Nová registrace Zapomenuté heslo

35 receptů z králíka: Tradiční recepty i nečekané nápady pro milovníky nových chutí

10. 2. 2025
Pomalu pečený králík
Apetit

Králík býval v českých domácnostech samozřejmostí, ale dnes už tak běžný není. Přitom je jeho maso lehké, jemné a velmi všestranné. Ať už pečete králíka vcelku, naporcovaného nebo jako mleté maso, vždy si na něm pochutnáte. Objevte ty nejlepší recepty z králíka a vychutnejte si českou klasiku i méně obvyklé spojení.

Proč dát králíkovi šanci?

Králík patří mezi dietní druhy masa – obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin, obsahuje minimum tuku a je bohatý na vitamin D a vitaminy skupiny B. Jeho jemná struktura a neutrální chuť mu umožňují skvěle přijímat koření a bylinky, což z něj činí ideální základ pro nejrůznější jídla. Navíc je jeho maso lehce stravitelné, což ho činí vhodným pro všechny, kteří preferují odlehčenou stravu, nebo pro malé děti.

Králík pečený vcelku: Tradice na talíři

Mezi nejjednodušší úpravy patří pečení celého králíka. Tento způsob umožňuje zachovat maso šťavnaté a zároveň vytvořit křupavou kůrku. Nejčastěji se peče s bylinkami, česnekem a kořenovou zeleninou, případně s bílým vínem či hořčicí, které s jemným masem dokonale ladí. Dlouhé a pomalé pečení zajišťuje, že maso zůstane měkké a snadno se odděluje od kosti. Králičí maso je libové, proto se k němu do pekáče často přidává kus vepřového bůčku nebo prorostlé krkovice.

Králík na česneku

Králík na česneku

< 120 min
4.4(98x)
Přečíst recept

Naporcovaný králík: Variabilita v kuchyni

Ne každý chce připravovat králíka v celku, a tak je běžné, že se porcuje. Díky tomu maso lépe vyskládáte do pekáče a zároveň máte připravenou každou porci zvlášť. Nejchutnější jsou stehna a hřbet, které patří mezi nejšťavnatější části. Naporcovaného králíka můžete kombinovat s kořeněnými marinádami či pomalu dusit, čímž se maso stává ještě křehčím. Králičí stehna například skvěle fungují v kombinaci se slaninou nebo připravte tradičního králíka na smetaně.

Králičí ragú: Rafinovaná jednoduchost

Pokud hledáte způsob, jak z králíka připravit jídlo plné chuti, ale nenáročné na čas, králičí ragú je ideální volbou. Maso nakrájejte na menší kousky a duste s kořenovou zeleninou, vínem či vývarem, dokud nezměkne a omáčka nezíská hedvábnou konzistenci. Králičí ragú můžete podávat s bramborami, domácími noky, špeclemi, těstovinami nebo čerstvým chlebem

Mleté králičí maso: Lahodná paštika či fašírka

Králík se skvěle hodí i pro přípravu jemné paštiky či šťavnaté fašírky. Králičí paštika se připravuje z jemně mletého masa, smetany a bylinek, často bývá doplněná o kousky slaniny nebo orestované cibule. Fašírka z králíka je pak lehká a šťavnatá alternativa k běžné masové sekané – mleté králičí maso se míchá s bylinkami, vejcem a trochou strouhanky, poté se smaží nebo peče. Mleté králičí maso zpracujete také do vinné klobásy nebo z nich připravte šťavnaté karbanátky.

Vařené králičí maso: Polévky a omáčky plné chuti

Králík je také skvělou surovinou pro přípravu tradičních vývarů a omáček. Kaldoun z králičího masa je jemnější alternativou k drůbežím polévkám a skvěle chutná s domácími nudlemi. Z králičích pupků lze připravit chutnou dršťkovou polévku, která potěší milovníky klasické české kuchyně. Vařené králičí maso se také hodí do omáček, například ve stylu slepice na paprice

Jaké suroviny se ke králíkovi hodí?

  • Jemné bylinky: tymián, rozmarýn, majoránka, šalvěj, bobkový list

  • Dochucení: česnek, cibule, hořčice

  • Víno: suché bílé odrůdy, například Ryzlink nebo Chardonnay

  • Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer

  • Dále: houby, jablka, švestky, smetana

Králičí maso se v moderní gastronomii opět vrací na výsluní. Je lehké, univerzální a umožňuje nekonečné možnosti zpracování. Vyberte si i vy ten nejlepší recept a vrhněte se do vaření.

Zdroje informací: Apetit, STOBklub

Recepty

Králík na česneku
Králík na česneku
< 120 min
Králík na smetaně a rozmarýnu s bylinkovými knedlíky
Králík na smetaně a rozmarýnu s bylinkovými knedlíky
< 120 min
Králík na česneku a rozmarýnu & špenátová polenta
Králík na česneku a rozmarýnu & špenátová polenta
> 60 min
Rozmarýnový králík s bramborovými šiškami
Rozmarýnový králík s bramborovými šiškami
> 60 min
Králík načerno s krupicovými noky
Králík načerno s krupicovými noky
> 60 min
Králík na smetaně po německu
Králík na smetaně po německu
> 60 min
Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon
Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon
< 120 min
Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami
Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami
> 60 min
Králičí korma s rýží a heřmánkovými rozinkami
< 30 min
Králičí ragú s mandlovou nádivkou podle Tita Eliáše
Králičí ragú s mandlovou nádivkou podle Tita Eliáše
> 60 min
Králík na paprice
Králík na paprice
< 120 min
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
> 60 min
Česnekový králík
Česnekový králík
> 60 min
Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami
Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami
> 60 min
Králík v hrníčku
Králík v hrníčku
> 60 min
Králík cibulář
Králík cibulář
< 90 min
Dušený králík
Dušený králík
> 120 min
Králičí marinované řízky
Králičí marinované řízky
< 60 min
Obalované králičí řízky
Obalované králičí řízky
> 60 min
Smažené marinované králičí řízky
Smažené marinované králičí řízky
> 60 min
Králičí karbanátky
Králičí karbanátky
> 60 min
Králík na jablkách
Králík na jablkách
> 60 min
Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce
Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce
> 60 min
Králík se slaninou
> 60 min
Králičí roláda s krupetem
Králičí roláda s krupetem
> 60 min
Králičí paštika se švestkovým přelivem
> 60 min
Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem
Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem
> 60 min
Králičí roláda na mléce
> 60 min
Králík na šalvěji a česneku
Králík na šalvěji a česneku
> 120 min
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
> 120 min
Špagety s králíkem a olivami
< 60 min
Vinná klobása s králičím masem
> 60 min
Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy
> 60 min
Králičí terina
> 60 min
Králík marinovaný v červeném víně
> 60 min
Pajšlouka z králíka
Pajšlouka z králíka
> 120 min

Sdílet kolekci receptů

Pečené maso Recepty našich babiček Jahodové recepty Tradiční jídla Česká klasika

Podobné kolekce receptů