání připékání těsta na pánvi. Bramborák tak nemusíte smažit ve velké vrstvě v tuku a změna škrobů má za výsledek i větší křehkost.
Zdroje: Apetit, Toprecepty.cz, Ikura.cz, Kucharkaprodceru.cz