Tortilla je něco jako bílý list papíru – záleží jen na vás, jaký příběh na ni napíšete. Nebo v tomhle případě, co do ní zabalíte. Může být křupavá nebo vláčná, pšeničná, kukuřičná, cizrnová, s vůní olivového oleje nebo římského kmínu. Zkrátka taková, jakou si ji uděláte. A to je na ní to nejlepší.
Možná si říkáte, že domácí tortilly jsou zbytečná práce, když je můžete koupit hotové. Ale věřte nám – jakmile je jednou uděláte, už nebudete chtít jinak. Jsou levné, neuvěřitelně rychlé a chutnají tak, že ty kupované najednou působí jako její chudší příbuzné.
Domácí tortilly krok za krokem: jednoduše a rychle
Na šest tortill budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, ½ lžíce soli, 60 ml olivového oleje, 60 ml vody, ½ lžičky prášku do pečiva
- V míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva, přidejte olej a pomalu dolévejte horkou vodu. Vypracujte hladké, pružné těsto – mělo by být měkké, ale nelepivé. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky, pokud je tuhé, pár kapek vody navíc.
- Těsto rozdělte na šest stejných kousků, zakryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut odpočinout.
- Pak už stačí každý kousek rozválet na tenký plát (co nejtenčí, ale aby se netrhal) a hodit na suchou pánev. Počkejte, až se začnou dělat puchýřky, otočte a po půl minutě je hotovo.
Tortilla: Nejuniverzálnější jídlo na světě
Když máte hotové tortilly, svět chutí se vám doslova otevře. Každá země má totiž svou verzi – někde se do nich balí maso, jinde zelenina, a v některých kuchyních dokonce sladké náplně. Stačí pár ingrediencí a můžete se vydat na malou kulinární cestu kolem světa, aniž byste opustili vlastní kuchyň.
- V Mexiku začněte klasikou: kuře, fazole, kukuřice, sýr a pikantní salsa. Pokud toužíte po autentickém zážitku, přidejte i kapku limetky a nasekaný koriandr.
- V Řecku by vám řekli, že bez jogurtu to nejde. Zkuste si do tortilly zabalit gyros, pár koleček okurky, červenou cibuli a spoustu čerstvých bylinek, třeba oregano, tymián nebo mátu.
- Zajděte dál, až do Asie a nechte se inspirovat místními chutěmi: zabalte do tortilly marinované tofu, kousky manga, čerstvý koriandr a přelijte ho sezamovým dresinkem. Trochu chilli pro odvážné, a máte jídlo, které vás doslova postaví na nohy.
- Když zavítáte do Itálie, nechte tortillu proměnit v letní sendvič – prosciutto, rukola, čerstvý sýr a kapka olivového oleje. Jednoduché, elegantní a přesně takové, jak to Italové umí.
- A co doma? Česká verze má taky svoje kouzlo. Trhané vepřové, cibulka, hořčice a kyselá okurka – kombinace, která připomíná nedělní oběd, jen v praktičtější (a rychlejší) formě.
Malé triky, které dělají velký rozdíl
Může se to zdát jako drobnost, ale právě tohle rozhodují, jestli se z vaší tortilly stane gurmánský zážitek:
- Nechte je odpočinout: těsto bude poddajnější a lépe se s ním pracuje.
- Pečte je nasucho: bez kapky oleje. Jen tak zůstanou vláčné a jemné.
- Uchovávejte je v utěrce, aby neoschly a zůstaly měkké i na další den.
- Experimentujte s moukami: špaldová má oříškovou chuť, kukuřičná zase autentickou mexickou.
- Do těsta můžete přidat i trochu česnekového prášku, tymiánu nebo jiného koření.
Mezi námi – tortilla vás nenechá na holičkách. Je to totiž přesně ten typ jídla, ze kterého zvládnete připravit všechno – oběd, večeři i svačinu na cesty. Když není čas ani energie, podrží vás, a když máte chuť si pohrát, klidně z ní uděláte gurmánskou hostinu pro přátele nebo rodinu. Tortilla zkrátka chutná skvěle, ať už ji naplníte čímkoli.
Zdroj: Apetit